Кажимеж Пуласки – генералът, който може би е бил... жена?

ДНК тестове потвърждават, че костите са негови, а скелетът е женски
8 апр 2019 21:30,
56
Кажимеж Пуласки – генералът, който може би е бил... жена?
Снимка: Flickr

В Американската война за независимост сред имената на бащите на нацията се нарежда и едно необичайно за англо-саксонската традиция име. Това на Кажимеж Пуласки. Благородникът, смятан за военен герой в Полша и САЩ,

Кажимеж, или Казимир, Пуласки е полски генерал, който се бие на страната на американците във войната за независимост от Великобритания. Кажимеж, заедно с Михал Ковац де Фабрици, става "бащата на американската кавалерия".

Генерал Пуласки обаче може би ще се окаже, че не е бил мъж, а жена, смятат изследователи. Преди 20 години историци изследват скелета на генерал Пуласки и откриват, че той носи много женски характеристики.

Тогава обаче изследователите не могли да кажат със сигурност дали скелетът е на Пуласки. ДНК изследване обаче потвърждава, че това е той, и че скелетът е женски.

Откритията на учените ще бъдат разяснени в документалния филм "Скритите истории на Америка: Генералът беше жена?".

Кой е Кажимеж Пуласки?

Благородникът е роден във Варшава през 1745 г. и е замесен в политическа дейност от ранните си години. Като тийнейджър е преследван от Русия, заради участието си във войната за полската независимост. Тогава той бяга в Париж, където среща Бенджамин Франклин.

Така американецът убеждава полският офицер да замине за Америка и да се бие срщеу Англия.

Пуласки евроятно е спасил живота на Джордж Вашингтон в Битката при Брендиуайн през 1777 г., откривайки път за бягство на Вашингтон и неговите войници.

Полякът умира едва на 34 г., след като е ранен смъртоносно при обсадата на Савана. Той е бил погребан под паметник в Савана, така че когато преди близо две десетилетия паметникът е бил преместен, изследователите получават шанс да изследват скелета.

Един от учените, изследвали скелета на Пуласки, е Чарлс Мербс, криминален антрополог към държавния университет в Аризона. По случая работил с криминолога Карън Бърнс от университета в Джорджия.

"Д-р Бърнс ми каза преди да вляза "отивай и не излизай крещейки", спомня си Мербс за изследването, проведено преди 20 г. "Тя ми каза да го проуча внимателно и старателно и тогава да седнем и да го обсъдим."

"Влязох и веднага видях за какво говореше тя. Скелетът беше изцяло женски", казва криминологът пред BBC.

Как са потвърдили, че това е Кажимеж Пуласки?

След това трябвало да докажат, че костите наистина принадлежат на генерала и не са подменени с нечии други тленни останки.

Първо проучили нараняванията по скелета, които съответствали на получените в битките. После било ред на ДНК-то.

Тъй като типът ДНК, което трябвало да тестват, се предава по женска линия, д-р Мербс и д-р Бърнс проследили генеалогията на Пуласки и намерили негова пра-племенница, за да видят дали съвпадат.

Тестовете по онова време обаче не били достатъчно точни и те не успели да получат точен резултат. Костите били погребани отново до паметника и откритията на двамата учени си останали просто мнение.

Така въпросът останал затворен за близо две десетилетия, докато други учени не решили да проверят отново доказателствата и да ги проучат със съвременна технология.

Когато тествали костите станало ясно, че ДНК-то съответства с това на пра-племенницата на Пуласки.

Мъж, жена или интерсексуален?

Според различни данни до 2% от населението на света се ражда като интерсексуално. Тези хора по рождение имат или неопределени, или смесени полови белези.

Пуласки е роден и отгледан като мъж в Полша, и според д-р Мербс едва ли полякът е осъзнавал, че е нещо друго, освен мъж.

