Оферта: Висше образование, английски... по 800 лв. за 3 месеца

Молдовци и украинци - това ще е персоналът на морето
31
Оферта: Висше образование, английски... по 800 лв. за 3 месеца
Снимка: Булфото, архив

Както всяка година, така и тази, преди стартът на летния туристически сезон бизнесът тръгна да набира персонал за курортите ни.

Най-търсени са сервитьори, бармани и камериери.

Още по темата
Средната заплата във Варна е 800 лева, а изискванията са средно или висше образование според позицията и владеене на поне един чужда език – английски, руски или немски.

Освен това работата е сезонна и договорите са за по три месеца. Така че българите с нужната квалификация рядко кандидатстват и за пореден път молдовци и украинци ще бъдат наети за работа в курортите ни.

Според Константин Занков, експерт от Институт за анализи и оценка на туризма, основният проблем заради които хотелиерите не успяват да наемат персонал, е твърде кратният сезон.

"Имаме един тримесечен сезон, което определено е проблем. Успешната формула за един успешен туристически бизнес е да работи около 10 месеца в годината. Идеята е, че той започва от април или март, когато се правят конгресен туризъм, тимбилдинг туризъм, спортни подготовки, вече минава в летния туристически сезон, есента отново се правят събития, конгресен туризъм. Вече после имаме зимни празници и вече хотелът затваря за някакви реновации през януари и февруари", коментира той пред БНТ.

В България обаче хотелите стоят затворени през повечето време и няма как да се заплаща на персонал.

"И когато дойде Великден, тепърва започваме да подбираме персонал, да обучаваме персонал, което определено няма как да бъде една устойчива формула", посочи Занков.

Според него е нужда концепция на държавно ниво за туризма, така както е в съседните ни държави.

Като пример той посочи Турция, която лятото привлича туристи за почивка, но пред есента и пролетта се е наложила като дестинация за спортна подготовка.

"Държавата и бизнесът работят заедно, има дори дотация през ниските сезони, инвестират повече в реклама", допълни експертът.

А по нашето Черноморие още в средата на септември всичко затваря и запустява.

Според него хотелиерите дори и да предлагат много качествена услуга, но през есента гостите им няма откъде да си купят сувенир, къде да пият кафе, къде да обядват или вечерят извън хотела, в който са отседнали.

"При нас всичко спира изведнъж, а ние трябва да продаваме цялостното изживяване", настоя Занков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
31
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Интересно ми е щом идват тука да бачкат молдовци и украинци... в техните страни от де ще си вкарват работна ръка? От Занзибар? А пък в Занзибар от де ще си вкарват работна ръка... Инак, ако работната смяна е 6 часа тея 800лв са бетон работа, ама 6 часа шурулинци...
5
1
 
37
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Трябва да се прилага социалдемократическия модел на проф. Ал. Томов - да не се плаща. Най-строги в това отношение са в Албена. За съжаление все по-трудно става прилагането на тази прогресивна икономическа теория - маймунки с трици не се ловят лесно.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Камелия коя чужда език владее?
3
2
 
34
 
! Отговори
Пазвантин преди 5 години
По-добре да вземат само жени, че момчетата няма да се оставят без бой като не им платят цялата заплата.
2
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наемане за 3 месеца,значи -издъвкан и изплют.
1
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да стане миналата година биха украинки с неполучени заплати .Те няма да идат да работят на мутрите за без заплата и бой пак.