Божидар Андреев стана европейски шампион по вдигане на тежести

Българинът постави и европейски рекорд в категория до 73 кг.
Обновена: 10 апр 2019 08:12 | 9 апр 2019 21:25, Красимир Ангелов
12
Божидар Андреев стана европейски шампион по вдигане на тежести
Снимка: БФВТ

Божидар Андреев спечели злато в двубоя в категория до 73 кг от европейското първенство по вдигане на тежести. 21-годишният щангист от Сливен грабна титлата с двубой от 345 кг.

Божидар направи много силно състезание още в изхвърлянето. В първия опит той подобри  европейския рекорд за 23-годишни със 148 кг, след което във втория си опит си осигури медала със 153 кг, а при третото си излизане не успя на 157 кг. Това му осигури бронз в първото движение с равен резултат с втория Вадим Лихорад от Беларус. Лидер на почивката бе албанецът Брикен Калия с 3 кг повече от българина.

В изтласкването Андреев започна от 181 кг, които му осигуриха медал в движението, после премина с успех през 187 кг, които му гарантираха златен медал в двубоя. В последния си трети опит, вече като шампион, сливналията изтласка 192 кг, с което постави европейски рекорди в изтласкването и в двубоя.

Среброто в двубоя взе Брикен Калия с 339 кг, а бронзът за Вадим Лихорад (Блрс) с 335 кг.

22-годишният Божидар Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг. Възпитаник на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев.

Така общият брой отличия за България на това първенство стана 8 – 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, което й отрежда на този етап второ място във временното класиране по нации.

По-рано днес Галя Шатова се нареди 12-а в кат. 64 кг при жените. Бронзовата медалистка от последната младежка олимпиада в Буенос Айрес 2018 г. бе в група Б и събра двубой 203 кг с 92 кг изхвърляне и 111 кг изтласкване.

До края на шампионата в Грузия предстои участието на двама български щангисти. В кат. 109 кг в събота от 13 ч. българско време на подиума в Батуми трябва да излязат Христо Христов и Васил Господинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко ще тръгне,само ако спре апартейда в бг
9
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Б.А. Министър Шишо-Бакшишо да награди успешнив шампион и да престане да слага всички . под един знаменател.Шампиона награден ,разбойнника окошарен.А бабаитите със сопите да се приберат по домовете си и голвмото Шкембе да затвори голямата си уста и да престане да ръси глупости!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не е браво а пълен срам !!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Бай Х преди 5 години
Поздравления за шампиона! Напоследък все по-рядко можем да се зарадваме на подебен успех! Щангите са един от най-успешните спортове за България!
6
0
 
8
 
! Отговори
Браво, ама преди 5 години
защо българското знаме беше сложено на обратно? Никой ли не видя нова, това е бъзик с България!
5
1
 
16
 
! Отговори
байчо преди 5 години
Браво на момчето , целуна българското знаме на фанелката си ! Шампион ! Не пишете глупости просто се радвайте на успеха, защото е успех за България !Със злоба нищо не се постига!
4
9
 
4
 
! Отговори
ромите преди 5 години
Ромите са талантливи хора. Добре е че се увеличават. Ромките са здрави и раждат по 5-6 деца, не са като импотентните българки, които по цял само цигарки и кафенца са им в главата.
3
11
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 5 години
И Багата и Божидар и Стоичков са все примери, че малцинствата могат да бъдат успешно интегрирани в обществото и да ни радват с успехи.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя "успешен " спорт води до там , че млади хора си скапват здравето от зобене и непосилни тренировки. Няколко наши шампиони даже си отидоха на по 35 години...За мен трябва да се забрани
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Интегриран!