Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални

Тръмп, Туск, Меркел и Макрон изразиха тъга от пожара в катедралата
Обновена: 15 апр 2019 22:19 | 15 апр 2019 22:17, Веселина Йорданова
240
Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала Нотр Дам, предадоха световните агенции.

Още по темата
"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в Туитър. В Туитър американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че пътува към мястото на пожара. В Туитър той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно", предаде Ройтерс. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи, предаде Франс прес.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.
Германският външен министър каза, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци Нотр Дам поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър на германския външен министър Хайко Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес.

"Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.

Според френски медии и някои световни агенции е рухнала островърхата кула на Нотр Дам. Според други източници е рухнала част от кулата. Противоречиви са и информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма. Телевизионни кадри показват пламъците да напредват надолу в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.
Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотна постройка по-смислена от всяка миризлива джамия с минаренца.Каквото и да правят ислямистите да запомнят добре и хрмаът на Соломон го няма има стена НО ние управляваме и ще управляваме винаги и завинаги ще навлизаме с авиация танкове и ракети във вашите ислямски ко.тори и безпощадно ще ви правим на кайма когато където и както си искаме.Просто защото го можем--- mose tvoeto sistestvuvane ste go ima do kolkoto gi ima usa sled tova nyama da mojete da izpivate krivta na syaloto covece
130
3
 
22
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Най-големия символ на Франция не е онази железария от 19 век, а именно Нотр Дам - това е сърцето, душата и историята на град Париж! Катедрала на 10 века с БЕЗЦЕННИ за християнството артефакти, картини, съкровища. Като вярващ (от 40 дни съм на строг пост) си мисля, че това е наказание от Бог. Франция от години е връхлитана от трагедии. Тероризъм, протести, иконом. проблеми, етническо напрежение, а сега и това навръх (католическия) Великден! Бог винаги ни дава знаци.
129
9
 
7
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Страхотна постройка по-смислена от всяка миризлива джамия с минаренца.Каквото и да правят ислямистите да запомнят добре и хрмаът на Соломон го няма има стена НО ние управляваме и ще управляваме винаги и завинаги ще навлизаме с авиация танкове и ракети във вашите ислямски ко.тори и безпощадно ще ви правим на кайма когато където и както си искаме.Просто защото го можем а всички ислямисти и нацисти сте подхора.
128
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аллах си знае работата.
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожара продължава и не се знае кога ще свърши, гледам на живо. Скоро нищо няма да е останало. Алаху Акбаровците сиг са в екстаз
126
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щетите са огромни !ЦЕЛИЯТ МЕТАЛЕН И ДЪРВЕН ТАВАН НА ЦЕЛИЯ КОМПЛЕКС Е ИЗГОРЯЛ, ЗАЕДНО СЪС ВРЪХНАТА КУЛА !!ВЕЧЕ СА НА ПЕПЕЛ И ГИ НЯМААА !...ъъртт за Френските Гейиове .ИСЛЯМА и новите французи ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ ИСТИНСКИЯ СВЯТ, Гнусни французи .
125
4
 
4
 
! Отговори
Eric Rubin преди 4 години
Ердоган в момента дава купон и прием по случаи ГОРЯЩАТА ФРЕНСКА САТАНИНСКА ЧЪРКВА.Сигурен съм че Ердоган е пратил турски диверсанти - сиви монголски вълци от Долините на Ергенекон и Орхонт, за да подпалят френската чърква .
124
3
 
18
 
! Отговори
Камънак преди 4 години
Искам накой да ми покаже изгорял камък.А че пожара е умишлен и ислямски мисля че е повече от ясно.
123
1
 
21
 
! Отговори
Неам думи преди 4 години
Потушиха ли пожара? Задръстените франсета оставиха да им изгори катедралата, а можеха просто да излеят няколко тона вода с хеликоптери не е като да нямат. И Шанз Елизе потрошиха жълтите жилетки и Марианата и Триумфалната Арка строшиха.. От тоя град нищо няма да остане след 50г. Ще е като Рим през 5 век!!! Така е като приемеш вaндалите в собствената си къща. Макрон бабоeба трябва да бъде изгонен, това либeрастче неадекватно им разказа играта!!
122
1
 
10
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Централната носеща колона и кулата с кръста вече паднаха. Сатаната и инкарнацията му - папата ликуват! Както и мюсулманите в цял свят...макар и не всички, то болшинството! Евреите пък да не говорим!
121
4
 
4
 
! Отговори
Камънак преди 4 години
А бе къде се е чуло и видяло да изгори каменна постройка що се пишат глупости.Горяло е дървено скеле някакво.
120
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям сеир, голяма работа стана тая вечер. Целият свят гледа и цъка дълбикомислено.Ама споко бе, хора, ще я възстановят за нула време. Нито е първата, нито ще е последната историческа сграда, преживяла пожар. Ние да си гледаме нашата държавица, дето за предумишлено убийство дават 7 години, а за подкуп от 200 хиляди на НЕ-наши хора 20 години.
119
0
 
9
 
! Отговори
Кико преди 4 години
До SSЗащо да си "лош" пророк? Жал ли ти е за "Неолибералния модел"?
118
4
 
21
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Отидете в Ютуб и гледайте видеоклиповете как мохамеданите се кефят на пожара, преди да са ги свалили. Потресаващо, но не и изненадващо! Европа е мъртва, уви!
117
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
католиците са ни врагове. Толкова векове са ни тормозили. Сега им са връща.
116
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе Германия е същата мюсюлманска клоака където коледните базари са заобиколени от бетонни стени и военни с шмайзери!! Европа падна това е. Дядо Боже им го връща за четвъртия кръстоносен поход когато разграбиха светия град Константинопол и оставиха в продължение на 5 века да ни гаврят турците. Сега колелото на историята се обръща и ги гаврят тях арабите. Днес Нотр Дам, утре катедралата в Кьолн или Биг Бен в Лондон. Меркел беше права за едно "те са вече тук"!
115
1
 
24
 
! Отговори
SS преди 4 години
Не искам да бъда лош пророк но това май ще бъде НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА НЕОЛИБЕРАЛНИЯ МОДЕЛ.
114
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Шев на обекта ЦецкоКак беше? Тя простотията ти няма да загине а главата обаче ми няма да си почине. ( парафраза)
113
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобар,Католическото християнство е православие .Другото са глупости на търкалета на невежи като тебе .
112
0
 
3
 
! Отговори
Шев на обекта Цецко преди 4 години
да съберем пари за клопати, мистрии и билети , за да изпратим Цецко за Начланик обект, Плевелилиев - първа кофа, ония с балкончето и итераската да кръцнат по некой метър та белкем Света Богородица да се завърне в храма.