Стратегическите цели зад Голанските възвишения

Голанските възвишения са източник на прясна питейна вода
1 апр 2019 22:37, Екип на Bloomberg
8
Стратегическите цели зад Голанските възвишения
Снимка: Уикипедия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща, че Вашингтон ще признае Голанските възвишения като част от територията на Израел по време на предизборната си кампания. Това е жест към еврейското общество в САЩ, на което той дължи избирането си. Това каза Нина Спасова, арабист, анализатор по Близкия изток, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Администрацията на Тръмп се определя като произраелска, заяви Спасова.

"Целта на хода на Тръмп е да помогне на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на предстоящите парламентарни избори, които по традиция са с непредвидим край. Исторически не е имало партия, която да е с голямо мнозинство и да побеждава категорично".

Тя говори и за стратегическите интереси зад Голанските възвишения.

"Страната, която контролира Голанските възвишения, може да наблюдава и следи случващото се в Ливан, Израел, Сирия и Йордания".

Голанските възвишения са източник на прясна питейна вода. Голяма степен от питейната вода в Израел е от изворите и реките, които извират от Голанските възвишения, обясни гостът.

Спасова говори и за местните избори в Турция.

"Очакваше се наказателен вот на местните избори в Турция заради сложната икономическа ситуация в страната през последните 6 месеца, високата инфлация, високата безработица и срива на турската лира. Анализаторите очертаваха като много важна победата или загубата на трите големи града – Истанбул, Анкара и Измир".

Опозицията вероятно ще спечели Истанбул, което е сериозна загуба за Ердоган. Това е показателно за бъдещето на партията на Ердоган и ситуацията, след като Турция стане президентска република, отбеляза тя.

Според нея загубата е неочаквана за Ердоган.

„Ердоган получава много сериозен опозиционен шамар. Това е шамар от турците, които не са доволни от положението си и от икономиката на страната“.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Интересно!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези харабисти всичко знаят, всичко могат.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пееееетроооол и гааааз.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не мина номера медиите да го изкарат Тръмп антисемитист, сега опитват обратното.Услех!!!!