Личните лекари намаляват, няма и желаещи

4200 джипита се грижат за здравето на 7,3 млн. души
10 апр 2019 08:07,
29

Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните реформи – здравната. Тогава започнаха работа и личните лекари, които в началото бяха около 7000. Сега джипитата в България са около 4200, а средната им възраст е 58-59 години. Те се грижат за здравето на над 7,3 млн. души, разказва Bulgaria ON AIR.

Сружението на общопрактикуващите лекари в България отдавна обяснява, че в страната има голяма нужда от такива специалисти, обяснява д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

За първична извънболнична помощ през 2019 година държавата е заделила 225 млн. лева.

Заради голямата бюрокрация завършващите медицинските университети не желаят да специализират "Обща медицина". Те искат да им остава повече време за работа с пациентите, а задължителната чиновническа работа да имат възможност да я вършат по електронен път, казва д-р Гергана Николова.

20% от студентите по медицина, които положиха Хипократова клетва са заявили, че искат да специализират хирургия. А почти 10% ще предпочетат кардиология.

"Кардиологията е модерна заради факта, че съвременната наука и практика е дала изключително много като развитие и това е достъпно. Обаче на заден план остават редица клинични специалности. Тъгата е, че когато потрябва наистина експертна помощ, на пръстите на едната ръка се броят на хората, към които можеш да се обърнеш", обяснява проф. Арман Постаджиян, специалист по вътрешни болести и кардиология в УМБАЛ "Света Анна". Той е и ръководител катедра "Обща медицина" в Мединиския университет в София.

Пациентската листа на един общопрактикуващ медик се състои от около 1700 души. В някои райони на страната, като Разград например, се падат по почти 3000 пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно ненужни лекари. Като се простудя или хвана грип могат да ми предпишат лекарствата, които и сам знам, че трябва да си взема. Или пък препращат пациентите към специалисти или им пречат да отидат до такива с направление. Някаква полуадминистративна полузнахарска работа, която само товари здравната каса с ненужни разходи.
7
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата с личните лекари е излишна и не работи -само се източва касата .какви са тези джи пи ,които разбират всичко , а от нищо не разбират , пишат направления и рецепти.Тлябва да се възстанови модела квартални поликлиники - отиваш и винаги има лекари специалисти-няма моя твоя , лаборатория,ренген,спешен и 2 секретарки за бумащината.
6
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак претоплена статия. Да ги махат тези джипита или още там както се наричат и без това от тях няма никаква полза.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ги е срам хората, по цял ден да си клатят краката и да пишат направления. За кво са учили. И една лепенка не слагат.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарите намаляват, защото и пациентите им прогресивно намаляват. След 10 годишно управление на шайката вече сме твърдо под 7 млн. Хората избягаха в чужбина или заминаха при Свети Петър. Скоро , ако нещата продължават по същия начин, последния ще гаси тока на тая държава
3
2
 
17
 
! Отговори
Марти преди 5 години
Алчноста е определаща черта на българина!
2
2
 
23
 
! Отговори
Да преди 5 години
Къде ги тези 7,3 млн. души?
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eвалла на такъв народ! Не му се учи, даже и когато му подаряват оценките в медицинския. И не му се взимат 3000-4000 лева като джипи. Той иска между 5000 като начинаещ хирург и 10 000 като опитен. И 50 000 като началник отделение в Софийска болница. Нееее, даже и тия пари не ги иска - той иска да е в чужбина!