1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС

Център за лечение на затлъстяването ще се бори с проблема
15 апр 2019 13:45, Павел Гълъбов
47
1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС
Снимка: Reuters

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), приблизително 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС.

Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението, до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

Още по темата

Поради високата честота на болестно затлъстяване сред българите, за което вече съществува ефективна профилактика и съвременно лечение, и високото професионално ниво на специалистите в УМБАЛ  "Александровска", EASO одобри кандидатурата на болницата за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването. Той ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички.

В тази връзка, през 2016г. в УМБАЛ "Александровска" бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия.

За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции – "безкръвно" (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно, имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията, и са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата предприе процедура УМБАЛ "Александровска" да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. Кандидатурата получи одобрение и към момента "Александровска" единствена в страната притежава този сертификат.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Дебелана преди 1 месец
Еми не сме слаби определено. И аз искам да съм 50 кг. ама си е трудна работа. Трябва спорт, диета и свободно време. Като се върна от бач искам просто да си сипя една бира и да ям каквото има в хладилника - нито ми се готви, нито ми се занимава с нищо.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че ядем *** е факт. Но точно заради това физическата активност е задължителна. Но докато българина продължава да разсъждава комплексарски как ако вървиш пеша си или смотан или нямаш пари за кола, все ще сме на първо място по смъртност от сърдечни болести.
42
4
 
13
 
! Отговори
Haters gonna hate преди 1 месец
Тук всичко си зависи от вас, не ви е виновна държава,комшията и т.н
Вие си избирате да пушете ли, да пиете ли, да спортувате ли , да муфтите ли
41
1
 
6
 
! Отговори
Това е личният приме преди 1 месец
Ей - на, Вземат пример от герб и лидера им - всички искат да са дебели и да крадат...
40
3
 
6
 
! Отговори
Корни преди 1 месец
Това е защото нямаме пари и гладуваме.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хляба няма нищо общо с хляб, колбасите нямат нищо общо с колбаси, пилетата са чисто гмо, зеленчуците са пластмасови, боядисани и напръскани не знам с какво за да траят месец и да не се развалят, млякото няма нищо общо с мляко, сиренето няма нищо общо със сирене. Резултата е налице. Но на никого не пречи. Просто да има нещо писано.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после се чудим защо сме на първо място по смъртност.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бях написал в коментар защо сме "във водеща позиция", но ме изтриха. :)
Само погледнете водещата тройка: премиер, спортен министър, главен прокурор. :)
Предостатъчно, за малка нация да е водеща в ЕС. :)
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31
Нито децата , нито възрастните са дебели от преяждане , просто защото няма средства за такова преяждане
--

точно защото няма средства за филе "трапезица" от 5 лв, а за македонска наденица "на промоция" от 5 лв, затова са и дебели...
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 26
Глупости! Идете да видите англичанките и германките как изглеждат на 20-25 г!
--

че там гмо-то има преднина от едно 20-25 години..
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко зависи кой къде прави извадката, бях вчера на спортното събитие иии там мадамите нямаха нищо излишно, ако сте ги анкетирали в макдоналдс и кфс е различно.
33
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА. ЗАПОЧВАМЕ ОТ ПРЕМИЕРА И ВСИЧКИ ОНИЯ СВИДНИ ДУШИЦИ В ПАРЛАМЕНТА И ОБХОЖДАМЕ МИНИСТЕРСТВА, ОБЛАСТИ, КМЕТСТВА И Т.Н. ЗА БЕДНИЯ НАРОД НЕ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА ЗАТЛЪСТЕЕ ЗАЩОТО НЕ РАЗПОЛАГА С ФИНАНСОВ РЕСУР КОТО ДА МУ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ПОГЛЕЗИ.
32
1
 
7
 
! Отговори
Попо преди 1 месец
Чеда мой,вии постите ли? Какви са тези салами и кашкавали?
31
6
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
Напълно не вярна статия отнасяща се за България. Нито децата , нито възрастните са дебели от преяждане , просто защото няма средства за такова преяждане. То е характерно за Западна Европа и тази снимка е от там. Работя в училище и имам спомен за едно дете 12 клас с повечко килца. Само за този порок западът не ни беше обвинявал и ето ти новина. Да не говорим за САЩ където свръх килцата са си повод за гордост и там специални състезания по надяждане се провеждат и победителите се стимулират жестоко
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа яко нагъва хлеб и фалш колбаси - за добра храна няма пари ,затова дебелее !
Случайно ,но достоверно разбрах за Чудовищен внос на ГнусОтии с Тонове - замразени ,стари сърца,кръв,крака ,черва , и направо готова каша .
Няма никакъв контрол - всичко е Пари и пак Пари !
29
1
 
20
 
! Отговори
Баба Генка преди 1 месец
Я,ми то с дюнери на закуска,след туй на кафе а за вечеря пица тъй става.Елате при баба ви да копате на нивата и да търчите след овците и кравите да видим дали ки сте дебели
28
1
 
2
 
! Отговори
Korean soup преди 1 месец
До Българ: Не ставай смешен.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТАКА 6 БАДЕ,ДОКАТО СЕ РАЗРЕШАВА ДА СЕ ВНАСЯТ *** НА ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ,И НИ СЕ ПРОДАВАТ ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ПО ЕФТИНКО
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости! Идете да видите англичанките и германките как изглеждат на 20-25 г!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, крайно време е магазинерите да причетат тази статия. Няма нито едно XL налично. Всичко е изкупени. Само някакви размери за хобити има налични. А ние тренираме яко.