"В онези дни просто не са знаели", казва криминологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как тогава е направил/а 2 деца ако не е мъж? Т.нар. интерсексуални могат ли да правят деца? Защото ако е била жена, отгледана като момче няма как разбира се да прави деца. А щом е направил, значи си е бил мъж.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предполагам сега тази история ще влезе в учебниците по *** идеология.. тя затова се и разпространява сега. След като са му правили ДНК тест значи без проблем могат и да проверят версията си за "онези 2" , т.е. хора , които имат и мъжки и женски белези. Или остава по-вероятната причина - този /тази си е била чиста жена по рождение, но отгледана и възпитана от хора, които са искали момче , обличаща се като мъж и т.н.
31
3
 
12
 
! Отговори
Есе преди 5 години
Как си знаех, че тази "любопитна статия" е просто малко *** идеология на пол найденов и тем подобни "интернормални"
30
15
 
4
 
! Отговори
МАн До 38 преди 5 години
Къде да се огледаме, по българските села и градчета ли? Знаеш ли че в Бразилия, а и в цяла южна америка, както и в Азия, е пълно с най различни транс хора. Светът е съвсем различен от балканското маймундере. 2% е за целия свят, а не за твоето село.
29
4
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
Никой не се ражда интерсексуален. Интерсексуалността е въведена от джендърите за да управдаят идеологията си.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе, може да е бил 29-я пол. В някои държави половете минават числото 30.
27
6
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"""Първо проучили нараняванията по скелета, които съответствали на получените в битките."""Ама тогава някакви външни белези не е ли имало?Нищо ли не се е забелязвало?
26
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2% от населението на света се раждало интерсексуално??? На всеки 100 човека двама!? Я се огледейте, бе, хора! Няма такова нещо и стига с тези лъжи и промивки на мозъци!
25
6
 
13
 
! Отговори
До 31 -32 преди 5 години
Първо, смешно е да наричаш статията неграмотна, при положение, че пишеш сензациЙ. Научете се, че множествено число завършва на И- не на Й. Неграмотници. Второ, прочети по-добре след ***, сензационно заглавие говорят, че може да е бил интерсексуален, а не жена. Различно е
24
5
 
13
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Безумна статия. Шапки долу, това си е истинско изкуство.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
понякога Y хромозомата си разменя крайчето с X, процес на рекомбинация който е се извършва между двете X хромозоми на майката, но при бащата това е невъзможно, но тъй като Y хромозомата преди милион години е била X и бавно се е превърнала в това което е днес, рекомбинацията все още се случва, но рядко, и така бащата дава X хромозома носеща генетична информация за член или обратното Y, носещ парченце от X. Така че това не е нито жена нито мъж.
22
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил е дребничак около 160/5 не че е нещо страно за онова време Раняван е в областа на таза и освен това е прекарал на седло с години Със съответното калциране и огрубяване на костите ... ама от това да го вземеш за женски скелет ? антрополога трябва да си скъса дипломата Още повече че е женен и има Дъщеря както и починал при раждане син . Не че би имало значение какъв е бил мъж жена Главното е че е храбър човек и геройАма нека не търсим лесни сензаций и измукани от .Г.. джендаризми
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е бил жена, смятайте в какво общество е живял/а, открай време твърдя, че тези на запад са повредени в главния мозък. И не, няма да агитирам за джендърската ви конвенция, българските героини никога не са се срамували от себе си и никога не са били отричани от обществото.
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плешив с мустаци женен с дъщеря и рано починал син ....абе няма начи да бе е бил .... А и тая скица от 19 годишнината му хич не е като портрета му като по зрял мъж на 32 ...
19
3
 
12
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Пуласки е роден и отгледан като мъж в Полша, и според д-р Мербс едва ли полякът е осъзнавал, че е нещо друго, освен мъж."В онези дни просто не са знаели"------------Е .... сега знаят .... и няма опасност - някой от тях - да стане "военен герой" Сега тяхните "нови герои" ...съдят хетеросексуалните за пари ...че са ги погледнали накриво!
18
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя поне мустаци има при путин и това няма ...подозирам че май джендъра е в кремъл
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ли е бил?
16
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мустаците и оплешивяването са типични женски черти, нали така драги ми джурналисти.
15
6
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Дреме ми дали е бил жена и с кого се е...
14
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази война не е станала по причина , че кралската армия не е стреляла против емигрантите. Чети историята на САЩ.