България и Турция - фаворити за завода на Volkswagen

Германска делегация е посетила София в началото на април
12 апр 2019 13:18, Бойчо Попов
95
България и Турция - фаворити за завода на Volkswagen
снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen напредва с процеса на избор на местоположението за новия си завод в чужбина. Според информация на Deutsche Presse-Agentur в шортлистата на кандидатите остават България и Турция. Въпреки това все още не е взето решение – по темата трябва да заседава и Надзорният съвет на своето заседание след Великден. Състезанието е отворено и нищо не е решено, поясняват пред DPA добре информирани източници.

И в двете страни разходите за персонал са много по-ниски, отколкото в Германия, а самата инвестиция е за около 1 млрд. евро. Компанията не коментира темата.

По-рано за плановете на VW за новото вложение алармираха Работническия съвет: служителите се притесняват за капацитета на съществуващите фабрики и призовават вместо да се правят нови инвестиции, да се използва един от съществуващите обекти.Това може да бъде една от фабриките за двигатели в Салцгитер, в Полковице в Полша или в Гьор (Унгария). Според наличната досега информация окончателното решението за нов завод следва да се взема при следващия кръг на планиране на заседание на Надзорния съвет през ноември.

Според DPA България продължава да има добри шансове за вложението. В деня преди посещението на федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в София в началото на април група мениджъри на Volkswagen е разгледала немскоезична детска градина в столицата. Това също е едно от условията, които се преглеждат от Volkswagen - автомобилопроизводителят не иска да остави нищо на случайността при избора на бъдещото си местоположение.

Предвид големите инвестиции в електромобилността заводите за двигатели на автомобилния гигант са подложени на особен натиск. Електрическите двигатели изискват според предишни изявления на изпълнителния директор на VW Херберт Дийс с 30% по-малко работа. Това вероятно ще повлияе на броя на служителите, но Дийс подчерта, че Volkswagen ще се ориентира по демографската крива и просто няма да удължава наемането на нови хора на мястото на пенсиониращи се служители.

 

Целия анализ четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: Volkswagen
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
С тоя Заводец,още много апартаменти ще си напазарувам!
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го направят в Разград! Хем ще е БГ, хем турци ще работят.
58
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, Фолксваген ще умрат от кеф ако дойдат БСП на власт. Немците подкрепят ГЕРБ и съм сигурен че ако се спрат на България ще го обяват 1 седмица преди изборите за да подкрепят ГЕРБ. Има проблеми с управлението на ГЕРБ но сравнено с БСП + ДПС е в пъти по-добро
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Фолксваген направят избора си след следващите избори, когато махнем мутрите на ГЕРБ от властта, може и в България да е завода, но ако няма предсрочни избори, следващите са чак през 2021 година, а дотогава завода ще е заработил.
56
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
При тези нива на корупция при ГЕРБ, едва ли VW ще инвестира в България. Факт!
55
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега една сюрия червени кхмери ще се изсипят в Германия и по немските медии за да обясняват как България за нищо не става и в никакъв случай да не правят завода тук! У нас е пълно с предатели и продажни рубладжии!
54
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се има предвид какво каза германския президент, то явно в Турция ще е.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано нашите искат малък рушвет.
52
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на червените кратуни не им харесва да има завод на Фолксваген в България!
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"С това положение в Турция няма да е там. Ако са наистина само двете страни аз съм почти сигурен че ще е в българия"Или при главната буква ще е, или при малката!?
50
7
 
6
 
! Отговори
Фолксваген преди 5 години
Даваме максимална заплата 1000 лв. 12 часов работен ден или 8 часов за 600лв. Без почивка. Без данъци за България. Бъдете горди, че работите за нас, иначе ще отидем на Филипините. Дръпнатите бачкат за 10 евро на седмица
49
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29България си внася дори чесъна и марулята, ще прави коли ?! Тия гербави уюдюрми другаде. Страната е в колапс и пред гражданска война.И като се събуди още се оригваше на л.ната на *** ***, които нагъваше снощи докато гледаше Первъй канал нали?
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на Турция!
47
3
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До Анонимен 46 Ми как няма да бягат всички, като социализма все още е тук. Даже напират да вземат властта.
46
8
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Къде си видял турчин да работи бе ХАХАХАААААААА
45
3
 
10
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 41 Според БСП и ние сме на ръба на гражданска война , ако не вземат властта..
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
HONDA затваря заводите си в Турция и турците ще се натягат яко!
43
4
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
България и турция се надпреварват кой повече ще зароби населението си като го предаде в ръцете на Фолцваген за без пари. Немците водят преговори за робите които ще им робуват
42
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да е в БГ. Турците работят много, нашите нищо. Опъват кафета и после бири по цял ден.... дано дане е в БГ.Всички инвеститори бягат от тук, всички.
41
6
 
0
 
! Отговори
Какво? преди 5 години
Фашистите ще строят нещо в ***? Т'ва да видя не го вярвам!