Решено: Грузия влиза в НАТО, независимо от Русия!

Медеведев предупреди, че това може да доведе до "ужасен конфликт"
25 мар 2019 15:45,
96
Решено: Грузия влиза в НАТО, независимо от Русия!
Снимка: Reuters

Грузия ще стане част от НАТО, въпреки противопоставянето на Москва срещу включването на страната в Северноатлантическия съюз. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери днес, че Грузия ще се включи в пакта, предаде Франс прес.

"29-те съюзници ясно посочиха, че Грузия ще стане член на НАТО. Ще продължим да работим заедно, за да подготвим присъединяването на Грузия към НАТО", заяви Столтенберг на обща пресконференция в Тбилиси с грузинския министър-председател Мамука Бахтадзе.

"Не приемаме Русия или която и да е друга сила да може да решава кой да е член" на НАТО, подчерта Столтенберг.

Възможността за членство на Тбилиси в НАТО, сред чийто 29 членове има редица бивши държави от комунистическия блок, се смята от Москва за западна намеса в нейната сфера на влияние, отбелязва Франс прес.

На срещата на високо равнище през 2008 г. в Букурещ лидерите на алианса прецениха, че Грузия е призвана да влезе в НАТО, но все още не са дали начало на процеса по присъединяването й.

Премиерът Бахтадзе каза днес, че Русия "няма право да ограничава избора на суверенна държава по отношение на споразуменията й в сферата на сигурността". "Присъединяването към НАТО е избор на грузинския народ и това е записано в конституцията ни", подчерта той.

Бахтадзе каза още, че Грузия и НАТО смятат да си сътрудничат активно в процеса по гарантиране на сигурността на Черно море. "Планираме да осъществим мероприятия в това направление", каза грузинският премиер, цитиран от ТАСС.

Столтенберг пристигна в Тбилиси, за да присъства на военните учения, организирани от Грузия и НАТО в Кърцаниси в околностите на грузинската столица.

Започналите на 18 март учения ще продължат 12 дни с участието на 350 военни от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и 17 други членове на пакта. Участват също военни от държави, които не са членки на НАТО, като Азербайджан, Финландия и Швеция.

През август 2008 г. Русия и Грузия водиха петдневна война, след като Тбилиси започна военна операция срещу сепаратисткия район Южна Осетия.

Мирно споразумение сложи край на конфликта и на 26 август 2008 г. Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Оттогава тя поддържа там силно военно присъствие, осъдено от Грузия като "окупация".

Миналата година руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че евентуално влизане на Грузия в НАТО "може да предизвика ужасен конфликт".

"Грузия активно извършва реформи по пътя към интеграцията си в НАТО, ще продължим подкрепата на вашата страна в процеса по присъединяване към алианса", каза Столбенберг на среща с грузинския президент Саломе Зурабишвили, излъчвана от телевизия "Рустави 2", предаде БТА.

"Грузия прави всичко, за да вървим твърдо по пътя към НАТО", каза Зурабишвили. "Грузия продължава курса на интеграция в НАТО, няма алтернатива на този път, той е неизменен, продължаваме реформите в това направление".

След срещата си с държавния глава Столтенберг заедно с премиера Бахтадзе и военния министър Леван Изория посети Кърцаниси, за да наблюдава ученията.

Това са вторите многонационални учения в Грузия в рамките на реализацията на пакета за сътрудничество на страните от НАТО, приет на срещата на върха през 2014 г. в Уелс.

Първите подобни учения в Грузия бяха през 2016 г. с участието на въоръжени сили от 14 държави, посочва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
14
 
9
 
! Отговори
Мужик преди 5 години
На червения площад газ пикаят. В новините що има коментар за увеличения довид на газ през 2019.Ха ха.
50
3
 
