Ердоган: Няма разлика между нападателя от Крайстчърч и ИД!

Австралия обаче не приема извиненията на турския президент
20 мар 2019 08:50, Елка Василева
63
Ердоган: Няма разлика между нападателя от Крайстчърч и ИД!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не вижда разлика между организаторите на терористичното нападение в Нова Зеландия и бойците  от Ислямска държава и призова да не се свързва тероризмът с определена религия, предаде ТАСС, цитирайки публикувана вчера статия във в. "Вашингтон пост".

"Като лидер, който постоянно подчертава, че тероризмът няма език, раса или религия, категорично отхвърлям всички опити да се свърже случилото се миналата седмица терористично нападение с учението, морала или постулатите на християнската религия. Това, което стана в Нова Зеландия, беше резултат от невежество и ненавист", заяви той.

"Трябва да признаем, че няма никаква разлика между убийците на невинни в Нова Зеландия и тези, които извършваха атентати в Турция, Франция, Индонезия и на други места", добавя Ердоган, припомняйки, че след атентатите на Ислямска държава много западни политици и коментатори са обвинявали исляма и мюсюлманите.

Още по темата

"Тогава ние възразявахме против такава връзка между нашата религия и тероризма и обещахме да не допуснем опити на терористите да си присвоят нашата религия. За съжаление в Европа и други части на западния свят не последваха никакви реакции на ислямофобията, ксенофобията и други явления, несъвместими с либералните ценности. Не можем да си позволим това да се повтори", подчерта турския президент.

"След масовото убийство в Крайстчърч Западът има определени задължения. Западните общества и правителства са длъжни да отхвърлят ситуацията, при която расизмът, ксенофобията и ислямофобията стават норма", заяви Ердоган, предупреждавайки, че подобно явление само се е засилвало през последните години.

Междувременно австралийският премиер Скот Морисън отказа да приеме извиненията на Турция за спорните коментари, направени от  Ердоган след нападението срещу джамии в Крайстчърч, предадоха ДПА и ТАСС.

Посланикът на Турция беше призован в канцеларията на Морисън в Канбера. "Не приемам извиненията, които бяха предложени за тези коментари", заяви премиерът след срещата, визирайки обясненията, че казаното се дължи на моментна разпаленост или в контекста на предизборна кампания. Той подчерта, че изказванията са били "изключително обидни за австралийците и много неразумни в тази чувствителна обстановка".

"Ще изчакам да видя каква ще е реакцията на турското правителство, преди да предприемем други действия, но мога да ви кажа, че всички варианти са на масата", добави Морисън.

Австралийският премиер заяви, че изказванията на Ердоган "нарушават обещанието, което е изсечено в камъка на Галиполи", където са погребани множество австралийски и новозеландски войници, загинали през Първата световна война. Първият президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк заяви, че загиналите там войници "сега лежат в земята на приятелска страна. Затова почивайте в мир...след като загубиха живота си на тази земя, те станаха и наши синове".

По-рано Ердоган се изказа крайно негативно за австралийците, които осъждат исляма и заяви, че за тях е по-добре да не посещават Турция, като напомни за гибелта на австралийски и новозеландски войници в битката при Галиполи, пише БТА.
 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 30 от славянин

Ти когато ползваш нещо в ежедневието си проучваш ли дали то е създадено от атеист или вярващ и ако е създадено от атеист, за ''който няма нищо свято'' отказваш ли се от творението му!?
--------------------

Защо да се отказвам, аз не съм фанатик.
И не казвам, че атеистите задължитено са лоши.
Казвам само, че е много по-вероятно неверник да изневери, отколкото вярващ.
Освен това материалният свят далеч не е създаден само от атеисти, много бъркате ако мислите така.
35
0
 
1
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 1 месец
До славянин.човек е създаден със свободна душа ,сам дасе обеди да вярва в Господ, а що се отнася до атеистите не това мие мисълта че дасе игнорират ,един вярващ човек,вярващ човек в Господ.ако срещне човек в изпаднала ситуация нождаещ се за помощ дори и даее атеист длъжен даму помогне . Но за съжаление има много атеисти като фараона .които се мислил за бог.
34
1
 
0
 
! Отговори
до 30 от славянин преди 1 месец
Ти когато ползваш нещо в ежедневието си проучваш ли дали то е създадено от атеист или вярващ и ако е създадено от атеист, за ''който няма нищо свято'' отказваш ли се от творението му!? Ще трябва да те разочаровам, съдейки по вярващото ти невежество, че в Душата на всеки човек изначално е заложено нещо дълбоко свято, и нито вярата му, нито неверието му могат да го извадят оттам! Затова е и казано: ''по делата им ще ги познаете'', не по вярата! Как беше: ''ако имаш вяра, а Любов нямаш .....и т н!
33
1
 
0
 
! Отговори
до 30, 31 и 32 от сл преди 1 месец
Не разбрах с какво точно атеистът е по-лош от вярващият неандерталец!? В крайна сметка защо не се откажете от всички материални, социални и културни творения на атеистите и не си живеете щастливо единствено със вярата!? Защото май с вяра не може да се живее, трябват и много други неща като акъл горе в кутията например!
32
0
 
0
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 1 месец
Да погледнем историята на фараона,който бил атеист и се мислил за бог.
31
1
 
