БСП: Всички страдаме от това, че здравеопазването стана бизнес

Мерките в сектора са половинчати
11 апр 2019 22:47, Павел Гълъбов
20

2137 гледания   |  Още видео
Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. По този начин стартовата заплата на медиците става 950 лева. Парите ще се дадат под формата на субсидии за болниците.
Още по темата

Здравните работници не са доволни от решението и настояват размерът им да бъде две минимални работни заплати.

А дали това искане ще оправи проблемите в здравеопазването, коментар в студиото на "Денят ON AIR" прави депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Той поясни, че увеличение на заплатите още не се е случило, а до този момент само е обещано.

По думите му отпуснатите пари от МС не решават основния проблем, който е достойно заплащане на специалисти от здравеопазването.

Депутатът заяви, че от две години БСП говори за тези проблеми като политическа сила, но никой не иска да отстъпи от това статуквото, което обслужва определен кръг от хора.

"Като теглим чертата няма ефективно здравеопазване, има половинчати мерки, има институции на ръба на фалита, има благи приказки, след които избухващи протести, подаване на оставки, гасене на пожари из страната и приказки, които не отговарят на сериозната проблематика в здравеопазването и пътища, по които тя може да бъде решена", посочи Михайлов.

А според него решенията са реална оценка на дейността - сферата, в която се занимава здравният работник, рискът, който поема, квалификацията, която има, часова заетост. Той изказа възмущение, че вместо здравеопазването да бъде социална дейност, в нашата страна е превърнато в бизнес, от който страдат и специалистите и пациентите.

Професорът е категоричен, че за промяната в здравеопазването ни, трябва да бъде направен надпартиен държавен модел, взаимстван от световно съществуващите модели.

Той сподели пред Bulgaria ON AIR, че мястото на БСП е извън парламента, който е изгубил доверието на гражданите.

На въпроса какво ще прави партията след евровота, Михайлов заяви:

"Това ще реши Националния съвет и изпълнителното бюро на партията. Ние ще търсим подкрепа не само от нашето твърдо ядро, а от много повече избиратели".


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
лекарите си имат лоби в парламента и си правят законите в своя полза.докато това не се промени няма управия.
13
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Забравяш за сигурните гласоподаватели на партиите на власт. Те се множат като гризачи. В бъдеще медицинската помощ ще е предназначена за тях.
12
1
 
3
 
! Отговори
БСП жалка... преди 1 месец
Въпрос: Какво става като се срещнат комунист и крадец ? Отговор: поздравяват се - Здравей колега...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чак пък "всички страдаме" - страда народеца дето плаща цял живот ,плаща и под масата , а Не получава Нищо !
докторите лекуват само олигарсите,властимащите и техните приближени , същите се лекуват в Германия ,Австрия,Франция за тях винаги има пари ,пак с народните пари !
10
0
 
3
 
! Отговори
Я пак преди 1 месец
Дали?А тези които взимат чрез системата дали страдат? Или се радват?
9
0
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
Ако трябва да сме точни здравеопазването не "Стана бизнес", а го насилствено направиха такова.Но трябва да се подчертае,че то продължава да не е бизнес за една част от населението отличаващо се с изключителното си трудолюбие,лична хигиена ,уважение на чуждата собственост и най-вече с пословичната си честност и желание да си плащат в градският транспорт
8
3
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Две еврейски мафии се сбиха (и продължават) за материалните богатства на България след 10.11.1989 г. - "родната" еврео-комунистическа мафия (БКП) и про-Западните евреи на Сорос. Парадоксално е, че тези, които искат българите да са бедни и да им работят за жълти стотинки - е тукашната (вътрешната) еврео-комунистическа мафия (БСП и сие). Първото, което правят, когато дойдат на власт БСП е да замразят минималната заплата, защото те не са свикнали да дават, а само да взимат от народа...
7
0
 
8
 
! Отговори
Охобохо преди 1 месец
Страдаме защото има само една НЗОК и няма избор.Направиха се частни болници,но парите идват от касата.Трябва да има и частни каси за да има конкуренция и такива медици дето се мотаяят от кабинет в кабинет с кафе в ръка да изчезнат.Хем ги направихте търговци,хем по социалистически ги карате да работят.До всяка болница има друга сграда в която се дават направления и се плаща,но за изследвания се отива в съседната държавна болница, как няма да фалира?!Трябва да има застраховки както е при колите.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бсп _то пак "загрижена" и отново дава съвети, а до като беше на власт нищо не направи - освен за себе си!
5
5
 
0
 
! Отговори
Финли преди 1 месец
Не всички
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен №4
Здравето само привидно е стока, то е природен дар и е предпоставка за личното и общественото благополучие. Здравия човек е ценен не само за себе си но и за нацията си. Всеки здрав човек е ценност за народа си. Но либералния капитализъм гледа хората да са болни, та да печели от тях. А бедните не могат да си плащат и съответно да се излекуват от заболяванията.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравето е стока, лекарите са търговци, болниците са търговски дружества-АД-та!
Така е при капитализма, свикнахте ли??
2
2
 
6
 
! Отговори
Силвия преди 1 месец
Що бе, аз не страдам, много съм си добре. :)
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравеопазването стана търговска дейност. Супер скъпа търговска дейност. А само малка част от народа забогатя за да си я плаща. Голямата част от народа се лекува проформа. Минимални клинични пътеки, минимално медицински дейности, надписване в сметката и т.н. Народа неминуемо полека, полека ще измре. Ще остане политическата върхушка и 200-300 излишни болници. В тях ще бродят призраците на нашите хора и ще стряскат доктори и алчни политици. Призраците нямат нужда от лечение. Продължавайте така!