"ЕС, обичам те"! Стотици поискаха нов реферндум за Brexit

Eнтусиазирани тълпи крачеха из центъра на Лондон
23 мар 2019 20:05,
57
"ЕС, обичам те"! Стотици поискаха нов реферндум за Brexit
Снимка: БТА

"ЕС, обичам те" - стотици хиляди хора дефилираха днес в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит, бе да има никаква яснота дали премиерът Тереза Мей ще предложи отново на депутатите своята сделка за развод, предаде Франс прес.

"Искаме народен вот", "Да напуснем (ЕС) - няма да стане", "Да отменим член 50 (от Лисабонския договор, регламентиращ излизането на една държава от ЕС)", се четеше по плакатите на демонстрантите.

В началото на следобеда големи, плътни и ентусиазирани тълпи крачеха из центъра на британската столица - недалеч от резиденцията на Тереза Мей на Даунинг стрийт номер 10. Хората напяваха песнички срещу Брекзита, вдигнали европейски знамена, понякога във формата на сърце.

Тереза Мей си изпати - многобройни карикатури я обрисуваха като управник, напълно безсилен да се справи със събитията.

"Станах на 62, а за пръв път участвам в нещо подобно", заяви пред Би Би Си Роб Уърти и изтъкна, че е дошъл заради "децата и внуците си".

Организацията "Народен вот", която настоява за нов референдум, преброи около един милион участници в проявата, а Скотланд Ярд не предостави никакви данни.
Подобна демонстрация през октомври събра в британската столица близо 700 000 протестиращи.

Това шествие се състоя два дни след решението на европейските лидери да отпуснат на кралството отсрочка на Брекзита. Първоначално той бе насрочен за 29 март, а те отложиха крайния срок най-рано за 12 април - около три години след референдума, насочил страната към излизане от ЕС.

Яростен противник на Брекзита, шотландската министър-председателка Никола Стърджън, която участваше в демонстрацията, прикани противниците на излизането от ЕС да използват "максимално" възможността, предоставена от Брюксел с това отлагане.

"Трябва да избегнем и катастрофата с Брекзит "без сделка", и щетите от лошото споразумение на премиерката" Тереза Мей, заяви тя.

Стърджън, кметът на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан и лидерът на либералните демократи Винс Кейбъл говориха пред демонстрантите от сцена, монтирана на площада пред парламента, уточнява ТАСС.

Вариантът с повторен референдум бе отхвърлен на 14 март от Камарата на общините, среща и противодействие от страна на Тереза Мей, но привържениците му се надяват хаосът, настанал в Обединеното кралство, да превърне тази опция в неизбежност.

Петицията в интернет с искане правителството да се откаже от Брекзита събра към днешна дата над 4,3 милиона подписа - рекордна цифра за подобна инициатива на сайта на парламента, отбелязва АФП. Броят на гласовете в подкрепа на това искане продължава стремително да расте, изтъква ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
интересно преди 5 години
АНГЛИЧАНИТЕ ПОДЛЪГАХА ФЮРЕРА ДА НАПАДНЕ СССР НЕЗАВИСИМО ЧЕ ИМАХА ДОГОВОР ЗАЩОТО СЕ БЯХА УПЛАШИЛИ ОТ НЕГО , СЕГА РУСНАЦИТЕ ПОДЛЪГАХА ЕНГИЛИЗИТЕ ДА НАПУСНАТ ЕС
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНапротив,руснаците казаха,че не са за разпадането на ЕС,защото на тях им е по-удобно да се договарят с ЕС.
44
2
 