10
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
алооо , че кога ти е взела Русия морето бе чук. Ми то на турция изключителната икономическа зона е по голяма от руската, що не ревеш по ердоганя...
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО Русия чудно ама аз не съм нито руснак нито американец нито платен *** на руснак или американец и както на тези не им пука за българския и европейския интерес така и на нас не ни пука за техния.Нито България нито Европа имат интерес да защитават руски и американски имперски амбиции.Интереса ни е ние да сме суперсила не да коленичим на чужди суперсили.Пък тия, като си търсят протекторати, да ги търсят някъде другаде де.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни е затрябвало НАТО да сме жив щит на американците.Трябва ни наш европейски военен съюз и всички външни сили и САЩ и Русия и цялата тайфа кандидат колониални империи вън от Европа.Като си понамалят имперските фантазии тогава ще говорим с тях.За какво ми е НАТО или евразийския съюз и двете защитават чужди интереси не мойте.Трябва ни наш съюз на европейците дето да държи тия кандидат поробители далеч от нас.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***!
46
4
 
9
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Че кой е взел на България Черно море. Всяка държава си има териториални води.Русия да е влезнала в нашите.
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До52. И ние от България искаме Черно море да не е само на Русия.
44
6
 
10
 
! Отговори
сова преди 5 години
Целта на НАТО по точно САЩ е да окупират черно море. България Румъния Турция са членове на НАТО останаха Украйна и Грузия. И тогава ще стане манджа с грозде.
43
17
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Добре дошли на грузинците в НАТО!! Нека догодина и украинците бъдат благословени с този благодат и сигурност
42
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Знаете ли какво означава това изказване?Грузия Признава НЕЗАВИСИМОСТТА на Абхазия и Северна Осетия на държавно ниво с документ. Иначе как ще влезне в НАТО без да е решила проблемите си по границата.А защо Грузия е тъпо да влезе в НАТО?Равнината в Грузия е широка колко 100км и от двете страни планини от север Русия и от Юг ТурцияТоест нито авиобаза да сложиш ще я избомбят, нито сериозно ПВО - планините го ограничават, Нито Флот от планината на север ще го разстрелят като стой та гледай.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грузинеца сталин ги изпоизби руснаци и други ,а сега грузинците в нато!!
40
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Който тръгне с/у Русия................добро няма да видиЗасега се вижда, че никой не иска да тръгва срещу Русия, Нейните съседи и всички около Русия искат да отиват в НАТО!
39
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият Съветски съюз ще приемем в НАТО.
38
10
 
27
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
каква грузинка е тая бе, израстнала в германия и подготвена точно за ей това дето става... обрича си глупавия народ на явна смърт...
37
6
 
11
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
До До 38атомните бомби не са предназначени да унищожават градове, както те лъжат юдо-масоните ! Ако идеята е да се разрушават градове точност 1-2 км е напълно достатъчна, никой не би се хабил да прави ракетите и бомбите високо точнисега мисли *** мозък: Ако Хитлер имаше средства да унищожи Кемъл а Сталин имаше средства да унищожи бункера на Хитлер дали някога щеше да започне война !?атомните бомби са предназначени да унищожават бункерите на юдо-масонслия елит - за това има мир сега !!!
36
1
 
13
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Ами няма конфликти.Отказват се от Абхазия и ЮО и работата спи. Ти си мислиш, че тоя номер с нахапаните ябълки ще трае вечно ли?
35
17
 
20
 
! Отговори
РФ преди 5 години
Ще влезнат в нато когда ме няма, трябва да няма вътрешни конфликти, а в Грузия има два - Абхазия и Осетия, признати от Росия! Руснаците трябва да са по-агресивни, всички мравчешки страни около тях - Литва, Латвия, Естония, Финландия, Украйна, Полша и Грузия взеха да се правят на интересни пред мечока... Време е за старите граници от Руската Империя!
34
8
 
14
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Ама ти да не мислиш, че ще бомбят цяла България ? С една ракета ще унищожат софия в радиус от 70 километра, останалата част от България няма да се беспокой.
33
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз си мислех, че убеденият уран е безопасен, както всеки друг метал. Ама много съм се лъгал. За това подкрепям Сърбия да не членуват в НАТО.
32
3
 
19
 
! Отговори
Радио Ленинград преди 5 години
Тонга и Фиджи също ще бъдат приети в НАТО. За ужас на Русия. С мощния си флот и армия двете държави сериозно накърняват световното военно равновесие. Кремъл е изпратил протестна нота....