Армията в Судан свали президента Ал Башир

Освободени са всички политически затворници
11 апр 2019 14:50, Елка Василева
14
Армията в Судан свали президента Ал Башир
Снимка: Reuters

Армията в Судан е принудила президента Омар ал Башир да се оттегли от поста си, но обстоятелствата около очевидното му сваляне остават неясни, съобщиха две високопоставени судански официални лица, цитирани от Асошиейтед прес.

Военните в момента водят разговори за съставяне на преходно правителство, казаха двамата, които пожелаха да запазят анонимност, защото не били оторизирани да говорят пред медиите. Те отказаха повече подробности.

От сутринта в столицата Хартум циркулират съобщения за преврат с цел смяна на президента, управлявал страната от 30 години. През последните месеци страната е обхваната от масови протести с искания за оставката му.

Местонахождението на Ал Башир остава неизвестно.

Според сина на най-известния опозиционен лидер в Судан Омар ал Башир е поставен под домашен арест наред с редица лидери на ислямистката организация "Мюсюлмански братя". Това е казал Ал Садек Садик ал Махди пред телевизия "Ал Хадат", цитирана от Ройтерс. Той е син на опозиционера Садик ал Махди.

Суданската агенция за държавна сигурност и суданското разузнаване, цитирани от държавната новинарска агенция СУНА и от АП, съобщиха, че властите са решили да освободят всички политически затворници в страната. От краткото съобщение не става ясно кога ще стане освобождаването. То се появи в момент, когато по улиците на Хартум и други градове в страната десетки хиляди хора празнуват свалянето на Омар ал Башир от военните, пише БТА.

Судански активисти, които организираха масовите протести срещу управлението на Башир, казаха, че вече са освободени стотици участници в демонстрациите срещу режима през последните месеци. Активистите също пожелаха анонимност поради страх от репресии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Бацо преди 5 години
Дай Боже и при президента Грипен и премиера Тиква.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измекя риии Русия няма никакви интереси в Судан, там Франция бърка ла й ната. Заради франсетата държавата се разцепи на две Северен и Южен Судан и не казват на коя половина тоя е президент.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде още една имигрантска вълна че са малко из Европа, на Западноевропейците да не им е залипсвала работна ръка.? не искат източно европейци да работят, гледат ни като заплаха, да си хранят маймуните сега.
6
9
 
5
 
! Отговори
Джуджака кога? преди 5 години
Хайде...Днес в Судан, утре в Русия...
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Башир беше руско ***.
4
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашата армия кога ще свали Радев руската ***
3
1
 
5
 
! Отговори
345 преди 5 години
До Анонимен 1На друго ти мирише ама айде . Щях да ти го напиша, но ще го изтрита. А ти добре си знаеш на какво.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като е бил арестуван наред с лидери на Мюсюлмански братя, значи превратът е за добро.
1
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мирише ми на руско освобождение.