6
 
! Отговори
Брекзит преди 5 години
Пък аз така се надявах да ги видя англичаните вън от ЕС... Отдавна трябваше да ги изхвърлят. Те са проводник на антиевропейските интереси на САЩАко ги няма в ЕС ще се справяме по-добре!Вън, британски ***, махайте се и да не сме ви видели пак
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е УК извън ЕС, Германия и Франция в конфликт с Русия. Но няма да им се получи на задокеанските ни "партньори". Вие да не си помислихте,че Brexit е волята на народа? Много сте наивни, ако това сте си помисли.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко на всички е ясно че брекзит няма да има. Референдума беше нескопосан опит за изнудване на ес за по добри условия на членство който се провали....
41
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕСССР"Всички скачат за ЕС така както преди 30 години някои скачаха за СССР."Да, имаше поне 10 човека, кото скачаха за СССР :)
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"700 000 хиляди британци привърженици на ес срещу 17 милиона които за дали гласи си че Англия трябва да напусне ЕС."Ammm.... Забравярш другите 16 милиона, които си го дадоха, че НЕ трябва да напусне. Както и това, че доста народ му се промени мнението през последните две години, както и това, че бая има, дето се сетиха, че нито пакитата ще се махнат, нито ще има повече пари за тях, а само ще се закрият работни места.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама нали Медведев много го кефеше brexit -а и сега нещо като не става го прихванала простотията, от *** смисъл?!? Като не ложе да измисли нищо нормално дипломатично измислил да се държи като 3торазреден ***
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Путин и Медведев изобщо не им е добре днес
37
4
 
2
 
! Отговори
До-властта.... преди 5 години
Нека- е, щастлива, всяка- пролет,...Да-сй- спомним, за-разбиране ,...Как- беше, преди- Англия, да- ни-спасй,..От, терорйстите,. На, Жельо Желев,...Обичайте-се, и-се-пазете .......
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сбе тоя Медведев нещо май ще го издуха и си мисли че като го играе *** много ще му помогне?!
35
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втори референдум ще има когато Цецка Цачева се снима за Плейбой!
34
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
700 000 хиляди британци привърженици на ес срещу 17 милиона които за дали гласи си че Англия трябва да напусне ЕС.Доста неравностойно съотношение .Но голяма час от политиците не са съгласни с мнозинството и за това лавират да си намерят собствените си интереси обаче на настоящия етап не е толкова лесно.
33
15
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВИЖТЕ САМО КАКВА СМЕШКА!!!МЕЙ БИЛА ЛОШАТА, ЧЕ УВАЖАВА ВОЛЯТА НА НАРОДА!!!ТОВА Е ВСЕ ЕДНО НАСЕЛЕНИЕТО ДА ОТХВЪРЛИ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ В РЕФЕРЕНДУМ НО ВМЕСТО ДА УВАЖАТ МНЕНИЕТО НА ХОРАТА ОТ ГЕЙ ОБЩЕСТВОТО ДА ПОЧНАТ С ПРОТЕСТИТЕ ВСЕ ПО-НАГЛО!ТОВА КОЕТО ВЪРШАТ Е БЕЗОБРАЗИЕ НАГЛОБРИТАНЦИТЕ!
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като толкова обичат ЕС, да се оженят за него е да престанат да ни занимават със себе си.
31
18
 
14
 
! Отговори
българин преди 5 години
Убеден съм.Че оттеглянето от ЕС на Англия..Е решение.На малка част богати англичани и политически трик.Но не е това желанието на хората! Политиците вземайки властта.Си прокарват свои решения "политически" Нямащи общо с реалността! И нас никои не ни попита след 1989г.С кого искаме да бъдем.СДС взе властта.И реши! Към Америка и НАТО! Да но българина Не забравя! При реален референдум днес..30 процента млади хора биха били за НАТО..А останалите 70..ЗА РУСИЯ! Това не е "демокрация" нашето!
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко ве! После могат да кандидатстват за влизане в ЕС. Е верно е че ще е мaлoyмна история, ама и това с референдумите е същото. Защото до кога ще се правят рферендуми? Докато даде правилния резултат ли?
29
3
 
7
 
! Отговори
Дедо поп преди 5 години
Организацията "Народен вот", която настоява за нов референдум, преброи около един милион участници в проявата, а Скотланд Ярд не предостави никакви данниЕ за 24 часа размаха кой,кога,къде, как отрови някой а тук една статистика не могат да оправят.Да не дава господ
28
11
 
6
 
! Отговори
ЕСССР преди 5 години
Всички скачат за ЕС така както преди 30 години някои скачаха за СССР.
27
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френската министърка по европейските въпроси кръстила котарака си "Брекзит" щото "всяка сутрин я будел с мяукане, искайки да излезе навън, когато му отворела вратата се заковавал нерешително на прага и не излизал, а като го побутнела навън, се обръщал и я гледал свирепо".