Само за година: Данъчни измами за 62 млрд. евро в ЕС

Само за Германия те са на стойност над 36 млрд. евро
28 мар 2019 19:35, Екип на Bloomberg
9
Само за година: Данъчни измами за 62 млрд. евро в ЕС
Снимка: Pixabay

За миналата година над 62 млрд. евро са установените данъчни измами в рамките на Европейския съюз. Само за Германия те са на стойност над 36 млрд. евро. Това съобщи проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на "Георгиев, Тодоров и Ко", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В ЕС липсва ефективна система за бързо преустановяване на данъчните измами. Системата се свежда до размяна на информация между данъчните органи на отделните държави и специализираните полицейски органи. Няма единна регулация, съответно няма как да се преустановят ефективно тези измами. Многостранните данъчни споразумения са начинът за справяне", посочи той.

Много от държавите имат нулеви данъчни ставки за ДДС и така привличат инвеститори, които заплащат големи суми пари на техните територии, посочи професор д-р Тодоров.

"Неслучайно Европейският парламент и Европейската комисия, целящи създаване на европейска финансова полиция и предложили план за борба с финансовите престъпления, се насочват към държави, където се установява данъчен рай - Белгия, Холандия, Люксембург, Ирландия, Малта, Кипър, Унгария", допълни той.

"Данъчните схеми са два вида - такива, в които участват банки, инвестиционни посредници и водещи адвокатски фирми, при които не се плаща данък дивидент. Вторият е, когато в някоя държава се купува стока с нулева ставка на ДДС и се продава в държава, където има съответна ставка на ДДС. Купувачът не получава данъчен кредит. След това продавачът в другата държава продава стоката и начислява част от ДДС, реализирайки висока печалба. Първата сделка не е регистрирана. Не може да се направи обмен на информация между данъчните служби на двете държави". 

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Питащият преди 5 години
Ако бизнесът, който не работи с пари в брой бъде освободен от всички данъци и вместо това се въведе такса върху движението на парите от сметка в сметка за всички, бързо ще лъснат всички перачи на пари .
8
1
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Тези 62 млрд. евро са малко под един процент от данъка събран в ЕС...... Само казвам.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказа се че соца е прекрасна система всравнение с КРАДЛОкрацията.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ли не съм изненадан?Че то затова сме се превърнали в боклучийската кофа на ЕС. Коли,дрехи,електроуреди,спортни стоки и всякакви *** втора употреба без ДДС от ЕС а с ДДС в БГ. А данъка убиец се краде и тук не само в ЕС.А *** карай да върви,нали някои прави милиончета от далаверата и там и тук.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А данъчните измами на ЦЦ, КОНПИР-а, Цацата, Доган, Цачева, Горанов и мнооого другиКОГА ще говорим???
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май вместо свобода и демокрация си създадохме европейски комунистически съюз.Шепа избрани бюрократи само се чудя как да свалят още по една кожа от народа за да могат да си живеят охолно.
3
1
 
3
 
! Отговори
men преди 5 години
не не може да бъде. дойчовците. не не го вервам. ама те са по по най. помагат на бедните бежанци може би за това са укрили парата. ау дайте да съберем помощи смси нещо за дойчовците. не може най харните хора на планетата да мизерстват така. няма само западните балкани да субвенционираме я. и стига с тази пропаганда и фейк нюс. ше излезе че дойчовските чорбаджии крадат от цялото ЕС и пълнят търбусите. ми не е вярно.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Сега помнещите могат да си дадат сметка, какво беше СИВ. Кражби в такива колосални размери и то само за 1 година, в онези времена никой не е и сънувал.
1
3
 
11
 
! Отговори
Владислав Горанов преди 5 години
У нас няма конфликт на интереси.