Учени препоръчват за бели зъби: Сода за хляб, ябълков оцет...

Предупреждават: Продуктите за избелване могат да причинят кариес
Обновена: 13 апр 2019 17:01 | 13 апр 2019 16:57, Анисия Иванова
19
Учени препоръчват за бели зъби: Сода за хляб, ябълков оцет...
Снимка: Pixabay

Много хора разчитат за ослепителна усмивка на продуктите за избелване на зъби. Учени обаче предупреждават, че те могат да причинят кариес, пише "Бизнес стандарт", позовавайки се на американско изследване.

Те препоръчват вместо комерсиалните продукти за избелване на зъби да се използват домашни средства - сода за хляб, портокалови кори или ябълков оцет.

Авторите му от университета на Стоктън са установили, че водородният пероксид - активното вещество в избелващите ленти, може да увреди богатия на протеини дентин под защитния зъбен емайл.

За разлика от повечето проучвания, които са фокусирани върху емайла, настоящото изследване е посветено на дентина, съставляващ по-голямата част от зъба и богат на протеини, основно колаген.

Изследователите са установили, че когато бъде третиран с водороден пероксид в количества, съдържащи се в избелващите ленти, колагенът се уврежда и превръща в по-малки фрагменти, пише БТА.

Специалистите не могат да кажат дали увреждането е обратимо, тъй като това не е била целта на изследването им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До такава степен живеем в изкуствен и фалшив свят, че на все повече хора естественото им изглежда неприемливо .
12
6
 
13
 
! Отговори
ОцетПийниси преди 5 години
Само да попитам, портокаловите кори с оранжевото навънка ли се поставят или обратно?
11
4
 
9
 
! Отговори
а преди 5 години
паста за зъби? или това е демоде.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе се пие вода с оцет,а вода с малко лимонов сок за отслабване,но и там се слага щипка сода,за да неутрализира киселината от лимоновия сок,защото киселината уврежда червата и най-вече костите,ако няма щипка сода,която да неутрализира киселината.Прекалено сода без киселина също не е добре и се натрупва камък,комбинацията сода с нещо кисело абсолютно винаги трябва да върви заедно.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Киселините вредят на зъбите. А содата има абразивен ефект и надрасква и изтърква емайла преждевременно. Всичко това се отнася и за пастите за зъби. Те също разрушават емайла бавно за период от 20-30г. Ако си миете зъбите повече от 2 пъти дневно може и за 10г да се образуват кариеси. Агресивните и силни пасти за зъби са изключително вредни за децата когато все още им растат зъбите. Затова е пълно със деца на по 10-12г които вече имат кариеси. И родителите се чудят защо....
8
2
 
19
 
! Отговори
пецата преди 5 години
С такива съвети на медиите на човек врагове не му трябват, директен начин да си развалят хората зъбите, всякакъв вид киселина разтваря зъбния емайл ,а содата ще го повреди за да проникне киселината по бързо
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение че има всякакви пасти за зъби, защо да се мажа със сода и оцет.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия "учени" са избегали от Турската академия и право в САЩ. На нашите учени тия номера не минават
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зъбният емайл НЕ е бял. Белите зъби са болни или изкуствени зъби. Рекламата за бели зъби цели оборот на медицинската и козметична индустрия, т. е. има полза от вечно болни , но суетни, глупави и платежоспособни хора.Лошото във всичко това е, че зъбите са свързани с всички вътрешни органи, включително с мозъка и сърцето и техните възпаления също.
4
1
 
11
 
! Отговори
село преди 5 години
От проба на баба се предаде тая хитрина за бели зъби. Но некой " учен" е оспял да я напише и да си сложи името.!!!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леко и със содата за хляб, понеже тя чисти и котлен камък по фаянса а там може и да го надраска.Оцетът също не е безобиден,дори да е ябълков, той е киселина.По-добре професионално почистване и то след консултация и уверение че зъболекарят е специалист.Малко потъмнели и здрави зъби по-добре,отколкото после скъпи или невъзможни лечения
2
3
 
27
 
! Отговори
:) преди 5 години
"Учените" за пореден път откриват ....топлата вода.
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе да ви кажа..жената ако е с благ характер и красива, нека ако ще и най-жълтите зъби да има- ще е за предпочитание за всеки мъж спрямо оная, която е злобна и грозна, а с най-белите зъби.