Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора

Руското МВнР с позиция за бомбардировките отпреди 20 г.
Обновена: 23 мар 2019 22:25 | 23 мар 2019 21:58,
172
Агресията на НАТО срещу Югославия - петно на позора
Снимка: Архив, Reuters

Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC.

Още по темата

"Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право ", за да "се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни - на правото на силния", се казва в изявлението на Министерството, цитирано от "Фокус".

По време на "варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани "хуманитарна интервенция в полза на…", са загинали около 2 хиляди цивилни, включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието "спасение " се занимаваше НАТО, напомниха от руското МВнР. "Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания", пише още в съобщението.

"Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове", се посочва от руското външно министерство.

"Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен - напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство. "Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия", подчертава изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
36
 
3
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 5 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
24
24
 
8
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 5 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
23
8
 
28
 
! Отговори
ЩОМ ДПС ИСКА В НАТО преди 5 години
Това значи, че трябва да направим точно обратното. ВЪН ОТ НАТО и СЪЮЗ с БРАТСКА РУСИЯ. НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА
22
9
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 5 години
никога не е владяла КРИМ. Ако пишещите се турчеят и смятат историята на ТУРЦИЯ за българска в голяма грешка са . Объркали са сайта. По-добре пишете за АНАДОЛА и кюрдите там в някий турски сайт
21
22
 
6
 
! Отговори
Срамота преди 5 години
Да трябваше да оставят сърбите още да продължават с безумните си войни в европата и то през 20-21 век ?
20
14
 
22
 
! Отговори
РУСОФОБИЯТА Е БОЛЕСТ преди 5 години
не силно заразна, но трудно лечима. Експериментите на САЩ с промиването на мозъци дават видими резултати след години опити и хиляди инжектирани с бацили на омраза към собствения си род и родина
19
25
 
15
 
! Отговори
мухахахаха преди 5 години
Бомбардирането на сърболята беше един момент в живота, когато си казва:Еййййй, имало справедливост на този свят! Убийци и нагли безсрамници да си получат наказанието навреме! И да бъдат поставени на мястото им! Да им се вържат ръцете и да им се запушат устите - големите, балканските, наглите !Искаше ми се и онова *** Милошевич да си го получи, но смъртта услужливо го измъкна от отговорност!
18
4
 
17
 
! Отговори
КРИМ Е РУСКИ преди 5 години
от времето на ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА бе Цветане. Попрочитай малко историята за 7 клас от време на време
17
7
 
33
 
! Отговори
СРАМ ЗА СДС преди 5 години
че станаха..... на САЩ и помогнаха за създаване на най-мафиотската държава КОСОВО
16
22
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
Да де,кредеца вика"дръжте крадеца"Малко шум,че ега се забрави агресията в Крим.Позната тактика,не е от вчера
15
7
 
27
 
! Отговори
КОСТОФФ и СДС преди 5 години
като Правителство тогава разрешиха да ползват американците територията на БЪЛГАРИЯ за агресия срещу една суверенна страна, членка на ООН без резолюция на ООН и без обявяване на война за бомбардировки по цивилното население КОГА ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ
14
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ си избиват комплексите от Русия срещу много по-слаби, но пред Русия стават истерични от безсилие.
13
7
 
33
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО преди 5 години
Това трябва да иска всеки родолюбив българин
12
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позицията на МВнР на Русия е винаги ясна, недвусмислена и никого неинтересуваща.Лавров е живо доказателство че геронтокрацията винаги е на мода в страната на крепостните роби.
11
5
 
27
 
! Отговори
но.. преди 5 години
Всичко е ясно но загинаха невинни хора православни съседи,американски глупости с НАТО,те са полицайте на света командири.Сега незнаят нищо плачат УЖ съчустват на мюсюлманите,нали те има дадоха оръжие и унифоми на албанците.Костов даваше въздушни коридори на войските Соломон Паси и той беше в играта.ПОЛИТИКАТА ГОЛЯМА РАБОТА каза Ал.Константинов писателя.
10
6
 
43
 
! Отговори
ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ преди 5 години
Разплата ще има. Първо ще почнем с "миролюбеца" с Трабанта, дето иска да разполага тук американски ядрени ракети
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, в никакав случай не е. Фащ учеше света на демокрация. Сега този номер по не минава
8
34
 
12
 
! Отговори
МАЛКО ИМ БЕШЕ преди 5 години
Ква стана тя накрая? Всички се отделиха от Сърбия, Косово независимо, подпалвачите на войни в панделата или чакат присъди, международна изолация и дългогодишно ембарго, отразило се кофти на икономиката.Всичко това заради дебелите српски чутури, дето не виждат накъде отива света и не проумяват, че няма как да изгониш един милион хора от къщите им, а светът да ти се моли и преговаря с месеци.
7
7
 
35
 
! Отговори
ПАСИТО Е ЗА СЪД преди 5 години
Заедно с всички политици вкарали БЪЛГАРИЯ в тази ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ. Пък как се жалваха РЕСТИТУТИТЕ, че НАРОДНИЯ СЪД е раздал СПРАВЕДЛИВОСТ за присъединяването на Царска България към фашисткия блок
6
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това Сръбският народ нито ще го забрави нито някога ще прости на Краварите. Имам приятели Сърби които изгубиха децата си и роднините. Не само те изгубиха децата си а й хиляди други. Как се забравя убитото ти дете как се забравят убитите ти родители и роднини. Някой от империалистите задават ли си този въпрос. Никой от наште журналисти не изрази съболезнования за убитите журналисти в Белградската телевизионна кула.