Гран При №1000 – пореден триумф за Хамилтън

Той спечели за шести път на пистата в Шанхай
14 апр 2019 11:45, Нели Христова
3
Гран При №1000 – пореден триумф за Хамилтън
Снимка: Reuters

Люис Хамилтън отново е на върха, след като триумфира на Гран При на Шанхай. Това е неговага шеста победа в Китай.

На Гран При №1000 във Формула 1, британецът поведе още от началото и не изпусна контрола, постигайки 75-ия си успех в кариерата. Мерцедес се зарадва от третата си двойна победа за сезона, след като Валтери Ботас завърши втори, а Себастиан Фетел с Ферари остана трети, записвайки първия си подиум за сезона.

Състезанието не предложи много емоции, като битката бе предимно стратегическа, а в крайна сметка за Сребърните стрели нямаше проблеми и те продължиха с доминацията си.

На старта Хамилтън стартира силно и взе първата позиция от Ботас, а Льоклер изпревари Фетел за третото място. По-назад Дани Квият успя да удари и двата Макларъна, за да ликвидира състезанието и на двамата. На трасето излезе виртуална кола за сигурност.

След като битката бе подновена Хамилтън дръпна с повече от 2 секунди пред Ботас, а Льоклер държеше Фетел зад себе си. Квят пък логично бе наказан с преминаване през бокса заради инцидента в началото.

От Ферари пък предупредиха Шарл да вдигне темпото, а след това и да пусне Фетел пред себе си. Факт е, че младокът наистина бе по-бавен от германеца, но не чак толкова. Себ допусна грешка в 14-ата обиколка и отвори много завоя, блокирайки една от предните си гуми, но остана пред Льоклер. В челото Люис бе на 4 секунди преди Валтери.

Нико Хюлкенберг отпадна отново рано, а Макс смени гумите си и сложи най-твърдите гуми хард. От Ферари реаграха и Фетел също мина през бокса и също сложи хард, като се върна точно пред Макс, който малко след това атакува, изпревари Себ, но Фетел успя веднага да върне позицията си, а след това притисна холандеца доста твърдо.  

Ботас бе първи, който смени гумите си от Мерцедес и също сложи хард. Льоклер оставаше на пистата, но бе доста бавен. Последва смяна и за Люис, който обаче загуби доста от аванса си и се върна на по-малко от 2 секунди пред Ботас, като не стоеше добре с най-твърдите гуми. След бокса пък Льоклер се върна очаквано 5-и.

Хамилтън стабилизира темпото си и вдигна разликата срещу Ботас, а зад тях също нямаше промени, въпреки че Шарл бе доста бърз и започна да настига Макс. От Ред Бул реагираха и вкараха Верстапен в бокса за втори път и холандецът сложи гуми медиум.

Фетел също смени с медиум още в следващия тур, а за водачите нищо не се случваше.  Мерцедес обаче вкараха пилотите си едновременно за смяна в 37-ата обиколка, като Валтери изгуби малко време. Той обаче бързо настигна оказалия се втори Льоклер и скоро го изпревари.  

Шарл загуби темпо и влезе за втора смяна, връщайки се на 14 секунди от 4-ия Макс, а Фетел започна да настига Ботас. Хамилтън пък водеше необезпокояван с повече от 7 секунди.

До края на се случи нищо драматично и след триумфа Хамилтън оглави класирането за сезона с 68 точки, докато Ботас е с 62. Макс Верстапен, който завърши 4-и, трети ск 39 точки, Фетел има 37, а 5-ият Льоклер е с 36.

Пиер Гасли остана 6-и, след като успя да направи и най-бързата обиколка в надпреварата и взе още една точка, а след него първите си точки за Рено записа Дани Рикардо. Серхио Перес с Форс Индия приключи 8-и, Кими Райконен взе точки и в третия старт за Алфа Ромео с 9-ата позиция, а стартиралия от питлейна Алекс Албън се представи впечатляващо и стигна до 10-ото място за Торо Росо.

Още спортни новини четете на Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Защо не бяга туй Ферари ?!ФИАТ, как Мерцедес ще изпревари ?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега да си гушне пак Николчето,сега вече тя е свободна,след като нашия най-после я отсвири.