Изграждане на АЕЦ "Белене"? Условията трябва да се променят

Философията за проекта е сбъркана, коментира Явор Куюмджиев
19 мар 2019 21:53, Василия Пейчева
38

4012 гледания   |  Още видео
Алексей Лихачев е обявил, че компанията "Росатом" ще участва в конкурса за изграждане на втората атомна централа в България, само ако условията гарантират рентабилността на проекта.

"Ние сме поставили условия, които са с решения на парламента. Тепърва предстоят дебати в това отношение, защото българското правителство постави категорични ограничения, че не трябва да има преференциална цена, договор за изкупуване и гарантирана печалба. След пускането на тази централа изискванията ще отпаднат и ще се намери компромисен вариант, но без ново решение на парламента, това няма как да се случи", коментира проф. Атанас Тасев в "Денят ON AIR".

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев философията на изграждането на проекта е сбъркана. По неговите думи в света няма атомна централа, която да е построена изцяло за сметка и риск на инвеститора.

"Всички нови централи, които се строят или се планират, имат някаква форма на държавна подкрепа", категоричен бе Куюмджиев.

Той коментира, че първото нещо, което трябва да се направи, за да се привлекат инвеститори, е да им бъде показано, че България мисли сериозно за строежа на "АЕЦ Белене".

"Да се създаде нова компания, в нея да се назначат група експерти, които да са от целия спектър, за да има национално съгласие", обясни бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката пред Bulgaria ON AIR.

И двамата експерти бяха категорични, че проектът за атомна централа е рентабилен.

"Мястото на ядрената енергия в бъдещето дори на европейскатата карта остава. Проблемът не е само в България, а в Полша, Чехия, Германия. Затварянето на такъв брой базови електроцентрали ще породи невероятен остър дефицит, който не може да бъде покрит от възобновяеми източници", обясни проф. Тасев.

По думите на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката трябва да се прави разлика между инвеститори и желаещи да бъдат доставчици.

"Към инвеститорите може да добавим "Росатом", Китайската национална атомна компания и Корейската хидро и ядрена корпорация, това са потенциални инвеститори. От друга страна са френските и американските компании, които искат да бъдат доставчици. Те не искат да инвестират като собственик. "Росатом" играе и в двата отбора", обясни Куюмджиев.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
мамчета и дедовц бг преди 2 месеца
този е голем експерт за беляне се пенсионира и ще фъфли пак за усвояване на милиарди,пране на пари през ,,беляне,, затова са ,,експертите,, като дупетатите,ни оспиват от екрана,а си прибирят пая за за плампане
12
0
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 2 месеца
Кой ще върне парите за референдума за АЕЦ Белене , ако ще се стри?
11
2
 
12
 
! Отговори
брях преди 2 месеца
Уж голяма печалба, голям келепир, а мераклии-инвеститори няма.
Що така?
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Млад Сепаратист
Ако беше построен преди 15 години, щеше да си задлъжнял с 10 милиарда.
9
0
 
5
 
! Отговори
Boko bo преди 2 месеца
Чакам мнението на Б.Б. и Ц. Ц. то тефтерчето на Златанов за късопаметните. Тези специалиста по всичко ке си кажат тежката дума
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако е рентабилен не им трябва държавна помощ , а ако им трябва държавна помощ значи не е рентабилен . Да ама братушките искат ползите за тях негативите за нас .
7
3
 
10
 
! Отговори
Жо преди 2 месеца
До Млад Сепаратист
АЗ ГОВОРЯ за печалба на АЕЦ-а, а не за крайната цена на тока за потребителите. Това са различни неща.
Цената от АЕЦ Козлодуй е 6 ст/квч, а до крайния потребител тя става 22 ст/квч.
За АЕЦ Белене, за да се изплаща инвестицията и да е на печалба, е изчислена цена от 20 ст/квч, която до крайния потребител ще стане 36 ст/квч.
6
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Никакво Белене няма да има комунягиииииииииииии! Бойко е пътник на изборите!!!
5
8
 
6
 
! Отговори
Млад Сепаратист преди 2 месеца
До Жо

Ако беше построен преди 15 години, сега тока щеше да е мааалко п-евтин ... ама нали сме б улгаристанци!!!
4
6
 
14
 
! Отговори
Жо преди 2 месеца
АКО един обект ще бъде рентабилен и ще носи печалба, то този обект отдавна да е построен. Затова и АЕЦ Белене не е построен до сега.
Целият проблем е в това, че Росатом иска държавата ни да поеме негативите и загубите.
Ако има печалба, да е за тях, ако има загуби, да ги плащат българите.
Останалите "кандидати" за АЕЦ Белене са измислен мираж за да кажат, че има конкуренция.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
проф. Тасев и още няколко енергийни експерти като него от години дават акъл за ядрената енергетика от много време...............резултатът го виждаме!
България няма да има ядрена енергетика, ще внасяме ток от Турция и Румъния!!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми да си го строят, мене ни ма барка!
1
2
 
8
 
! Отговори
Условията са преди 2 месеца
Кой ша даде по-голям бакшиш...