В 21-ви век: Холера в Мозамбик, болните - над 1000

Конго пък с епидемия от ебола. Заразата бързо се разпространява
2 апр 2019 15:20, Петя Славова
9
В 21-ви век: Холера в Мозамбик, болните - над 1000
Снимка: БТА

Епидемията от холера в централната част на Мозамбик, избухнала след наводненията, предизвикани от циклона Идай, взе първа жертва. Заразените са 1052. От тях 99 души остават в болници, предаде Франс прес.

Идай удари на 14 март град Бейра, втория по големина в страната, с население от половин милион души. Тропическият циклон отне живота на над 700 души не само в Мозамбик, но в Зимбабве и Малави.

Заради циклона в Мозамбик 149 000 души напуснаха домовете си и живеят в 155 центъра за настаняване в четири провинции. Около 900 000 дози ваксина срещу холера ще бъдат доставени на Мозамбик, според Световната здравна организация, която очаква увеличение на броя на заразените с холера в идните дни.

Същевременно организацията каза, че в Демократична република Конго епидемията от ебола се разпространява много по-бързо от когато и да е било, предаде Ройтерс. Болестта се появи за първи път преди 8 месеца.

Смята се, че досега са починали 676 души и са заразени 406 души. Само през миналата седмица са се заразили 72 души, предаде БТА.

В последните два месеца 5 центъра за болни от ебола бяха нападнати, някои от въоръжени мъже. Това накара организацията Лекари без граници да преустанови работата си в два от най-засегнатите от болестта райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ей, затова не планирам да ходя в Мозамбик!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След наводнения в началото на дъждовния сезон за страни с тропически климат какво да се очаква - измръзване, травматизъм от заледяване и настинка ли?Естествено, че ще има бум на всички заболявания свързани с храната и водата, тъй извън определени райони в големите градове те са не само дефицитни като наличност и контрол, а след такова бедствие ще са още повече.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел да ги покани да се лекуват в Германия.
4
10
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Веднага да се изпратят лекарски екипи на българо-мозамбикската граница. Да носят и ваксини срещу холерата.
3
10
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Веднага да се изпратят лекарски екипи на българо-руските граница. Да носят и ваксини срещу холерата.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо още страни в първобитнообщинния строй се дават като някакви камо ли не развити, защото са били западни колонии? Нормално. Само не ги влачете към Европа за псевдоизвратена толерантност.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е па и холерия ще има !