Хем боли, хем сърби: Тестът "Орбан" за ЕНП

Защо партията няма твърдо поведение спрямо Фидес?
20 мар 2019 10:38, Бойчо Попов
41
Хем боли, хем сърби: Тестът "Орбан" за ЕНП
снимка: Ройтерс

Всъщност, въпросът е ясен: за човек като унгарския премиер Виктор Орбан, защитник на „нелибералната демокрация", който ограничава гражданските свободи, независимото правосъдие, медиите и свободата на изразяването, който нарича бежанците „мюсюлмански нашественици“, който се придържа към антисемитските теории за конспирацията, който води кампания срещу Европейския съюз и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и който обиди колегите си като „полезни идиоти“... за този човек не би трябвало да има повече място на семейната маса. И то отдавна.

Но нещата не са толкова прости.

В сряда следобед ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) ще се срещне в Брюксел. В дневния ред е включено и възможното изключване на дясната партия "Фидес" на Орбан от ЕНП. 13 партии членки са подали искане за това. Дали в крайна сметка ще има мнозинство за изключването? Дали изобщо ще се гласува предложението? Всички опции са възможни. Не на последно място, защото двете германски партии Християнсоциалният съюз и Християндемократическият съюз не се осмеляват да поискат развода.

Главният кандидат на ЕНП Манфред Вебер направи случая Орбан основен приоритет, като му зададе условия за оставане. Унгарският премер се разкая, но само временно и само малко.

Сега Вебер ще трябва да лавира: от една страна той иска да демонстрира твърдост (и по този начин неговата пригодност като председател на комисията). От друга страна, той не желае Орбан да попадне в десния популистки блок около полската „Право и справедливост“ и италианската „Лига“, който след това може да попречи на избирането му на висшата позиция.

Като алтернатива на изключването се спекулира с временно суспендиране, вероятно свързано с оценка на унгарската правова държава. Това не би било решение. И не би било достоверно. И в двата случая ЕНП е на прага на сериозен тест в сряда. 

Още коментари четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Виктор ОрбаненпФидес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се изключат всички пропуски образувания. Вън!
8
1
 
9
 
! Отговори
Генади Смукачев преди 5 години
До коментар 6.Гадни и гладни сте шопите,макар,че всичко окрадохте.Дано има Бог и хубави ви осъди долни шопи.
7
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво означава "опция"?
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгария е нищожна в ЕС останат ли сами умират от глад както всички страни от източна европа
5
12
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Манфред Вебер не е политик втора ръка!Беше твърд спрямо гърците и само, поста му и Меркел му попречиха да прокара идеите си за Еврозона без Гърция. Твърд е относно Брекзит като постави на масата условието или GB ще прави нов референдум или напуска ЕС. Той е човек с принципи и няма да ги жертва заради някакъв си *** - Орбан!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е добре де като докарат милиони мюсюлмански преселници и ги хранят на социал те ще правят много деца и след известно време ще станат мнозинство.След това дали със силата на джихад или със силата на избори ще закрият ЕС и треперещите дъртаци фъфлещи за мултикулти утопия и ще открият халифат.Какво ще им попречи?И това ще е краят на либерастките напъни на тия.Странен начин да се самоунищожат защо просто не обявят война на САЩ,Русия и Китай едновременно?
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан е единствената надежда на Европа!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслужава уважение само за това, че нарича проблемите с истинските им имена и има дългосрочна визия и политика за развитие на страната.Орбан е велик политик, един от малкото в християнският свят.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхуват се да му бият дузпата. Любопитно е кои са 13-те партии които са внесли искане "Фидес" да бъде отстранена.