1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС

Център за лечение на затлъстяването ще се бори с проблема
15 апр 2019 13:45, Павел Гълъбов
47
1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС
Снимка: Reuters

По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), приблизително 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС.

Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението, до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай.

Още по темата

Поради високата честота на болестно затлъстяване сред българите, за което вече съществува ефективна профилактика и съвременно лечение, и високото професионално ниво на специалистите в УМБАЛ  "Александровска", EASO одобри кандидатурата на болницата за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването. Той ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно, и няма универсален подход, валиден за всички.

В тази връзка, през 2016г. в УМБАЛ "Александровска" бе сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия.

За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции – "безкръвно" (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно, имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията, и са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот.

Въз основа на постигнатите резултати за двугодишния период от време на изпитване на програмата, ръководството на болницата предприе процедура УМБАЛ "Александровска" да бъде призната от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването. Кандидатурата получи одобрение и към момента "Александровска" единствена в страната притежава този сертификат.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"1,5 млн. българи са затлъстели, на водеща позиция сме в ЕС"
---
На водеща позиция ... ами, да!
Води министър-председателят, а "подгласник" му е министърът на спорта.
Почетното трето място е на шефа на цацаратурата. :)
И тримата са от ЕС – мащаб, нема лабаво! :)
И
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Броят на затлъстелите е право пропорционален на броят на държавните служители и в частност милиционерите. Друг факт е че България е на първо място в галактиката по брой шуробадженакорушветчийски лапачи на глава от населението, от което разбираме защо сме първенци и в класацията описана в статията.
2
1
 
9
 
! Отговори
Стратег преди 1 месец
Маанете Бойко и Сър Гей Стани Шеф! Това е проблема. Другото само ще си дойде.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Бедни" тунеадци !