Европа е в голяма опасност: Екстремизмът се надига повсеместно!

Растат престъпленията, свързани с омраза и терористичното насилие от крайнодесни групи
19 мар 2019 19:52, Елка Василева
185
Европа е в голяма опасност: Екстремизмът се надига повсеместно!
Снимка: архив, Reuters

Европейските разузнавания вече от години са установили заплахата от нападения на ултрадесни елементи, каквито бяха извършени в новозеландския град Крайстчърч, и са засилили наблюдението над подобни движения.

Във Франция и във Великобритания, в Германия и в Италия разузнавателните служби сигнализират от години насам за рисковете, породени от растящата поляризация на обществото - нищо чудно някой да нападне мюсюлманите в тези страни в името на борбата срещу джихадизма или имиграцията, пише Франс прес.

"Европа е в голяма опасност: екстремизмът се надига повсеместно и ние - вътрешните служби, пренасочваме в момента ресурсите си, измествайки поглед към крайната десница, която чака само конфронтация. (. . .) Значи трябва да предвидим нещата и да блокираме всички тези групи, които може в един момент да разпалят сблъсъци между общностите", прогнозира през май 2016 г. Патрик Калвар, тогава директор на Главната дирекция за вътрешна сигурност DGSI /френското контраразузнаване/.

"В различните западни страни констатираме от четири-пет години нарастване на броя на престъпленията, свързани с омраза и на терористично насилие от страна на крайнодесни групи. Това се дължи според мен на растящата поляризация, подхранила екстремизма не само от страна на джихадистите, но и от страна на крайната десница", заяви в петък по Си Ен Ен Питър Нюман, директор на Международния център за изследване на радикализацията ICSR в Лондон.

"Взети заедно, различните видове политически радикализъм (радикалният ислямизъм, ултралевите и крайната десница) представляват приоритетната опасност, която застрашава страната ни", отбеляза във френския всекидневник "Фигаро" Ерик Делбек, експерт по сигурността.

Атаките от страна на крайната десница често се представят като реакция на джихадистките атаки. Така например Брентън Тарант, нападателят от Крайстчърч (50 убити) твърди в манифеста, с който обяснява действията си, че е искал по-специално да отмъсти за Ебба Окерлунд - момиченце, убито при джихадистки атентат в Швеция през 2017 г.

"В Обединеното кралство основните контекстуални активатори на крайнодясно насилие, по-специално от страна на единични извършители, изглежда се пораждат - поне отчасти, от процес на взаимна радикализация", анализира през януари Греъм Маклин от университета в Осло, в статия в "Си Ти Си Сентинъл", научно издание на американската военна академия Уест Пойнт.

Попълнения в силите на реда

В тази страна "близо 50 на сто" от хората, определени като "будещи сериозно безпокойство" в програмата за борба с радикализацията, "са от крайната десница", заяви в понеделник държавният министър по сигурността Бен Уолъс и подчерта, че "във Великобритания със сигурност може да се случи" нападение като това в Крайстчърч.

"Тази идеология се държи под наблюдение там наред с ислямисткия тероризъм", посочи в понеделник центърът за изследвания по сигурността "Суфан", при все че според оценка на висши полицейски служители от 9 страни членки на ЕС от февруари 2018 г. ислямисткият тероризъм остава основна заплаха.

"Срещу нас действат по-малък брой лица, с по-слаба координация и организация", заяви през 2017 г. Кресида Дик, шефката на Скотланд Ярд.

След години борба с джихадизма разузнаванията адаптират действията си към заплаха, доста променена през периода от т. нар. оловни години до 80-те, когато се разгаря за последно с буйни пламъци крайнодясното насилие в Европа - независимо че и впоследствие се случват изолирани акции, понякога зрелищни като атаките, извършени от Андерш Брайвик в Норвегия през 2011 г. (77 убити).

В Германия например личният състав на разузнавателните служби, действащи срещу десния екстремизъм, ще бъде увеличен с 50 на сто през 2019 г., съобщи в края на декември шефът на контраразузнаването Томас Халденванг, установил, че "от известно време има ново развитие в крайната десница" из тази страна, където през последните години бяха разбити редица неонацистки групички.

Последна засега бе "Революцията Кемниц", чиито седмина членове са подготвяли според полицията акция през октомври, на годишните чествания на обединението на страната през 1990 г.

Германия впрочем сформира служба за дерадикализация, критикувана все по-остро заради слабите й постижения.

По примера на джихадисткия интернационал, създаден благодарение на социалните мрежи, някои от тези крайнодесни групи се опитват да изградят глобални структури, но не успяват истински да се обединят.

