Колко яйца да ядем на ден?

Внимавайте много с трапезите по Великден
12 апр 2019 05:26, Иванка Гъркова
10
Колко яйца да ядем на ден?
Снимка: Булфото

Остават броени дни до Великден, а повечето от нас с нетърпение очакват да се съберат с роднините на трапезата, да се чукнат с яйца за здраве и хапнат вкусно агнешко. Изкушени от различните ястия обаче, мнозина ще прекалят с яденето.

За празниците се раздават и получават варени яйца, боядисани с различни багри. Традицията повелява да се "борим" с близките за здраве, но в един момент може да се увлечем и изядем прекалено много протеини, а това се отразява зле на организма.
 
Колкото и да обичате яйца, след първия ден на Великден те ще ви омръзнат. Може да си направите зелена салата с тях, различни разядки, да ги запечете със зеленчуци, но винаги трябва да следите колко общо приемате за деня. Смята се, че препоръчителното количество е до 5 на седмица, а някои ще изядат поне 3 само за ден.
 
Полезни вещества в яйцата
 
Те съдържат важни аминокиселини, без които тялото не може. Също така са богати на витамините В1, В3, В12, фолиева киселина, биотин, А, Е и D. От минералите присъстват селен, цинк, желязо, фосфор и калий.
 
Яйцата са отличен източник на витамин D, който е изключително важен за усвояването на калций.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
по едно през ден...
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото искам, толкова ще ям.
6
2
 
3
 
! Отговори
Билдър преди 5 години
Моя тренер ми спретна диета. Само в единия ден за закуска са 6 яйца. Обсче се изхитрих и ям само белтъка. И без това холесрерола ми е една единица отгоре.
5
2
 
11
 
! Отговори
Iridium преди 5 години
Няма Съ плашиш! ЕС е помислил за всичко! Тези яйца са от щастливи кокошки, хранени с банани със съвсем точен радиус и невероятно прави краставици! Съвсем безвредни са, особено след като НАТО-то обстреля с убеднен уран съседна сърбия!Забравих да кажа, че кокошките са отглеждани под надзора на КНОККПИ ( или там както му се казваше) и са превозвани в камиони, заедно с брадясали "мигранти"-муджахидини от организацията "Вилкомен" на мама Меркел.
4
0
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
По плоска и несъдържателна статия не бях чел. Никакви аргументи защо по 5, а не повече. Никакви сведения какво се случва ако надхвърлим оказаното количество. Никаква хранителна информация. Никаква легенда с външни източници на информация. На авторката и препоръчвам да не яде яйца, а да си изяде журналистическата диплома. ако има такава ;)
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка сутрин хапвам 2 яйца. Много съм доволна и мъжа ми също
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са по-малко от 5 на очи ставам гладен от масата.
1
2
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
По 2 кори на ден - като сумо борец...