12 млн. роми в Европа – откъде идва обръщението и къде са най-много?

Преди 48 г. ромите се събират на първия си Световен конгрес
8 апр 2019 16:37,
80

Всяка година на 8 април се отбелязва Международният ден на ромите. Преди 48 години на тази дата представители на общността се събират в Лондон на първия си Световен конгрес.

Тъй като възприемат понятието "цигани" като дискриминиращо участниците в конгреса решават да го заменят с "роми", тъй като в най-широкото си значение на техния език то означава "хора".

Днес в Европа живеят около 12 млн. роми, половината от тях - в страни членки на ЕС, предава DW.

Най-много роми живеят в Румъния, Унгария и България. Това са само преценки обаче, тъй като при преброяване на населението много роми премълчават етническия си произход.

В България например едва половината от ромите се самоопределят като такива.

Ромите в страните от средна и югоизточна Европа имат сходна съдба - живот в бедност, дискриминация и трудна интеграция на трудовия пазар.

Това са част от причините, заради които ромите от страни като Албания, Сърбия и Македония се опитват да намерят убежище в Германия, често - без успех.

Далеч по-лесен е пътят на ромите от България и Румъния откакто гражданите на двете страни имат свободен достъп до германския трудов пазар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Джак Спароу ФЕН преди 4 години
Тези хора ше имат ли "свое такова" някъде и кой ше измисли точно как да бъде и т.н.?
35
0
 
8
 
! Отговори
Проблемът идва преди 5 години
от ударното им размножаване с цел да си осигурят издръжка от детски надбавки и помощи.Законите за социално подпомагане в ЕС не са съобразени с неевропейския манталитет на тези 12 милиона. Когато само 1% от дадена етническа група цени образованието и се домогва до него, а останалите имат за висша ценност осигуряването на живота си чрез нетрудови доходи, тогава колкото по-щедра е социалната политика спрямо тях, толкова по-убийствена и несправедлива се оказва тя по отношение на останалите граждани
34
3
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Бихте ли ми показали къде точно се намира Македония на картата, че не мога да намеря такава държава ?
33
6
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Ромите са завзели властта. Бойко Борисоф Безсребърника е цар, Министерския Съвет и Народното Събрание са пълни с роми, само не българи. - Но това са евреи! - Че каква разлика?
32
5
 
17
 
! Отговори
Другия с коня преди 5 години
Целувайте Ръката подписала Присъединяването ни към Е.С.Не е Истина,обаче се оттървахме изключително Безболезнено от това Племе,налазило ни като ***.....
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До авсИма известен проблем. И аз мисля, че именно в Москва, българските роми могат най-пълно да проявят способностите си, състезавайки се като равни с местните мужици, чеченци и дагестанци. Но срещам затруднение по руските форуми да обяснявам, че това в същност не са точно българи.
30
34
 
6
 
! Отговори
авс преди 5 години
на бг рома като честен човек работи и печели по- добре от бг не го приемат като е крадец ........и пак него приемате как да ви разбера г-да българи зад пределите на бг им викат българи а не роми.много хубаво съм направил че напуснах тези гнусни българи.макар че съм бг заради сортовете между народа български
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До RonАмерика има проблем с чернокожите...просто не го признават.
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук засегнаха дори малкото роми в Албаня!А в Гърция как е ?Там май няма роми,защото елините нямат нищо против ромите да са чистокръвни гърци!То етноса им е като ромския,а всички по светли гърци са асимилирани българи!
27
17
 
10
 
! Отговори
авс преди 5 години
даден човек прекрива че е ром и се има за бг това е прекрасно при мен работят 5 роми със семействата си в москва никои не им казва че са роми всеки казва българи а руснаците ги приемат за чисти българи.всяка година си отиват в бг на морето плащат си данъците на апартаментите децата им учат на единият син му сега ще завърш комп системи висше.защо пък не и рома е човек като нас и родината му е бг и със гордост го казват ние сме българи децата им малко знаят ромски език общението руски и бг
26
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ромите в страните от средна и югоизточна Европа имат сходна съдба - живот в бедност, дискриминация и трудна интеграция на трудовия пазар."===Извинете, ама на нашите кой им е виновен - не искат да учат, не искат да работят. Кой им е виновен за бедността, дискриминацията и и интеграцията?!?!
25
4
 
39
 
! Отговори
НАПИШИ КОМЕНТАР преди 5 години
Новата родина на ромите се очертава да бъде Германия.
24
1
 
21
 
! Отговори
Йохан Щраус преди 5 години
И да мве триете, и да не ми триете, на всички културни хора е известно как се казва прочутата оперета на Йохан Щраус, а имено "РОМСКИ" БАРОН.
23
8
 
26
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
Цензурата ДНЕС е по-зловеща и от цензурата през социализма !!!Спасението на Европа е единствено в суверенни НАЦИОНАЛНИ държави !!!
22
1
 
31
 
! Отговори
Йохан Щраус преди 5 години
Когато оперетата "*** БАРОН" от Щраус се преиминува в "Ромски Барон", тогава ще нарека *** с това новоизмислено име "роми".
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7:Не са ни виновни политиците - те си вършат това,което им е угодно и по указания на чуждите си годподари!ВИНОВНИ СМЕ СИ НИЕ,СТРАХЛИВОТО ХЛЕНЧЕЩО СТАДО,ЗАБИТО КАТО ПИРОН ПРЕД КОМПЮТРИТЕ И НЕ ЖЕЛАЕЩО ДА ИЗЛЕЗЕ МАСОВО ПО УЛИЦИТЕ И НАЛОЖИ ВОЛЯТА И ВИЖДАНИЯТА СИ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!!!
20
4
 
31
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Каква нация,бе оууу ? Нация !!! Нация сме българите,тия са племена !!!
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национален ден ли?!Ами,след като един от основните признаци за "нация" е наличието и на териториална цялост,как така,тази народност,пръсната из много държави,се самоопределя като нация и защо е призната,като такава?!Това първо!Второ,след като те се самоопределили,като "роми",защо налагат на другите да ги наричат така?!Германците например наричат себе си дойчоландци,но другите народи ги наричат по различен начин и те не са наложили своето виждане.Защо на нас ни натрапват "ромовете"?!Само на нас
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези роми!Златни ги изкарахте!
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национален ден? Ай секрир ... да си бягат и въобще да не се обаждат.