Голяма стъпка за нас: Българска камера лети към Луната!

Уредът е създаден от фирма на казанлъчанин
22 мар 2019 07:50, Петя Славова
53
Голяма стъпка за нас: Българска камера лети към Луната!
Снимка: Reuters

Българска камера лети към Луната, съобщи главният й конструктор инж. д-р Петко Динев пред БТА. Уредът е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс". Българската бордова камера направи "селфи" и засне Земята от разстояние 37,6 хиляди километра на националния ни празник Трети март. Снимката е толкова хубава,че ясно се вижда Австралия, съобщи израелското дружество "Спейс Ай Ел", което ръководи мисията.

Летящата към Луната камера е от линията Bobcat, създадена във фирмата на казанлъчанина Петко Динев /всички камери, конструирани от неговата компания носят имена на котки/. Камерата използва 8-мегапикселов сензор, направена е като стандартна, но издържа на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, много силни вибрации и ускорение 100 пъти по-високо от земното.Тялото на камерата е с размери 60мм/60мм/60мм. Обективът е специално изработен. Създаването на "Берешит" продължило четири години, разговорите с израелската компания започнали в началото на 2015 година, разказа Динев. Освен на конструкцията, сънародникът ни е автор и на кода, и на схемите на пътуващия в Космоса оптически уред.

Всички платки на камерата са тествани у нас, насищането на компоненти върху тях също е направено в България, камерата е сглобена в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, също от българи. Работещи зад океана наши сънародници направили трасировката на платките. Можем с гордост да кажем, че изделието е дело на български ум и ръце, заяви Динев, който е доктор на науките в САЩ.

Предвижда се на 4 април "Берешит" да влезе в орбитата на Луната и на 11 април да кацне, каза Динев. По думите му камерата, която работи на батерии, ще започне да снима непрекъснато, щом кацне. Той обаче прогнозира, че на Луната оптичният уред постепенно ще се самозагрява и след време ще се разруши. Затова камерата е конструирана така, че да издържи минимум два дни на територията на единствения естествен земен спътник и да запечата максимално количество кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: лунаПетко Динев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям праз! Бг камера ще снима лунни пясъци.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от къде ще го предават щом "лети" то да не е София и обратно до провинцията..И децата няма да вярват на тези приказки.както Наса заснема Земята ама друг път..
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази камера е по шопски образец, може да работи но малко, а по може да не работи.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По прицип не харесвам гущера но тук е напълно прав. Образовал се е човека на запад.
39
1
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До АнонименДа,можехме всичко да произвеждаме. А сега ми кажи какво се произвежда в БГ? Дори копчета не произвеждате! КОПЧЕТА! Викаш прости сме били а? Според теб зимаме готова поточна линия и бичим компютрите Имко Правец и нищо!? Окей! Сега опитай да направиш завод за компютри ама съвременни! На Интел,Леново,Тошиба.....МММММ ко праим сега ? :-) Имаш ли 150 милиона да направиш базата? Казвам само халетата няма да ти стигнат. Ами щанците? Ами платкаджийниците? Вече няма инженери и техници.
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тук обсъждаме техническия гений на стаите българи които вече не живеят в БГ"Какво обсъждате? Я пак кажи...???:)))Някакви фантастични неща ми обсъждаш. Не бе, не ме разбирай погрешно. Вярно е, че едно време учебните програми са били мааалко по-добри. Влизаше се във ВУЗ с изпит, а не както сега с оценка от нещо което ти го пишат същите които са те обучавали и в средното. Прав си. Но иначе чак пък "гений" няма! Даже сме много пpocта нация. Всичко беше крадено като технологии и едно време.
37
3
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До АнонименПроблема в теб е че нямаш ум. Интелекта ти е на скарида. Защо го казвам ли? Защото вие герберите сте промити мозъци и всички са ви виновни. То по тая логика и монархистите от царско време трябва да са ни виновни щото не искаме да поемем отговорност ли? И какво общо имат ГЕРБ и БСП в тази статия? Тук обсъждаме техническия гений на стаите българи които вече не живеят в БГ бе скаридо
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, гущер, аз не мога да разбера защо комyнистите от БСП мразят комyнистите от ГЕРБ. И обратното. Вие от оная стара епоха, дето сте били тогавашната младеж и надежда за светло бъдеще на народа и държавата, в крайна сметка в настоящето си проличава, че сте от едно гнездо всичките и вкупом от всичко вас нищо не става. Порастнахте, пребоядисахте се, все същите тюфлeци сте си останали. Виждаме те и тебе, по всичко личи, че не блестиш с ум. Но се напъваш тук като гладен на cpaне, да даваш мнения.
35
2
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До Анонимен 36Кажи бе какво те мъчи бе клош? Затова че си безработен лузър ли? Ми *** в Българска филология в СУ да им разясняваш кое е най-правилно. Вегетираш тук като дрт прч не изкарал и една стотинка през целия си пропилян живот и решил да драсне един ред колкото да спре за някой час ockoтявaнeто преди да се прибере.....
34
0
 
7
 
! Отговори
инжи преди 5 години
Защо не дадохте повече инфо за човека и компанията му? Предполагам, че е американска компания, а човека е от Казанлък родом. Съответно камерата е американска, правена от българин
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"за разлика от оня самотен лузър ИТ ,,гуру,, дето живее в Оз в южния континент се самоизтъква"Ауууу, ти пък си много скромен! Като гледам писал си, че "малко" имаш да разказваш. И си умен! И грамотен! "Най-велик" не знаеш как да напишеш, ама как да е...Говориш за онзи човек, който се пише Сидни Австралия, нали?Ами аз пък живея в България, обаче ГО УВАЖАВАМ заради това, че ви сипва с големия черпак! Скапaни лyзъри сте вие, а не той! Като сте много умни вижте в кво сте я превърнали тук. Цирк!
32
2
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Горд съм че от старите кадри от соца са все успяващи(състуденти сме все пак,бяхме си приятели ония времена в стара София,много има да разказвам)за разлика от оня самотен лузър ИТ ,,гуру,, дето живее в Оз в южния континент се самоизтъква като най велик.....Браво Тотев ;)
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видях снимките на господин инж. д-р Петко Динев. Мъж над 50 години. Вероятно този човек е бил задължен да учи предметите "Научен комунизъм" и "История на БКП" докато е бил в България и това е развило ума му и творческия му дyх.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Критиците тука вместо да драскате глупости що не измислите нещо по добро?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво повече такива новини да има, а на тези които омаловажат труда на другите изобщо не им прави чест.
28
2
 
5
 
! Отговори
Не народ а ..... преди 5 години
Имали сме космонафти,ракети и т.нЕ,добре де, хайде учете станете и вие.Направете ракета която да лети до Юпитер.Хайде??? Или да пишеш тъпоумни коментари е по-лесно нали ???
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха,А на бас че тези дето плюват са русофили?
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А зрял боб за космоса кога ?
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое е българското в тази камера не разбрах ? Да не почнахте да производство на хипер лещи ?
24
4
 
6
 
! Отговори
не народ а ..... преди 5 години
до пълшоците които много знаят и могат направете вие нещо де????