България със сравнително евтини апартаменти, изпреварваме Турция

Най-скъпи са двустайните жилища в Хонконг
Обновена: 9 апр 2019 15:38 | 9 апр 2019 15:37, Елка Василева
102
България със сравнително евтини апартаменти, изпреварваме Турция
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Жилищата в България са сравнително евтини. Това става ясно от класация на британския сайт за лични финанси Finder.com, в която участват 91 страни, цитиран от „Труд“.

България се нарежда на 72-ро място в класацията със средна цена на двустайните жилища в градския център от 65 150 евро.

По-скъпи, отколкото у нас, са жилищата в Румъния, Гърция и Сърбия, както дори и в Косово, Албания и Босна и Херцеговина.

България обаче изпреварва по цена на двустайните апартаменти Македония и Турция.

Закупуването на двустаен апартамент в градския център излиза най-скъпо в Хонконг (1,4 млн. евро), следван от Сингапур (малко над 877 хил. евро) и Швейцария (средно близо 610 хил. евро).

Десетката се допълва от Южна Корея, Япония, Тайван, Израел, Норвегия, Китай и Швеция.

Ако се направи класация само на градовете, където апартаментите са най-скъпи, Хонконг отново заема първото място. Средната цена на двустайно жилище в града от 1,4 млн. евро е 8,7 пъти по-висока от средното равнище в света. Средната цена на квадратен метър на апартамент в центъра на Хонконг излиза 24 405 евро.

На второ място се нарежда Лондон, където средната цена на двустаен апартамент е малко над 885 хил. евро или близо 15 хил. евро на квадратен метър.

Третият най-скъп град в света за закупуване на апартамент е Сингапур, където средната цена на жилище е малко над 858 хил. евро или 14 850 евро за кв.м.

В топ пет попадат още Пекин и Цюрих, където средната цена на двустайните апартаменти в центъра на града достига съответно близо 760 хил. евро и 753 хил. евро, сочат данните на онлайн изданието.

Шанхай и Ню Йорк заемат шестото и седмото място със средна цена на двустайните апартаменти в центъра на града от съответно около 750 хил. евро и близо 700 хил. евро. Десетката се допълва от Сеул (695 300 евро), Женева (686 300 евро) и Шънджън (малко над 658 хил. евро).

Двустайният апартамент в градския център излиза най-евтин в Египет – малко над 30 хил. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: жилищаапартаменти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Унаще Храсти преди 5 години
85 Бойковите смърфове могат защото са синиНиновите също защото са червени....а оранжевите папкат портокали от Куба и гледат залеза отдоле
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 130 бона никога няма да купите двустаен в центъра.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно има грешка. В тази статистика вероятно не са взети предвид жилищата на гепаджийте по 200 евро квадрата.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жилище преди децата - Ок, ама на дедова възраст ли да ги дундурка човек, след като най-после се е сдобил със собствено.
77
2
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Хахахахахахахахахахаха :) Умрях от смях. Цитат:"...със средна цена на двустайните жилища в градския център от 65 150 евро". Този "двустаен апартамент гаранция ще е не-повече от 30-35 квадрата. Авторът който е написал тази щуротия ще му дам 66 000 евро и искам да ми купи апартамент в центъра на София, ама да е двустаен и не по-малко от 65 квадрата :))) Ако успее, ще му подаря 10 000 евро да си ги харчи със здраве :))) Явно на боксониерите като им сложат една гипскартонена стена и става 2-стаен :)
76
0
 
9
 
! Отговори
Унаще Храсти преди 5 години
Я виж ти, били евтини и въпреки всичко депутатските са още по евтини. Магии до шии
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България се нарежда на 72-ро място в класацията със средна цена на двустайните жилища в градския център от 65 150 евро."Ако включите и апартамента на Цецо ще скочим с още 20 места напред в класацията.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75Жилище преди децата, че иначе много зор ...
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свястно жилище, а не стая с кугненски бокс в ж.к. Люлиноа Младост 27, е поне 180 000 лева и нагоре в София. Ако сметнем, колко средни заплати след таксите ни трябват, ще излезе, че и трябва, да събираме около 17.5 години. Демек - живейте с мама и с тате до 45 годишна възраст или се хванете с кредит и давайте 60-70% от дохода ви с вечно нарастваща лихва, докато се пенсионирате. Ако имате късмет, може би детето ви, ще наследи апартамент ... Ако не му е писнало от мизерията ви и не се е имигрирало.
72
3
 
