1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС

Център за лечение на затлъстяването ще се бори с проблема
15 апр 2019 13:45,
47
1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС
Снимка: Reuters

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), приблизително 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС.

Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението, до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

Още по темата

Поради високата честота на болестно затлъстяване сред българите, за което вече съществува ефективна профилактика и съвременно лечение, и високото професионално ниво на специалистите в УМБАЛ  "Александровска", EASO одобри кандидатурата на болницата за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването. Той ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички.

В тази връзка, през 2016г. в УМБАЛ "Александровска" бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия.

За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции – "безкръвно" (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно, имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията, и са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата предприе процедура УМБАЛ "Александровска" да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. Кандидатурата получи одобрение и към момента "Александровска" единствена в страната притежава този сертификат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Дебелана преди 5 години
Еми не сме слаби определено. И аз искам да съм 50 кг. ама си е трудна работа. Трябва спорт, диета и свободно време. Като се върна от бач искам просто да си сипя една бира и да ям каквото има в хладилника - нито ми се готви, нито ми се занимава с нищо.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че ядем *** е факт. Но точно заради това физическата активност е задължителна. Но докато българина продължава да разсъждава комплексарски как ако вървиш пеша си или смотан или нямаш пари за кола, все ще сме на първо място по смъртност от сърдечни болести.
39
4
 
13
 
! Отговори
Haters gonna hate преди 5 години
Тук всичко си зависи от вас, не ви е виновна държава,комшията и т.нВие си избирате да пушете ли, да пиете ли, да спортувате ли , да муфтите ли
38
1
 
6
 
! Отговори
Това е личният приме преди 5 години
Ей - на, Вземат пример от герб и лидера им - всички искат да са дебели и да крадат...
37
3
 
6
 
! Отговори
Корни преди 5 години
Това е защото нямаме пари и гладуваме.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после се чудим защо сме на първо място по смъртност.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях написал в коментар защо сме "във водеща позиция", но ме изтриха. :)Само погледнете водещата тройка: премиер, спортен министър, главен прокурор. :)Предостатъчно, за малка нация да е водеща в ЕС. :)
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко зависи кой къде прави извадката, бях вчера на спортното събитие иии там мадамите нямаха нищо излишно, ако сте ги анкетирали в макдоналдс и кфс е различно.
33
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА. ЗАПОЧВАМЕ ОТ ПРЕМИЕРА И ВСИЧКИ ОНИЯ СВИДНИ ДУШИЦИ В ПАРЛАМЕНТА И ОБХОЖДАМЕ МИНИСТЕРСТВА, ОБЛАСТИ, КМЕТСТВА И Т.Н. ЗА БЕДНИЯ НАРОД НЕ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА ЗАТЛЪСТЕЕ ЗАЩОТО НЕ РАЗПОЛАГА С ФИНАНСОВ РЕСУР КОТО ДА МУ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ПОГЛЕЗИ.
32
1
 
7
 
! Отговори
Попо преди 5 години
Чеда мой,вии постите ли? Какви са тези салами и кашкавали?
31
6
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Напълно не вярна статия отнасяща се за България. Нито децата , нито възрастните са дебели от преяждане , просто защото няма средства за такова преяждане. То е характерно за Западна Европа и тази снимка е от там. Работя в училище и имам спомен за едно дете 12 клас с повечко килца. Само за този порок западът не ни беше обвинявал и ето ти новина. Да не говорим за САЩ където свръх килцата са си повод за гордост и там специални състезания по надяждане се провеждат и победителите се стимулират жестоко
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа яко нагъва хлеб и фалш колбаси - за добра храна няма пари ,затова дебелее !Случайно ,но достоверно разбрах за Чудовищен внос на ГнусОтии с Тонове - замразени ,стари сърца,кръв,крака ,черва , и направо готова каша . Няма никакъв контрол - всичко е Пари и пак Пари !
29
1
 
20
 
! Отговори
Баба Генка преди 5 години
Я,ми то с дюнери на закуска,след туй на кафе а за вечеря пица тъй става.Елате при баба ви да копате на нивата и да търчите след овците и кравите да видим дали ки сте дебели
28
1
 
2
 
! Отговори
Korean soup преди 5 години
До Българ: Не ставай смешен.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАКА 6 БАДЕ,ДОКАТО СЕ РАЗРЕШАВА ДА СЕ ВНАСЯТ *** НА ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ,И НИ СЕ ПРОДАВАТ ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ПО ЕФТИНКО
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! Идете да видите англичанките и германките как изглеждат на 20-25 г!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, крайно време е магазинерите да причетат тази статия. Няма нито едно XL налично. Всичко е изкупени. Само някакви размери за хобити има налични. А ние тренираме яко.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС--гмо - то не прощава !фалшиви са храните , масовите храни - всичко е гмо-соя, гмо-царевица , безалкохолните - също гмо- захарни заместителизеленчуци - пластмасови гмо, расли върху стъклена вата...сирене , кашкавал - пълен таш***к от сухо мляко мляко и нишестелютеници -100" от гмо-нишестекартофите дето ги рупате в дюнерите - 100" гмо80% от храните в магазините - ***, пълен при това, не отговаряща никакво бдс!
23
2
 
3
 
! Отговори
абс преди 5 години
приятелят ми пазарджик ми каза като нямам работа отслбвам цяла зима зад печката като почвам да работя още от първата седмица качвам 5 кг.успокоявам се че ще имам пари и няма да ми е скучно работи -шпакловка и боя.такива работи стават в бг-аз му отговорих затова ли ромите са слаби
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дебеланиЕдна съседка се подложи на диета и голямото и дупе се свърши. Преди това всички и се радвахме и я заглеждахме.