Въпреки протестите: Бруней въведе бруталните закони на шариата

От днес хомосексуализмът и изневярата се наказват със смърт
Обновена: 3 апр 2019 23:16 | 3 апр 2019 22:50,
109
Въпреки протестите: Бруней въведе бруталните закони на шариата
Снимка: Reuters
В края на март малката азиатска държава Бруней обяви, че въвежда изключително строги наказания за хомосексуализъм - публична екзекуция с камъни. Законът е крайна форма на фундаменталисткото ислямско право - шариат.  Съобщението беше посрещнато с бурни протести от ООН, редица правозащитни организации и дори от някои звезди като Джордж Клууни, Елтън Джон и Елън ДеДженеръс. Въпреки това - от днес законът влиза в сила и започва да се изпълнява.
 
Бруней е малка държава, разположена на остров Борнео и се управлява от султан - Хасанал Болкиах, който  притежава абсолютната власт в страната и заема поста от 1967. Именно той е инициатор на въвеждането на закони, които според него, са в духа на най-строгото ислямско право. Анализатори твърдят, че султанът е  най-богатият държавен лидер в света с лично богатство от над 20 милиарда долара.
 
Новите закони обаче не се отнасят само за хомосексуалистите. Така например, прелюбодейците се наказват 
също с пребиване с камъни, докато крадците са изправени пред друго наказание - отрязване на  дясната ръка при първо провинение и на левия крак - при второ. Бруней стига и още по-далеч - наказанията важат за деца и чужденци, дори те да не са мюсюлмани. 
 
"Живеейки в Бруней, ние вече знаехме, че нашата сексуална ориентация е табу и не трябва да се изразява.
Чувствахме се достатъчно унизени и преди този закон да се появи. Сега, когато той е налице, се чувстваме още по-малки, а тези, които искат да ни тормозят имат още по-големи възможности и могат да правят каквото си поискат" - казва пред AP 23-годишен член на ЛГБТ общността в Бруней, който не иска да бъде идентифициран, страхувайките се за живота си. 
 
До момента в страната няма никаква опозиция на бруталните решения на султана. Той управлява еднолично и свободното изразяване на мнение е немислимо. Коментар дойде от самия Болкиах, който каза, че "новият закон трябва да се разглежда като "специално напътствие от Бога" и  ще бъде част от великата история на Бруней".
 
От няколко дни САЩ, Великобритания, Германия и Франция се опитват да окажат натиск над страната да не
приема новите правила.  "Съединените щати се противоставят сериозно на насилието, криминализацията и дискриминацията срещу уязвими групи, включително жени в риск от насилие, религиозни и етнически малцинства,
както и членове на ЛГБТ общностите" - заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино.
 
Най-близките съседи на Бруней, повечето, от които също са с преобладаващо мюсюлманско население, запазиха пълно мълчание. 
 
В този смисъл съществуват и други страхове - има вероятност решението на Бруней да бъде подхванато от други страни със строго ислямско  законодателство, например Малайзия и Индонезия. "Много съм притеснен от възможността двете държави да последват примера на Бруней", казва Лудвиг, 24-годишен мъж, който живее в Куала Лумпур.
 
"Смятам, че в днешно време хората, особено младите, са напълно окей с ЛГБТ, но тези, които са против, са най-шумни и заради тях изглежда, че всички са против различните".
 
Около две-трети от населението на Малайзия е мюсюлманско и голяма част от проблемите се решават в
традиционни ислямски съдилища. Само преди няколко месеца страната наказа с физически изтезания
две жени обвинени в праване на еднополов секс. 
 
"Новият наказателен кодекс на Бруней е варварски към сърцевината, налагайки архаични наказания за действия,
 които дори не трябва да бъдат престъпления", коментира Фил Робъртсън от Human Rights Watch.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 74Който не му изнася в България - да напусне. Има и по-разюздани демократични ЛГБТ-държави.
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Брунейският султан. В държавата му ще има ред. А който не му изнася да не ходи в Бруней. Я погледнете България. Тук има гей паради, кражба яка, деградация. Ще отида в Бруней.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност закона бил и за хора от други религии и чужденци.Това значи че например ако дъщеря ви с приятеля и и сина ви с приятелката му говорим само за нормални в момента са без брак все още или изневеряват на мъжа си или жена си и са в бурней дори и на екскурзия вие нямате нищо против да бъдат убити.После кой ви каза че някой мача примерно да ги натопи за кражба или друго съда на кой ще вярва според вас не на чужденците разбира се и ще ви ги върнат на парчета може и с панделка ако искате.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък има и един друг проблем.Всички надолу пишат все едно закона е само за ге.йове.Тия и аз не ги обичам щото се рекламират супер нагло аз като съм нормален що няма и парад на нормалните а само на обра.тнкте.Но не.Сега да питам всички моралисти долу ако вие изневерите на мъжа си или жена си съгласни ли сте да ви екзекутираме, ако ви пипнем да крадете ток може ли пак да ви екзекутираме и понеже и са чужденци бил закона и за деца съгласни ли сте ако сина ви или дъщеря ви да ги убият по закона.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не българите са с ориенталски манталитет а кандидат джихадистите с български паспорти от ци.гански и турски пройзход които вече са над половината население пък и другата половина 30 процента от нея са смесени с татари монголи узи печенеги и сие цивилизовани тюркски народи.От джихадистки ориентирани полу татари алаходупци и сие фундаменталисти какво очакваш.Другите 20 процента са нормални но малцинство за това и вече планират как да се махнат от ислямо-татарска република ***.истан.
67
1
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Като гледам коментарите, новите закони в Бруней се ползват с пълното одобрение на българите. Освен да си ги приемете и в БГ-то... хаха. :)
66
1
 