1
 
! Отговори
dfggg преди 5 години
До АнонименМалиии, много е зле работата. Несъм казал, че трябва да се изплати за 3 години.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 74 - dfggg:Направо ме развесели, много бих искал да сте прав, ама надали.То през тези 3 години човек не яде ли, не плаща ли наем докато няма жилище, не ползва ли комунални услуги, не ходи ли на почивка, не издържа ли деца и т.н., ай да не задълбавам.
70
1
 
10
 
! Отговори
авс преди 5 години
защо у нас дв.апартпмент е много евтин като сравним заплатите излиза че унас е най скъпо 65 150 хил евро а сега сметнете при заплата 300 евро да ли ще е възможно да се купи дв.апартамент.сега сметнете колко еда заплата в англия.това е възможо да се купи за 20г25г.да се плати а унас дори не стигат 30 го.глупости драскате да ви се смеят хората пишете нещо по интересно на пример за либия и украйна но недейте да копирате от дойче веле франспрес
69
7
 
6
 
! Отговори
dfggg преди 5 години
Хората са го изчислили - едно жилище трябва да струва колкото 3 годишни заплати. Значи в София ако заплатата ти е 1500лв х 36 = 54 000 лева = 27000 евро. Всичко над това е злоупотреба.
68
2
 
16
 
! Отговори
БАЛОН-Н-Н преди 5 години
1. Приемам сравнение за цена на кв.м (какво е това двустаен апартамент, а - 40 кв.м, 60 кв.м.?)2. Да се даде коефициент на съотношението среда работна заплата / цена на кв.м.3. Да се даде ср.лихвен процент по кредитите.4. Да се даде среден наем на кв.м.5. Доколкото разбирам сравняват средна цена в България (София никъде не пише!) спрямо цена в отделни скъпи градове (Лондон напр.). ИСТИНАТА Е, ЧЕ В МОМЕНТА ЦЕНИТЕ СА БЕЗУМНО ВИСОКИ!
67
2
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Апартамент все ни свързваи пак той ни делиапартамент купи бързопишман УЖ политик.На това аз му казвамлесен животбудали да изплащатапартаменти до гроб.Апртамент е готовбългарски политикс далавера да вземевсеки ден всеки миг.С тези сделки (не)знайниза луксозен палатапартаменти сънувабеден електорат.Много скъпо излизаапартаментна любовГаньо вечно е в кризавъв валат стар и нов.Отново ни плашатс нов имотен балони поскъпва квадратабез пазарен закон.
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започна агонията на брокерчетата, вече пишат смешни неща :)
65
2
 
17
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Този който е писал или преписал статията трябва да знае ,че двустаен в Корея и Сингапур и т.н не е същото като двустаен в България.На техните двустайни в България им казваме тристайни и никакви общи части,а за качеството да не говорим и средата в която се живее там .Несравнимо е...Позволявам си да пиша тук защото сам живял в Корея и Япония около 10 години и посещавал Сингапур,Хонг Конг и много други места по света.
64
1
 
6
 
! Отговори
Ц.Ц. преди 5 години
Много по-евтини са!
63
1
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
Епа първо на първо в БГ има посторени толкова много жилища, че все едно българия е 10милионна държава! После обаче това строене продължаа и продължава и продължава! Но като се замисли човек що ти е да купуваш жилище некъде си по средата на нищото!? И башкатова, че имотния балон се пука през едни 5-10г и представи си, че купиш на 2000евро квадрата както е по столицата и изведнъж цената падне до към 800 евро както е в по-големите градове в провинцията! Еми ...
62
4
 
4
 
! Отговори
Ron преди 5 години
Струва ми се че за определянето на цените, механизмът на търсенето и предлагането не отразява реалните цени, ако приемем че 20% от апартаментите са необитавани. Това значи че трябва да има законодателни промени които да направят да бъде "не изгодно" да се държат празни апартаменти чрез таксуване и пренасочване към имотния/ наемният пазар, вече на "реални" цени.