2
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 1 месец
До славянин. На времето .хората били невежи .и се покланя ли на различни богове.като на камъни,слънце ,луна, идоли,Господ изпращал на всяко едно племе. По един пратеник ,като Соломон ,Мойсей ,Исус .И всички тези пратеници призовавали своите племена да вярват в един Бог,така и Господ изпратил Мохамед при своето племе арабите , арабите по онова време вярвали в 360 богове (идола) когато Мохамед ги призовавал да вярват в един Бог. Те тогав самите араби го прогонили искали даго убият.
30
1
 
6
 
! Отговори
Сата Н. преди 1 месец
Атеистът е човек, за когото няма нищо свято.
Така че Ердоган е прав и Коранът е прав.
Казвам го със съзнанието на кръстен православен християнин.
29
1
 
1
 
! Отговори
до 18 от славянин преди 1 месец
Та ако според твоята лъжа, че под ''неверник'' в корана трябвало да се разбира ''атеист'', а не ''друговерец'', ще трябва да обясниш на атеистите на планетата защо ''богът-отец'' аллах иска да ги избива!? Що за ''отец'' е този, който иска да избива голяма част от своите деца!? И вие искате и НОРМАЛНИТЕ хора да вярват и да изпълняват заповедите на този ''свой отец''!!!??? Няма как НОРМАЛНИТЕ хора да правят такова нещо, това могат да го правят само ненормалните като вас!
28
2
 
1
 
! Отговори
до 18 от славянин преди 1 месец
Добре известно е, че в корана има 206 възхвали на войната и насилието, 25 абзаца, които призовават да се убиват ''неверниците'' (не атеистите, а друговерците, но даже и да е обратното, което не е, възниква въпросът: защо и атеистите трябва да се убиват) и 2 по-конкретни нареждания да се режат глави! Реки от кръв се леят в хадисите - хилядите кратки свидетелства за думите и делата на пророка, които са неделима част от ислямската догма.
27
1
 
0
 
! Отговори
до 18 от славянин преди 1 месец
В корана думата ''неверник'', а в смислово отношение ДРУГОВЕРЕЦ, А НЕ АТЕИСТ, се отнася за тези, които не вярват в аллах и неговият пророк мухаммад и дадените от първия на втория ''божи'' заповеди! Когато един НОРМАЛЕН човек се запознае с въпросните ''божи'' заповеди, той по естествен начин отказва да вярва в тях още по-малко да ги изпълнява! Дори да приемем лъжата, че под ''неверник'' в корана се имало предвид АТЕИСТ, А НЕ ДРУГОВЕРЕЦ все пак изниква въпросът защо атеистите трябва да се убиват!?
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямало разлика м/у организаторите/извършители/на терористическото нападение в Н.Зеландия и бойци от ИД,има,че още как-1-те не са органформи на военен принцип на подчинение,2-те са на военен с подчинение в структурите с дейности по отдели-политикономически,финанси,щаб с командири,менажер-маркетинг,снабдяване-продажби,технически,разузнаване-външно,вътрешно обвързани с други,обучение,все тактики,стратегии,но распуснати в поведение,дисциплина,действия,събрани кат случайни,либералноценни-пара военни.
25
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тьпанара на снимката впрегнал медиите си да отричат тероризъм в действията на турчина извършил атентат в Утрехт и да лъжат, че било семеен скандал, нещо което холандците отрекоха днес. Тръгнал късопишковеца да разтяга локуми за Нова Зеландия вместо това.
24
9
 
9
 
! Отговори
до мюсюлманин преди 1 месец
вероятно познавам исляма по-добре от теб, тъй като съм го изучавал професионално. Бог е един, но не там е проблемът. двете религии учат също така и какви АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ се очакват от вярващите и там е коренът на отровата. защото Бог или Аллах казва, че 'хората на книгите' - т.е. християни, юдеи и мюсюлмани са вярващите (а не неверници) и не трябва да се закачат. Но когато един камилар няма 2 грама мозък, слуша само ходжата, а последният не винаги говори истини.
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз си мислех, че анадолския хитлер ще коментира собственото си отроче турчин за тероризма в утрехт, холандия, ама не. ислямистът си знае неговото.
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ердоган: Няма разлика между нападателя от Крайстчърч и ИД!"

A има ли разлика между ИД и турчина застрелял 3-ма души в Утрехт? Днес холандците официално опровергаха тиражираната в Турция версия, че бил познавал жертвите и било "семеен скандал".
21
2
 
12
 
! Отговори
Театър преди 1 месец
Какво се случи след атентатите в Париж ??? и рекцията на световните лидери и медии........
Какво се случи след атентата в Н.Зеландия ???? и реакцията на световните лидери и медии.
................
20
14
 
7
 
! Отговори
Грузински сиганин преди 1 месец
И между теб и жител на шекер махала няма разлика ердоганчо.....
19
4
 
14
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
Няма значение кой го казва, но е истина. А кухите манерки дето не разбират,че насилие и омраза води до насилие и омраза могат да почват да цъкат минусите СЕГА.
18
8
 
14
 
! Отговори
Мюсюлмани преди 1 месец
До славянин. В корана думата неверник е за човек който отхвърля съществуването на Господ ,атеист .Когато неверниците (атеистите) гонели Мохамед даго убият .тои се скрил в една черква .при свещеникът, православните християни .тогав аллах господ .дал над черквата да изгре слънце и свещеникът каза .я мохамед виждашли тези два лъча. Нашата и вашата религия са като тези два лъча от един източник.
17
5
 
18
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 1 месец
Ако мюсюлманин беше убил 50 човека в църква в някоя мюсюлманска страна, Западът щеше да заклейми всички мюсюлмани като терористи..