1
 
! Отговори
къни преди 5 години
До 68 ОСТАПВеднъга ги прибивам и двамата и ги исвръгам на улицата
65
3
 
3
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Когато се говори за бежанци, скачате на нож, защото ТЕ виждаш ли били примитивни. Сега си вижте коментарите, лика прилика сте с тази ориенталска маса. Злобни до мозъка на костите си. На границата с ориента сте пропити с най-гнусното от него... Мюсюлманчета....
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛГБТ общността прекалява с демонстративното си поведение и това е отговора.
63
2
 
9
 
! Отговори
Джордж Буш преди 5 години
Там където няма петрол ,няма нужда от Американска демокрация!
62
3
 
7
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Демокрация. Така решили, така направили. Така правят от 7-ми век насам. А и защо това трябва да ни занимава нас, нормалните хора?! Стотици хиляди бебета стават жертва на аборти, брутално разкъсани в утробата на майките си и изхбвърлени като *** на екарисажа, но това на никой не му прави впечатление. Сега обаче всички се правят на по-католици от папата и реват на глас за това, че педерастиятa, която е извращение, се забранява със закон някъде си, и че наказанието за престъпването му е суpoво.
61
1
 
6
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
До Не! КОГАТО СИНЪТ ТИ ДОКАРА У ДОМА СЪПРУГА СИ И СЕДНЕТЕ НА ЕДНА МАСА ЩЕ ТЕ ПИТАМ ПАК ЗА ПРИМИТИВИЗМА.
60
4
 
9
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Колко трябва да си примитивен за да допуснеш в съзнанието си тази варварщина. Животът е безценен :(((
59
17
 
21
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
браво! този мисли за бъдещето на народа и държавата си! да има деца, да растат и да се множат!
58
4
 
17
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
В 21 век когато науката е напреднала до степен да се пътува до други планети,да се вярва в измислени богове е туземско.Вярно е,че все още има диви племена,които стрелят с лъкове по хеликоптери,но там ли да се връщаме?Религията е изиграла своята роля когато не е имало наука и е трябвало по някакъв начин да се ръководят хората.Днес да убиваш невинни в името на някакъв си бог без значение какъв е варварско.Ами ако са ни заселили извънземни и дойдат някой ден?С измислен бог ли ще ги посрещнем?ДИВАЦИ
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямът е избран от глобалистите за религия на бъдещето, защото е религия на отдаването и прави хората пасивни. Тази религия ще бъде преформатирана в нова религия която уж ще обедини всички останали. Колкото до хомосексуализма - той ще бъде инкорпориран в нея, няма как! Все пак, той е най-популярен сред арабите и като цяло семитите, независимо какво говорят за европейците. А семити са на дънъото на глобализацията. Педофилията също им е слабост, а шариятът я подкрепя.
56
3
 
14
 
! Отговори
Пропаганда? преди 5 години
Що за статия? Хомосексуализмът е най-малкият проблем на шарията. Повечето хора не са хомосексуални, тогава защо ЦЯЛАТА статия е САМО за хомосексуализма? Развитието на цялото общество е стопирано. А най-много страдат жените! Те са унизени до ниво не-хора и за разлика от хомосексуалистите, не могат да скрият факта че, са жени. За тях обаче, няма нито дума в статията. Защо?Искате хората да си помислят че, шарията не е толкова зле ли?
55
0
 
9
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Интересно Кобрата ако удари една целувка там на някоя как ли ще го накажат?
54
2
 
12
 
! Отговори
Яков Кедми преди 5 години
Как е турската лира наближава нещо нивото на рублата и тоалетната хартия .... А и нещо туркините почти като рускините масово пълнят бaрдацитe
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Путин по добре да нестъпва там че ще гризне чакъла