10 причини да хапвате цитрусовите плодове

Предпазват сърдечносъдовата система
24 мар 2019 12:03, Михаела Лазарова
9
 10 причини да хапвате цитрусовите плодове
Снимка: istock

Цитрусовите плодове са едни от най-полезните. Те са възхитителни източници на витамини, антиоксиданти, фибри, незаменими хранителни вещества, фолиева киселина, калий и още много други блага. Сред най-незаменимите цитруси са портокалите, лимоните, грейпфрутът, помелото, мандарините, кумкуатът, кивито.

Изследванията показват, че редовната консумация на тези плодове може да намали риска от сериозни заболявания, като такива на сърдечносъдовата система, рак, хронични заболявания, камъни в бъбреците или различни дегенеративни изменения в мозъка и нервната система. Цитрусовите плодове са невероятно полезни и за вашата кожа.

Кои са 10-те основни полезни свойства на цитрусите, заради които заслужават винаги запазено място на трапезата?

1. Подпомагат здравето на мозъка.

Антиоксидантите и флавоноидите в цитрусовите сочни плодове подкрепят функциите на мозъка и подобряват проводимостта на нервните пътища, намалявайки риска от невродегенеративни заболявания, като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер.

2. Намаляват риска от камъни в бъбреците.

Голямата концентрация на минерали в цитрусите, както и тяхната сочност и наситеност с фибри действа диуретично. Това намалява риска от образуване на камъни в бъбреците и инфекции на уринарния тракт.

3. Помагат в отслабването.

Наличието на завидно количество фибри в цитрусовите плодове помага за редуцирането на мазнините в тялото, особено в коремната област. Чувствително добър резултат цитрусите дават в комбинация с яйца или кисело мляко.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си правя сок от пороткали и лайм. Обичам, да го смесвам с текила, контроа, резенчета краставичка и лай, да раздрусам яко и да сложа сол по ръба на чащката .. МММ ммм МММ! супер сокче се получава. Нашите цял живот го пият и аз от малък го дъна! Хем здравословно, хем забавно.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЧАП
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....с четири букви?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свинска супа от главата.