Личните лекари намаляват, няма и желаещи

4200 джипита се грижат за здравето на 7,3 млн. души
10 апр 2019 08:07,
29

Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните реформи – здравната. Тогава започнаха работа и личните лекари, които в началото бяха около 7000. Сега джипитата в България са около 4200, а средната им възраст е 58-59 години. Те се грижат за здравето на над 7,3 млн. души, разказва Bulgaria ON AIR.

Сружението на общопрактикуващите лекари в България отдавна обяснява, че в страната има голяма нужда от такива специалисти, обяснява д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

За първична извънболнична помощ през 2019 година държавата е заделила 225 млн. лева.

Заради голямата бюрокрация завършващите медицинските университети не желаят да специализират "Обща медицина". Те искат да им остава повече време за работа с пациентите, а задължителната чиновническа работа да имат възможност да я вършат по електронен път, казва д-р Гергана Николова.

20% от студентите по медицина, които положиха Хипократова клетва са заявили, че искат да специализират хирургия. А почти 10% ще предпочетат кардиология.

"Кардиологията е модерна заради факта, че съвременната наука и практика е дала изключително много като развитие и това е достъпно. Обаче на заден план остават редица клинични специалности. Тъгата е, че когато потрябва наистина експертна помощ, на пръстите на едната ръка се броят на хората, към които можеш да се обърнеш", обяснява проф. Арман Постаджиян, специалист по вътрешни болести и кардиология в УМБАЛ "Света Анна". Той е и ръководител катедра "Обща медицина" в Мединиския университет в София.

Пациентската листа на един общопрактикуващ медик се състои от около 1700 души. В някои райони на страната, като Разград например, се падат по почти 3000 пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е резултат от правилната кадрова политика на държавата. Като слушаме нашите управляващи излиза, че те правят всичко както трябва. Не знам на кого трябва това, но определено не на България и българите.
27
1
 
6
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Защо трябва да отида най напред при личния лекар ако не виждам с лявото око,а не направо при специалиста без да има посредник ?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро нищо няма да има. Чистачки вече трудно се намират, какво остава за образовани и можещи хора.
25
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото хубаво нещо в цялата лошотия е, че от България избягаха предимно некачествените и малко от качествените хора.
24
0
 
6
 
! Отговори
Миро: преди 5 години
Тази здравна система не работи!!!Напълно фалшива е! Видял е някой завършил студент или студентка,веднага реализирана,било като джипи или лекар-специалист? Всичко бяга навън!!!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То направления може да пише и некой с основно на 500лв. заплата що трябва да е лекар
22
2
 
8
 
! Отговори
виждащ преди 5 години
Нищо свестно не остана тук можещите ни изоставиха и беженец неще да се сврати у българско
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами аз като видях, че 30 човека са пред мен просто махнах с ръка и отидох да си платя за кардиолог, вместо да чакам толкова народ и накрая да ми каже, че няма направления. А съм осигурен. Образованието и здравеопазването са тотално съсипани.
20
0
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До Домус ага .България може и да умира и да потъва,но го прави тихо и спокойно,а оркестъра съставен от политици,депутати и бизнесмени,ще е натоварен на спасителните лодки и ще свири " Ода на радостта"
19
1
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Преди 19 години у нас беше направена една от най-мащабните реформи здравната.Мд-а-а и нещата от зле отиват към още по-зле.Нали има една неолиберална и демократична мантра ,а именно,здравето е стокаОт това следва извода,че качествено здравеопазване има за тези,които могат да платят цената на стоката.За тези ,които не могат рано,рано ще отидат да обитават друго времево- пространствено измерение,под някаква форма
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лекари,няма полицаи,няма учители, няма военни, а е пълно с политици и невинни мафиоти
17
1
 
16
 
! Отговори
Извратена държава преди 5 години
Извратена държава. Вижте цените и достъпността на жилищата, и в същото време те оставят да умреш като куче,защото здравеопазването е в колапс.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не личните лекари са важни. СПЕЦИАЛИСТИТЕ! Къде са кадърните специалисти???Не ни трябват раздавачи на направления, мерещи кръвното или температурата ни. Трябват ни кадърни специалисти за всяко заболяване, които да диагностицират и назначат адекватно лечение. Хората са болни.
15
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 5 години
В България останахме под 4 милиона - около 1,5 милиона българи, а останалите около 2,5 милиона са от другите етноси. Над 3 милиона български граждани са постоянно в чужбина и нямат никакво намерение да се връщат в България, но почти всички те се водят към някакъв личен лекар - отписването от личен лекар не е предвидено, може само да се прехвърлиш към друг личен лекар.
14
6
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Предлагам за...лични лекари да назначават и...конски доктори.Те без туй са свикнали да дават илачите в...конски дози,а това се прави от всички...джипита и народа е...свикнал.
13
3
 
14
 
! Отговори
7+ преди 5 години
Да се научат първо да работят с касов апарат, че нещо не умеят да издават касови бележки!!!
12
1
 
14
 
! Отговори
Домус ага преди 5 години
Те и пациентите намаляват... И България умира...
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подмени се работата на личния лекар и човек с висока квалификация с твари с административна работа вместо да се ползва като лекър .... поредния проблем на системата и не се коментира самата система и изпълнителите и....
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще има повече работа за екстрасенсите и народните лечители
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца ги нямаше и системата работеше по-добре. Нямаше ги безбройните такси и по всяко време човек можеше да получи помощ при нужда. Сега си седят в кабинетите и пишат, опитайте само да накарате някой личен лекар да направи домашно посещение - мисията невъзможна.