Най-големият самолет създаван някога - полетя

Stratolaunch ще извежда космически апарати в орбита
14 апр 2019 10:00, Нели Христова
66
Най-големият самолет създаван някога - полетя
Снимка: Reuters

Крила, които са дълги 117 метра, дължина - 53 метра, височина - 15 метра, двигатели - 6. Това е най-големият самолет, който някога е създаван.

Stratolaunch Systems Model 351 тежи без товар 226 тона, а максималното му допустимо тегло с товар е около 590 тона. И той полетя.

Машината направи първия си тестови полет, който беше повече от успешен.

Stratolaunch е предназначен за извеждане на космически апарати в орбита. Предвижда се ракетата-носител да бъде разполагана между двата фюзелажа.

Още през 2011 г. създателят на самолета Пол Алън - един от основателите на Microsoft, обяви намерението си да построи летателен апарат за извеждане на товари в орбита. Негов партньор стана известният американски конструктор Бърт Рутан, чиято компания Scaled Composites построи самолета по поръчка на Stratolaunch.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
лошото е,че хората с много пари просто не знаят за какво да ги използват и се захващат със всяка откачена идея,преминала през главата им...Но така е..-"Количествените натрупвания водят до деградиращи изменения"..
51
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Ти някакъвабе не знам оня "Олег" ли е,"Френи" ли е,но не е ясно и ТИ какво си!.Симпатяго,за да се използва "аеродинамичната сила "..( вероятно имаш предвид "подемната сила") ще ти трябва солидно количество гориво,за да засилиш не само свръхтежката ракета,но и въпросната хвърчалка!!!!Демек,"Танто за кукуригу"..Освен това:-Когато ракетата излита по "традиционния" начин,само за няколко минути тя достига стратосферата..А със фърчалката ще са нужни поне 30-40,през което време ще се гори ЯКО!
50
0
 
2
 
! Отговори
Ти някакъв преди 5 години
До Анонименрядък вид ли си? Да не се казваш Олег оф Френи или Френи Олегов? Използването на аеродинамична сила дори само до 10000м спестява много тонове гориво. Физика от 6-ти клас.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Ей добре, че си ти да им обяснищ на тия инджинери американски дет нищо не разбират...
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ужас на нашите петоколонници вече кварталните клубове по космонавтика в САЩ имат по-напреднали технологии от Роскосмос.
47
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
по-добре напишете Stratolaunch First Flight landing ,защото еквилибристиката с "адресите" е умопобъркваща..
46
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ха ха ха ха!!!Така:-За хората с чувство за хумор:-идете тук:-https://youtube/watch?v=ZBj3FCdYS80Ще наблюдавате "излитането" на "Голиат"...Моля забележете мин. 2:21СЯНКАТА на чудовището е ПОД него и малко назад..Нормално,когато слънцето е в зенита.Сега вижте през следващите секунди как тя се удължава и минава ПРЕД самолета,сякаш слънцето е СЛЯЗЛО ЗА СЕКУНДИ НИСКО над хоризонта!!!!..Хареса ли ви?...Май колегата долу "Не виждате ли.."...ще се окаже прав...
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам рентабилността на идеята...Представете си - ракета излита горе-долу вертикално и стига до ниска орбита. Ок.Сега си представете - ракета излита от 10км височина, ама хоризонтално и леко(да ен сцепи самолета на две)... после полека си изправя курса, за да достигне ниска околоземна.Дори практически да няма други пречки, то цената на самолета и подобен тип ракета обезсмисля начинанието - конвенционалния начин за изстрелване остава много по-добър.
44
2
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Ха ха .Близо са .Ама все още нещо не достига :))) Оксидацията на водорода може да се направи по друг метод с 10 % по голям обем и 30 % по малка тежест.От там е пробива с инженерни решения .Има още много да се работи . Необходимото съоръжение ще е около 35 - 40 метра и ще извежда в орбита около 30 т полезен товар ,а за управляем полет около на половина по малко. Дерзайте :)))
43
2
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Човек е голям,колкото са големи мечтите му,хората произвеждат спътници и си правят средство за извеждането им,а ние ако имаме нещо подобно вероятно ще разпръсва бюлетини за поредния партиен пленум.
42
11
 
7
 
! Отговори
Не виждате ли, преди 5 години
че това е макет, пак краварски лъжи! Кога ли са казали нещо вярно?
41
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименблагодаря за уточнението,ще го погледна..Но не си прав,като се опитваш да игнорираш НАСА от това!!!!.-Та те повечето проекти,които използва и финансира наса, са на частни фирми....СпейсХ каква е?..-Частна,но тия от наса се скъсаха да ги лансират в сайта си...........а за другия "анонимен":-Време ти е да се подмиеш,щом ти лъха на.."лаена"..!
40
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
пак ще попитам,защото ми е любопитно:-Някъде има ли клип с излитането и полета му?Прерових сайта на НАСА,но нито в "images",нито във "videos" открих нещо!Е?Виждал съм клип с изваждането и вкарването му в хангара,но полет?..айде бе,упътете ме!!!...
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казваме в KSP - всяко нещо може да полети до луната с достатъчно големи двигатели. Тъй че, не е изненадващо, че е полетял. Но тепърва трябва да се види дали може да лети с товара си, и как точно ракетата ще полети след това. И наистина, ракетите са нещо супер-просто. Само че по тази причина, всяко изстрелване има нужда от идеално кротка атмосфера, защото иначе може да се случат забавни неща. Точно затова самолетите са толкова по-сложни машини.
38
6
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
някъде има ли клип,заснет при излитането и полета му?..Питам,защото снимката горе яко ми дъха на "фотошоп"..За протокола:-САМО ПИТАМ,не казвам "Такова животно нема"!Е?
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големинат на самолета е в неговата големина. Товароносимостта си е товароносимост, максималната височина на полета си е максимална височина. Отделно десетките категории рекорди на ФАИ. Но в случая създателите не им дреме. Нещото е създадено с конкретна функция. Не просто да е голямо или товароносимо
36
4
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименГолемината на самолета е неговата товароносимост. За другите рекорди има балони, хвърчила, дирижабли и тем подобни.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До юбералесЗащото е с по-големи размери, не четеш ли?
34
10
 
22
 
! Отговори
И още преди 5 години
Съветския болен е най-здравия болен!
33
9
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
не е вярно! съветският /руски/ слон е най-голям!!!!!