Турската лира възвърна позиции, Ердоган се кани на спекулантите

Централната банка на Турция ще пази силни резерви
25 мар 2019 17:30, Екип на Bloomberg
63
Турската лира възвърна позиции, Ердоган се кани на спекулантите
Снимка: Pixabay

Турската лира се повиши в понеделник, 25 март, и компенсира загубите в най-лошия си ден след спада миналата година, става ясно от ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Централната банка на Турция каза в понеделник, че е решена да натрупа резерви и подчерта целта си за запазване на ценовата стабилност.

"При нужда Централната банка ще използва всички инструменти на монетарната си политика и управление на ликвидността, за да поддържа ценовата и финансовата стабилност", се казва в съобщението от Анкара.

Основното намерение на Централната банка е да пази силни резерви и да ги увеличава, спомена гуверньорът Мурат Четинкая в интервюто си за Анадолската агенция преди 41-а среща на Клуба на гуверньорите от Балканските и Черноморските страни в Истанбул.

В петък турската лира изгуби 5% и през уикенда централната банка се опита да успокои инвеститорите, че скорошният спад в резервите не отразява някакво изключително събитие. В неделя президентът Ердоган каза, че банкерите, намерени за виновни за спекулации срещу турската валута, трябва да бъдат наказани.

"Това сме го чували и преди", каза Дана Ел Балтаджи от Bloomberg News. 

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари