Пациент напада личния си лекар... Тя няма право да го отпише!

Искал да му бъде дадено направление за трансплантация
28 мар 2019 09:30,
45
Пациент напада личния си лекар... Тя няма право да го отпише!
Снимка: кадър Нова тв

Пациент на хемодиализа нападна личния си лекар в столицата. До инцидентът се стига след като лекарката обяснила на болния мъж, че няма как да му даде направление за бъбречна трансплантация, защото това не е в нейните правомощия.

Тя обаче е принудена да преглежда пациента всеки път, когато той я посети, защото няма право да го отпише.

"На 22 март бях нападната от един пациент, който наистина е тежкоболен. Той е с хронична бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа. Настояваше, че аз трябва да го подготвя и представя за трансплантация на бъбрек. Обясних му, че не мога да го направя, защото нямам правомощия", разказа д-р Антоанета Николова-Здравкова пред "Нова тв".

Мъжът започнал да заплашва лекарката и медицинската сестра, после започнал да удря д-р Здравкова.

"Предшната седмица ми се обади завеждащият на хемодиализната структура на болница „Токуда” и ми каза да му дам направление, за да го подготвят за трансплантация. Такава клинична пътека за подготовка за трансплатация по Здравна каса няма", допълни тя.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът не е криминално проявен, но ще му бъде направена психиатрична експертиза, с която да се разбере дали е разбирал какво прави.

"Големият проблем е, че аз нямам право да отпиша пациента. Писала съм молба до много институции. Очаквам решение на проблема. Ако откажа да го лекувам, мога да бъда санкционирана”, каза още д-р Здравкова. По думите й след инцидента мъжът не е идвал при нея.

По данни на Здравното министерството физическите нападения над лекари през 2018 г. са 396, а от началото на годината са 34.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е добре де, кой трябва дава, министерството ли?, кой? специална комисия ли? защо не му е обяснила кой да му даде.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво са личните лекари? Да лекуват по-леките случаи, да пратят на ПРАВИЛНИЯ специалист и така да оптимизират разходите и лечението. Човек си мисли, че като го боли стомаха трябва да отиде на гастроентеролог и за какво му е личен. Но Болка в стомаха може да е с лека причина и да се лекува вкъщи, но може да е по-тежко и да трябва специалист. Ок, но какъв? Може да е апендицит - бързо на хирург, може да е сърце - кардиолог, може да е бял дроб -пулмолог, притискане на дисковата херния - невролог.
38
4
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Ами личната лекарка точно това е направила - пратила го е на специалист, ако човека си го е поискал. Проблемът е в направлението за операция, а не за преглед при специалист. Нито специалиста, нито личния лекар не са задължени да издават това направление.
37
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личният лекар дава направление за специалист. Отиваш, преглеждаш се, специалиста казва операция, но кой дава направлението за тази операция? Специалиста казва, че това е личния лекар, но личния лекар казва, че той може да те прати на специалист и до тук. Затворен кръг, от който излизане с направление за операция няма. Нищо чудно, че на пациента му е дошло в повече и е налетял на бой.
36
4
 
7
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Работата на личния лекар не е да дава направления, ама след като материала е слаб в главата няма как да разбере.
35
13
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
Бати стиснатия пациент тежко болен и на умирачка ама не ще да кихне нещо под масата за нужното направление. Ей за 100-на лева ще се затриете бе!
34
5
 
11
 
! Отговори
др.JeKILL преди 5 години
GP-то скоро ще има един пациент по-малко, след "добрите грижи" и очертаващото се съдебно дело, човека едва ли ще живее още дълго.
33
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Българина си мисли, че е абониран за оня свят като иде при джипито си голяма грешка, защото Древноста е преди Вечността. Древноста е първото нещо и там няма начало Вечността има начало, тъй че вместо пациента джипито може да получи направление за спешна помощ и пластичен хирург.
32
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежко болен пациент, а тя седнала да му казва, че няма да му даде направление. Какъв "ЛИЧЕН" лекар е тя? Тя трябва да го насочи и да му помогне и да го изпрати, на какъвто специалист е нужно.
31
6
 
12
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Пазят си направленията за свои хора.Тези лични лекари,само спъват достъпа до истинските специалисти!
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До JonИменно, парите трябва да отиват при специалистите, а не веднъж да чакаш за една хартийка и след това отново да чакаш при специалист - лекар, но освен всичкото това трябва и с рабитно време да се съобразяваме.
29
2
 
16
 
! Отговори
Патил преди 5 години
Цялата работа е недомислена и си пати пациента. Същото е и при мен. Отивам при специалист в държавна болница, който преценява, че трябва да ми се направи операция в болница. Назначават ми дата за планова операция, но ме пращат обратно при личния лекар да ми издаде направление за тази операция и да ми направят стандартни изследвания. Личният лекар казва, че така направление не може да ми издаде. Някои лични лекари направо са си направили надпис - "Направления по препоръка на други лекари не давам
28
5
 
20
 
! Отговори
Jon преди 5 години
Личните лекари са за закриване. Те нищо не правят ,а касата им плаща за направления.Парите трябва да отидат за лекарите които лекуват.
27
4
 
15
 
! Отговори
мда преди 5 години
как ли ще се чустват в неговите обувки тези, дето защитават лекарката ми е чудно. Не съди, за да не те съдят. Аз не отсъдих, а и знам, какво е да се бориш с бюрокрация. Най-вероятно си е пестила направленията тази крава, дори от токуда й звъннали
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът си мисли, че като ходи при джипито си, е абониран едва ли не за вечността. Много грешна психика. Колкото - толкова дами и господа.
25
4
 
12
 
! Отговори
Уличен побойник преди 5 години
И аз ако ида при лекаря си и ми каже, че не е негова работа да ме прати на лечение и аз ще му вкарам няколко токата. При всички случаи пациента не е виновен за тяхната бюрокрация.
24
4
 
6
 
! Отговори
Д-р Здравкова преди 5 години
Такъв ми заби, че я ми вижте сурата на снимката.
23
17
 
6
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Предложени към ревящите срещу лекарите в защита на побойник: купете си едни боксови ръкавици и нападнете лекарите, щом това решава проблеми. Да видим до къде ще стигнете. Чудя се просто. За Африка сте. Така изглеждате. Възпитание нямате. Дай да се биете. Браво на вас. 6 за инеуект. Пиуе със зеуе. От сеуо. Нямам предвид селяните, а онези от град, дето са се объркали, че всичко им е ясно.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грешка - от вторите е
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааа ,изтрещял е Човека - прехвърлят си го като топка ,ама мача с живота губи той !Така е в Бг когато си болен - унижение, безпардонност,алчност - Ужас ! който не е бил болен той не знае .