Проблемите и успехите в българското образование

Положителните фактори са в много посоки
Обновена: 25 мар 2019 23:03 | 25 мар 2019 22:14, Екип на Bloomberg
10
Проблемите и успехите в българското образование
Снимка: Pixabay

Българското образование преодоля едни от големите си проблеми в последните години, коментира Петър Николов - Зиков, зам.-министър на образованието, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът изрази мнението си по темата за ролята на образованието в контекста на религиите и общностите. "Ислямски фундаментализъм в Западна Европа практикуват обикновено хора от гета, с по-ниска степен на образованост. Всъщност голямата наука в момента се прави в Китай, Япония, Южна Корея, САЩ въпреки първичните дадености в Европа", смята Петър Николов.

"Българското образование се справи с едни от основните си проблеми - например този с учителските възнаграждения. Има различни подход в райони, в които се работи трудно. Една от политиките е насочена към циганските гета, за да не се радикализират такива маргинални групи, а да бъдат по-образовани. Рейтинговата система, от друга страна, както и всички стратегически цели се изпълняват".

Има сваляне на приема в специалности, които не отговарят на изискванията на пазара на труда, разкри зам.-министърът на образованието. "Това е консервативна система все пак. Важното е да има приемственост. Демографската криза доскоро удряше по училищната мрежа, в момента е застъпена във висшето образование. Понякога сме принудени да сваляме критерии, за да има студенти. Положителните фактори са в много посоки. Свит беше приемът и в изкуствено „надути“ специалности като право", допълни още той.

Историята на България след 1944 до 2007 г. вече се изучава в България, отчете Петър Николов по темата за изучаването на съвременния етап от българската история в съответните часове. 

Вижте още по темата на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 48Само че си в грешка. Вече няма качествено държавно. Само че има доста качествени частни училища, които успяват да се преборят с глупостите на МОН благодарение на това, че критериите на мон са страшно занижени и могат да бъдат покрити много лесно. През останалото време децата учат по доста по съвременни методи и трупат истински полезни знания. Така че който иска добро образование, за съжаление ще трябва да се насочи към частния сектор..
2
1
 
11
 
! Отговори
48 преди 5 години
До Ха!Абсолютно точно ! Гербаджийски надувки ! Няма вече качествено и държавно и частно средно и вишу убразуванее ! Средното се крепи на частните уроци , които вече слизат в началния етап , висшето се получава в чужбина .Тук такова няма !Тоест , частни уроци в средното и висше в чужбина - това е спасението !Всичко друго е боза и айрян !Милиони в каца без дъно !
1
1
 
18
 
! Отговори
Ха! преди 5 години
оброзованието в България е под всяка критика, като се започне от т.н." висши" учебни заведения, където доцентите и професорите станаха по-вече от студентите, където не се твори нищо и не се " прави" наука, а в следното образование , училищата станаха търговски дружества и лъжат,че имат ученици, за да могат да получат мизерни заплати!измениха история , за да угодят на Турция ,започват да прилагат неолиберализма от Запада и скоро БЪЛГАРИН няма да означава нищо за подрасващото поколение!