Решено: Грузия влиза в НАТО, независимо от Русия!

Медеведев предупреди, че това може да доведе до "ужасен конфликт"
25 мар 2019 15:45,
96
Решено: Грузия влиза в НАТО, независимо от Русия!
Снимка: Reuters

Грузия ще стане част от НАТО, въпреки противопоставянето на Москва срещу включването на страната в Северноатлантическия съюз. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери днес, че Грузия ще се включи в пакта, предаде Франс прес.

"29-те съюзници ясно посочиха, че Грузия ще стане член на НАТО. Ще продължим да работим заедно, за да подготвим присъединяването на Грузия към НАТО", заяви Столтенберг на обща пресконференция в Тбилиси с грузинския министър-председател Мамука Бахтадзе.

"Не приемаме Русия или която и да е друга сила да може да решава кой да е член" на НАТО, подчерта Столтенберг.

Възможността за членство на Тбилиси в НАТО, сред чийто 29 членове има редица бивши държави от комунистическия блок, се смята от Москва за западна намеса в нейната сфера на влияние, отбелязва Франс прес.

На срещата на високо равнище през 2008 г. в Букурещ лидерите на алианса прецениха, че Грузия е призвана да влезе в НАТО, но все още не са дали начало на процеса по присъединяването й.

Премиерът Бахтадзе каза днес, че Русия "няма право да ограничава избора на суверенна държава по отношение на споразуменията й в сферата на сигурността". "Присъединяването към НАТО е избор на грузинския народ и това е записано в конституцията ни", подчерта той.

Бахтадзе каза още, че Грузия и НАТО смятат да си сътрудничат активно в процеса по гарантиране на сигурността на Черно море. "Планираме да осъществим мероприятия в това направление", каза грузинският премиер, цитиран от ТАСС.

Столтенберг пристигна в Тбилиси, за да присъства на военните учения, организирани от Грузия и НАТО в Кърцаниси в околностите на грузинската столица.

Започналите на 18 март учения ще продължат 12 дни с участието на 350 военни от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и 17 други членове на пакта. Участват също военни от държави, които не са членки на НАТО, като Азербайджан, Финландия и Швеция.

През август 2008 г. Русия и Грузия водиха петдневна война, след като Тбилиси започна военна операция срещу сепаратисткия район Южна Осетия.

Мирно споразумение сложи край на конфликта и на 26 август 2008 г. Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Оттогава тя поддържа там силно военно присъствие, осъдено от Грузия като "окупация".

Миналата година руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че евентуално влизане на Грузия в НАТО "може да предизвика ужасен конфликт".

"Грузия активно извършва реформи по пътя към интеграцията си в НАТО, ще продължим подкрепата на вашата страна в процеса по присъединяване към алианса", каза Столбенберг на среща с грузинския президент Саломе Зурабишвили, излъчвана от телевизия "Рустави 2", предаде БТА.

"Грузия прави всичко, за да вървим твърдо по пътя към НАТО", каза Зурабишвили. "Грузия продължава курса на интеграция в НАТО, няма алтернатива на този път, той е неизменен, продължаваме реформите в това направление".

След срещата си с държавния глава Столтенберг заедно с премиера Бахтадзе и военния министър Леван Изория посети Кърцаниси, за да наблюдава ученията.

Това са вторите многонационални учения в Грузия в рамките на реализацията на пакета за сътрудничество на страните от НАТО, приет на срещата на върха през 2014 г. в Уелс.

Първите подобни учения в Грузия бяха през 2016 г. с участието на въоръжени сили от 14 държави, посочва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислете позитивно! В случая БГто вади късмет защото голяма част от "руски ракети за нас" ще станат "руски ракети за тях" и по малко ще ви бомбят българонатовските глави.
30
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви бели хора са тия? Бели хора на които окото им не мигна да сложат уран в бомбите за Сърбия. И няма да им мигне окото да ни съсипят и нас ако това изискат интересите им.Много *** народ се извъди.
29
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решено. Грузинците ще бъдат отново наритани.
28
6
 
33
 
! Отговори
Кой беше агресивния? преди 5 години
НАТО е супер агресивна организация, която се опитва да стегне обръча около Русия. Само дето при първия проблем ще се окаже, че НАТО е най-големия клиент на Памперс и нищо повече ;)
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРУЗИЯ НЕ Е ДАЛА НИЩО НА СВЕТА.САМО СТАЛИН И БЕРИЯ
26
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и по-*** от нас се оказва.
25
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво русия с всяка измината минута отслабва за разлика от НАТО
24
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медведев заяви, че евентуално влизане на Грузия в НАТО "може да предизвика ужасен конфликт---например русия да остане бе черноморски флот и излаз на черно море :)
23
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия и Грузия не са водили петдневна война.Грузинци нападнаха и убиха руски миротворци и мирни жители на Цхинвал.Ограничени на брой руски части минаха през Кавказ и наритаха грузинските зaдници.
22
9
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
... но преди да влесе Грузия в НАТО, Русия ще влезе в Грузия
21
1
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Немаш прао на дума бе генди
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
усещам как скоро ще има референдум в ДНР и ЛНР за еключване в състава на РФ.
19
6
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
в НАТО трябва да те искат , а не да ти се иска. Такъв воденичен камък като Украина никой няма намерение да тегли.
18
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ЧАКАМЕ СКОРО ПОКАНА ЗА НАТО НА УГАНДА И АБОРИГЕНСКИТЕ ПЛЕМЕНА ОТ АФРИКА.ЩОТО ВЕЧЕ И НА ДЕЦАТА Е ЯСНО, ЧЕ НЕ ПОЖЕЛАНИЕ НА СТРАНИТЕ СЕ ВЛИЗА ТАМВ Т.НАР. АЛИАНС А СЪВСЕМ ИЗБИРАТЕЛНО СА ИЗНАСИЛЕНИ ДА ВЛЯЗАТ ЗА ДА ИМ СЕ ПОСТАВИ БАЗИ И ДА СТАНАТ ПОРЕДНАТА КОЛОНИЯ ЗА ОГРАБВАНЕ НА РЕСУРСИ /ЗЛАТО, ПЕТРОЛ И Т.Н./. ДА ВИ Е ЧЕСТИ НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД НАИВНИЦИ ...В ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ПИДЕРАСКИ ЦЕНОСТИ
17
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА СИ ОПИЧАТ АКЪЛА УКРАИНЦИТЕ И ДА ВЛИЗАТ И ТЕ В НАТО, ДОКАТО НЕ СА ИМ ПРИЛАПАЛИ И НЯКОЯ ДРУГА ТЕРИТОРИЯ...БРАТУШКИТЕ, НАЛИ ТАКА ИМ ВИКАХА... МЕРСИ ОТ БРАТУШКИ....
16
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАШКИ, МНОГО СТЕ ВЕЛИКИ В ДНЕС.РУ... ИНАЧЕ СТЕ ИГНОРАНТИ И *** В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, СИРОМАШКИТЕ....
15
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който тръгне с/у Русия................добро няма да види................питайте Наполеон и Хитлер...............или Саакашвили, как си яде вратовръзката.............голям смях падна!!!
14
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната провалена държава.............Грузия.................много станаха вече провалените държави!!!Либия, Украйна, Сирия, Ирак, Венецуела, Македония................и т.н.................много дълъг е списъка..................обърках се вече!!!
13
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе ква грузия , кво нату бе. Една ракета и сичко са изравнява с земята
12
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски, ДНР и ЛНР са самостоятелни държави.............Украйна е само една буферна територия и провалена държава!Абхазия и Южна Осетия също са самостоятелни територии, независими от централното правителство на Грузия!!!