Британската група "Национално действие" например стоеше "в центъра на международна мрежа (. . .), поддържаща връзки с активисти от Германия, балтийските страни, Скандинавия", посочва Маклин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
55
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Историята помни смъртта на хиляди рицари, дали живота си за Христа. Но " Демократична Европа " ПЛЮ на тях и поруга паметта им, като НАСИЛА напълни континента с мюсюлмански главорези. Европейските "умници" отвориха широко вратите на най-мерзката и човеконенавистна религия - ИСЛЯМА.Докато БОГАТИТЕ се крият зад дебелите дувари, НОРМАЛНО е хората да започват борба за живота си. Та: Защо се биха и умряха защитниците на християнството, след като внуците им БУКВАЛНО се изс*аха върху паметта им?
95
2
 
13
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
До Анонимен 108Неизбежно е... Религиите и етническата омраза побърква хората! Вместо да си въртят далаверки, да си пият ракиика, да си карат колата, да мачкат некоя сгодна женица... Ей ЛУД НАРОД бе, ЛУД!!! Майната им на религиите, майната им на "расите". Всички сме хора, ПАРИТЕ въртят света, така че правете ПАРИ не ВОЙНА. Тези които искат ВОЙНА го правят за пари и това не е тайна за никой! Майната им на религиите, да живее мира!
94
0
 
12
 
! Отговори
Владо преди 5 години
Логичното се случва
93
0
 
10
 
! Отговори
Чорк преди 5 години
Нали за такава европа да бъде , беше втората световна !!!! Теви я сега цъфнала и вързала интернационална
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен пропаганда за евро изборите енп иска да задържи лидерството , лапането се услажда и кокала не се изпуска. Всички нормални хора са популисти в медиите. А самите популисти бълват популизъм чрез медиите. Ще раздухват подобни простотии за да вдигат бюджети като американците когато за да не се намали военния бюджет срутиха кулите и измислиха тероризма за да има повече пари за ЦРУ. Много близко до Фашизма. Но те и хората които го правят са същите. Би било добре да успеем да свалим герб.
91
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е нападнал Европа? Не. Европа сама си го докара този страх. "Елате, елате", а после "не ви искаме". А колко години имаше забрана за работа в Европата за българи?
90
1
 
27
 
! Отговори
пецата преди 5 години
В опасност е само либерал-фашизма и неговите привърженици, а иначе всичко е наред , ако има екстремизъм той е отговор на радикалния ислямизъм който либералите развъдиха в европа
89
1
 
31
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Новият свят на Сорос се пропуква,но той все пак извърши пъкленото си дело-бялата раса е в смъртна опасност!Все още е пълно със зомбирани индивиди,а Евро-управлението-тотално.Как може при наличие на масирано ислямско нашествие да пропагандираш либерални ценности с изтекъл срок на годност????То е все едно градската управа на Виена(1529) да беше отворила портите на града и пуснала "горките" мръзнещи отвън османци!Това ако не е абсолютно предателство,то не знам кое е!
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Международен център за изследване на радикализацията в Лондон...............хаха!!Да се махат англичаните от ЕС..................никои не ги иска в ЕС..............тоя тръгнал да ни учи как да живеем в Европа!!
87
0
 
13
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Зиониста обича да планира всичко до последния детайл. Юдея е интригант и обича да гледа театъра който е създал и как истински хора се превръщат в пионки за негово развлечение. Но..... планове се провалят. Не го е казал само Джокера от Батман а Фюрера го доказа. Еввреите го издигнаха на власт за да бъде тяхното лице, но не знаеха, че той имаше други планове и колелото се завъртя. Дали ще се завърти пак и отново в Европа ще следим с интерес :))
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който сее ветрове, жъне бури"...............как хубаво го е казал БГ-народ!
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ??Всяко нещо си има причина, нали???
84
2
 
1
 
! Отговори
Събудих, добро утро! преди 5 години
ХАХАХАХАХАХХАХАХХАХХХХАХАААААААААААААА..............
83
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Екстремизмът на ултрадесните е в отговор на екстремизма на ултралевите и на чуждия елемент довлечен от тях.
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Есктремизмът е породен от нещо. НЕ се е надигнал ей така.
81
2
 
26
 
! Отговори
сами си го направиха преди 5 години
Чалмарите сами си го направиха, никой не им е виновен за това! Тарант ги направи на мармалад в джамията! Ония са в ступор, не са очаквали такова нещо да им се случи? Този път се озоваха от другата страна на оръжието! Нека да опитат и те от техните специалитети, да видят как е!
80
12
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 5 години
Вече е позволено да се строят църкви в СА.Кога Путин ще признае България за родина на кирилицата обаче.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕвропа сама си е виновна като се напълни с ислямска *** ,която предимно е криминална !----Европа не е виновна,тези потоци бяха насочено умишлено към Европа!Цяла серия от удари бе насочена към Европа,проблем,след проблем,умишлено(!).
78
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СимоЧе те всички управляващи се изредиха на посещение в СА,включително и ББ,включително и Тръмп,включително и други управляващи.Защо не питаха защо няма църква?
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оптиват се да създадат манипулирани фанатици по подобие на арабските,но този път с тази разлика,че това ще са бели европеиди,цели се конфликт вътре в Европа,не допускайте това!Който иска да спре емиграцията,ще го направи чрез закони,правила,спиране на конфликтите в зоните от които идват тези емигранти,а не чрез омраза и фанатизъм.