Назарбаев ще контролира Казахстан, докато е жив!

Руски издания: Оставката му е планомерна, обмислена
Обновена: 20 мар 2019 09:30 | 20 мар 2019 09:25, Елка Василева
7
Назарбаев ще контролира Казахстан, докато е жив!
Нурсултан Назарбаев. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който заяви вчера, че напуска висшия пост, тръгва по пътя на изтъкнати световни управници като китайския лидер Дън Сяопин, останал и след оттеглянето си безспорен "баща на нацията", и Фидел Кастро, останал на върха на кубинския политически Олимп, пише "Росийская газета".

До следващите избори и. д. президент до края на мандата ще бъде председателят на казахстанския Сенат Касим-Жомарт Токаев, който положи клетва днес. Назарбаев остава водач на управляващата партия "Нур Отан" ("Светло отечество"), а като председател на националния Съвет за сигурност ще може да дава нареждания на държавния глава, уточнява московският официоз.

Още по темата

Назарбаев превърна Казахстан в успешна съвременна държава. Негова е идеята за т. нар. триединна задача - изграждане на пазарна икономика, демонтиране на тоталитарната идеологическа система и модернизация на всички обществени институции. Така властите успяха да увеличат 15 пъти обема на икономиката, 9 пъти - доходите на населението, пресметнати в долари, и почти десеторно да намалят бедността, отбелязва "Росийская газета", цитирана от БТА.

Според източник на "Ведомости", близък до президентската администрация в Русия, Назарбаев се е консултирал преди оставката си с различни политически сили и с Москва, а кандидатурата на Токаев като временен президент не е избрана случайно. След Назарбаев той е най-известният в света казахстански политик, изградил здрави връзки с ръководствата на двете основни съседни страни - Русия и Китай.

Пълномощията на Назарбаев надхвърлят обаче президентските и той ще контролира политическия процес в Казахстан, докато е жив и дееспособен, подчертава политологът Аркадий Дубнов.

За подобен преход на властта в Русия държавният глава трябва да има малко по-различна представа за мястото си в света, разсъждава той. "Нашият лидер вижда сам себе си някъде на небето, той е човек-мисия - смята Дубнов. - Огромен брой интереси и кланове в Русия са фокусирани върху Путин. Ако в Русия се повтори казахстанският сценарий, на другата сутрин, след като (Путин) обяви това, ще се вдигне врява. Русия е страна с множество влиятелни групировки около президента и те ще започнат схватка за власт веднага щом се разбере, че той ще напуска".

Според експерта в Казахстан няма толкова много кланове и те всички са опитомени - няма да изгубят нищо, ако слушат Назарбаев.

"Назарбаев остава глава на Казахстан", резюмира в заглавие "Независимая газета". Оставката му е планомерна, обмислена и съвсем хармонично приключва днешния етап от едва започналия преход на властта в страната, смята ориенталистът Александър Князев.

Политическата система на Казахстан наподобява донякъде иранската, в която върховният лидер е юридически и фактически ръководител на страната, посочва той. Същевременно изборът на заместник е правилен и в правен аспект, и в политически план, защото Токаев е "вероятно най-авторитетният в чужбина политик след самия Назарбаев, добре го познават в Москва, Пекин, Вашингтон и Брюксел, а огромният дипломатически опит ще му позволи да поддържа баланса в отношенията на държавата със световните силови центрове всички нейни партньори", прогнозира експертът.

Нурсултан Назарбаев се отказа от президентските пълномощия, но запази по-важната си позиция на доживотен държавен глава, констатира и "Комерсант".
Този пост има официално наименование - "Първи Президент на Република Казахстан - Елбасъ". Такъв е само г-н Назарбаев, съответно той не може да има конкуренти, пише вестникът.

Съставът на Съвета за сигурност се съгласува с Назарбаев, а задачите му включват фактически контрола над всички държавни структури в Казахстан. С Назарбаев се съгласуват и инициативите, засягащи основните насоки на вътрешната и вътрешната държавна политика.

Забранено е да се възпрепятства дейността на "първия президент", обидите и посегателствата "срещу неговата чест и достойнство, включително да се оскверняват негови изображения" - законът предвижда и наказателна отговорност в подобни случаи. Пълният имунитет на Назарбаев обхваща и членовете на семейството му, цялата негова и тяхна собственост, средствата за връзка, кореспонденцията и документите им.

"Казахстан засега е единствената постсъветска страна с изграден модел, предвиждащ доживотна власт на един и същи човек, при който няма значение кой седи в президентското кресло. Пример, който може да се окаже заразителен", коментира руският всекидневник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо посетете Казхстан и после говорете за страната! Нурсултан Насърбаев направи страшно много! Само вижте Астана, столицата построена специално да бъде столица...Гафиня Фандък и 100 години да управлява под слънцето Му, даже ня може да си представи в *** какво е Астана.Преди това Алмаати също не беше лоша, но в страна в която водата е малко, Астана е приказен град със зелени площи, изкуствени езера, небостъргачи ...Е да, няма еврогейска демосрация! Сигурно затова е добре!
5
2
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Хм,интересно при тези 48 долара заплата как м2 в Астана иЛИ аЛАМА-АТА СТРУВА 1300 долара(горе- долу коклокто в европейска София)).Средна заплата в Астана -450 долара,в Алама-Ата -430 долара ,Атрау-470 долара,Караганда -370 долара ,средно по Казахстан -389 долара. Откъде измъкна тези 47 долара ,от кой ръкав на палтото си !?)Продуктите са леко по0ниски от нашите,както и комунални .Да имат проблеми,а ние пък ги нямаме и то в ЕС и то с "приятелство" ни със САЩ.Излез от София и виж какво е положените
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Това което си написал не отговаря на истината!Действително има проблеми в икономиката ,но това важи за всички без изключение средноазитски републики на бившия СССР!Главната причина е свързаноста им с руската икономика!Санкцийте срещу Русия оказват отрицателно влияние и на средноазиатските републики!Да се твърди ,че Казахстан е с африкански стандарт е голяма лъжа!
3
7
 
7
 
! Отговори
диктатор преди 5 години
До Ром"сМного е мъдър.Заплати от 48 долара,фалирала или никаква иканамика разчитаща и тя като руската само на нефт и газ.Извън няколко града почти африкански стандарт .Плъховете първи напускат потъващия кораб.Сега някой друг ще опере пешкира.
2
7
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Щом е кадърен човека,що да не контролира Казахстан.Умен мъж да ръковди ,а той е доказал,че умее -то нека и ръководи.А СОРСЧЕТА и НПО ще търсят кусори,щоо Казахстан не следва ПОЛИТИКАТА на САЩ.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски издания: Оставката му е планомерна, обмислена. След нея се открива път за агресия на Русия срещу Казахстан, щото на власт там ще дойдат едни много лоши хора фашисти както в Украйна. Не вървеше комуниста Назърбаев да го обвиниш във фашизъм въпреки че разлика в двете идеологии почти няма, но за Путин явно че има такава разлика.