Цените на горивата скачат, а колко ще ни струват през лятото?

Все пак експертите не предвиждат нов съществен скок
42
Цените на горивата скачат, а колко ще ни струват през лятото?
Снимка: Reuters, архив

Цените на автомобилните горива вървят нагоре от януари насам. В началото на годината поскъпването е било минимално - с 1 стотинка. На 1 януари литър от най-масовия бензин се е продавал за 1,95 лв., а 30 дни по-късно цената е била 1,96 лв. Същото незначително покачване наблюдаваме и при дизела – от 2,15 лв. в началото на януари до 2,16 лв. в края на същия месец.

Не е такава картината през февруари обаче. Тогава поскъпването е с 12 стотинки и при бензина, и при дизела.

Докато в началото на месеца литър от А-95 се е продавал за 1,96 лв., в края цената достига 2,08 лв. Покачване, но с 6 стотинки през февруари има при газа – от 0,92 до 0,98 ст. за литър.

През март бензинът е поскъпнал с още 5 стотинки – до 2,13 лв. за литър, дизелът – с 4 стотинки – до 2,32 лв. за литър, а газа - с 3 стотинки – до 1,01 лв. за литър.

Ако трябва да обобщим - за три месеца горивата са поскъпнали с почти 20 стотинки. Според експертите поскъпването се дължи основно на покачването на цените в световен мащаб.

"Този тренд доведе до ръст на цените на петрола до 70 долара на барел, т.е. с близо 15% увеличение на цената, в резултат на което в последния месец - месец и половина се наблюдава едно постепенно повишаване на цената на горивата в порядъка на 9-10 %”, каза пред Нова тв експертът Христо Казанджиев.

Експертите не предвиждат нов съществен скок в цените на горивата през лятото.
 


42
Още по темата: гориваценибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Само минавам преди 2 месеца
Е това е проблема, "аз съм фул електрик,""аз съм с тесла", всеки гледа себе си. Както обикновено.Боли ме фара за другия. С българи работа да си няма човек ни в бг, ни в чужбина.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честитити ни по-високи цени на горива,ток, а оттам на всички стоки по веригата.Така се прави растеж на икономика.Да има накрая на годината излишък за раздаване и усвояване.Плащаме всички, ползват някои
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха,ха.
34
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Камелийче,
1. Защо Рудолф струва повече от Николаус, след като в цял свят е точно обратното?
2. Защо при цена от 70$/барел плащаме горивата върху 170$/барел?
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-бедната държава в ЕС е БГ с най-скъп бензин. Някой си прави гаргара и цеди народа яко. Овцете се подреждат тихо под строй и си приготвят по 1.80 за литър.
Елате ми на гости в Маями, бензина е 0.90 на литър при заплата чисто 3000$
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласувайте за Гроб - партията на евтините апартаменти.
31
1
 
8
 
! Отговори
Въглеводород преди 2 месеца
Според последните експертни оценки и трендове, горивата в бг това лято поскъпват поради това, че Мъдуро се клати и във ВенеСуела няма тоалетна хартия, освен това лятно време на шейх Мазут Ал Гъзьол му пресъхва оазиса и камилата му е тъжна. Това са съвсем основателни и обективни причини за повишаване на цените.
А дизелът е по-скъп от бензина, защото в бг основния критерий за избор на нова кола ( поне 10 годишна) е че нафта се краде по-лесно и е пълно със стари пушещи таратайки.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Learn to code...
29
1
 
3
 
! Отговори
Екологоист преди 2 месеца
Аз карам с вода. От скъпата високооктатанова двойнодилтрирана от ВиК. Ама и нея ще я вдигнат още. За през лятото.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България всеки разбира от икономика и футбол , най вече от политика. Поради тази причина сме цъфнали и вързали, като естествено за това винаги е виновно правителството, защото ние сме образец за образована и умна нация.
27
2
 
11
 
! Отговори
Петракиев преди 2 месеца
Пълни глупости !!!От януари до 04.04.2019 борсовата цена на петрола не е превишавала 68 долара.Курсът на долара също стои в рамките на около 1,71 - 1,73.*** смие ние ,че им се връзваме на глупостите !
26
2
 
6
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 2 месеца
До Анонимен 24

Е да де, но тук е Бойкова България и следим нивата на петрола............но винаги повече към увеличението.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи това с покачването на цените е пълна глупост.Имам наблюдения на цените на горивата в Малта.Не са пипани през последните две години.Няма сезон няма извън сезон.И дизелът е с 13евро цента по-евтин..не както при нас по-скъп.Това с тия горива в нашата държава в смях в залата.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи това с покачването на цените е пълно глупост.Имам наблюдения на цените на горивата в Малта.Не са пипани през последните две години.Няма сезон няма извън сезон.И дизелът е с 13евро цента по-евтин..не както при нас по-скъп.Това с тия горива в нашата държава в смях в залата.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свалиха ги само за около месец заради протестите, после започнаха отново да ги вдигат, само че този път с по малко - за да не се разбунтува пак народа!
Ще продължат по етапно да ги вдигат, като целта е през лятото, когато потреблението на горива силно нараства, цени от 2,50 да започнат да ви се струват нормални, а на моменти ще ги пробват и малко над тази граница.
Не е прост този който яде баницата
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Койт не учил - кар Форд, голф и такива ти марки.
Коктупил кар Тесла ;)

No gas mofooooos!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8

Пърч, исками д мии ефтинку шото заплата мий 800 лева и било баят за региона, викат.
Га стани немската заплатка, ша ти платя кцкса. Ма са гу платим тос аксис съштия Дека гу платим и и и германийта!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лес и им е на софиАнците. Хоп в метрото и след минути пред офисчето. Много ле со, д си против автомобилите, когато не ти трябват.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 13

То ти можеш без легло, обувки, хладилник и много други... Ма защо беее?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 17

Ай бря! Аз ш ти платя пенсиятя. Г намалим акциза, нем д е проблем. Шото ся, кат земиш пенсиата га супиш бенз, платиш много повече, сейл ли са? Затуи чи мафами гу акциса и всички ша сми хепи, а не донт уори! 1