Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални

Тръмп, Туск, Меркел и Макрон изразиха тъга от пожара в катедралата
Обновена: 15 апр 2019 22:19 | 15 апр 2019 22:17, Веселина Йорданова
240
Световни лидери гледат ужасено към Нотр Дам, щетите - колосални
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар, който се разрази в парижката катедрала Нотр Дам, предадоха световните агенции.

Още по темата
"Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо", написа Тръмп в Туитър. В Туитър американската първа дама Мелания Тръмп написа, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че пътува към мястото на пожара. В Туитър той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно", предаде Ройтерс. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи, предаде Франс прес.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.
Германският външен министър каза, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци Нотр Дам поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър на германския външен министър Хайко Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес.

"Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.

Според френски медии и някои световни агенции е рухнала островърхата кула на Нотр Дам. Според други източници е рухнала част от кулата. Противоречиви са и информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма. Телевизионни кадри показват пламъците да напредват надолу в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.
Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Поредните глупости. Не е въпросът само за Франция, тази катедрала е достояние на цялото човечество. Който не го разбира или е злобар или гл...ак.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер не е запали, франските меки китки успяха, ей само затова Париж трябваше да бъде немски. Как няма да е удар в сърцата на германците.
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано не съм изненадан. От години се води война между Франция и бившите й колониални субекти. Кой подпали Либия? Кой начерта изкуствените граници на целия БИ и Африка без да се вгледа в етническия състав? Кой изкла 1м. алжирци защото искаха независимост? Всяка година във Франция има безброй предотвратени атентати. От спец службите им ще предотвратят един, два, пет, но все някъде няма да успеят. Е, днес не успяха. Тежко се живее със 7м. души от бившите колонии, които ти имат зъб.
108
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова шум за нищо което ни грее...
107
2
 
8
 
! Отговори
до 135 преди 5 години
*** , прочети пак какво си написал. Католицизма и Православието са различие неща. Няма такива чудо Православен католицизъм.
106
0
 
2
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Случайна закономерност.
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямистите запалиха катедралата както събориха и кулите на 11септември .
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не е изкривил нищо .Западното православие е католицизма ,източното ние .Който твърди обратното е злобар !
103
0
 
15
 
! Отговори
Мандрагон преди 5 години
Само какви Лидери - мъжагата Макрон,онази смахната лелка на Албиона,или недоразумението с ишиаса..слаб алкохолик,но шеф на ЕС, и онази Г-жа Меркел-пародия на всичко Немско..за разкош , като се изтъпанят и Лидерите на бедните Евро членки , начело с Другаря Борисов..е какво да очаква малкото останало нормално и образовано население в ЕС, освен бедствия,трагедии,инциденти и кризи.Тези водят успешно един цял континент към упадък и сигурна гибел, но нищо по-добро не се допуска да не пречи на водачите
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ наказвам Франция заради Алжир, Мароко, Либия и Тунис.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120Те пуснаха изззмета на Багдад да разграби и унищожи културни съкровища, с 2000 години по-стари от Палмира! Това поне го видяхме цинично заснимано!
100
15
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
На 16 Април 1925 г Съветският съюз плати на няколко полезни *** ота да взривят църквата Свети Крал в София и изби 300 човека.Днес, на 15 Април 2019 Фашиска Просия изгори един от стълбовете на човешката култура.
99
0
 
11
 
! Отговори
Нонсенс преди 5 години
След като са причинили всичкото това зло на тези народи.. защо приемат техните граждани в Европа? Та това е самоубийство. Например алжирците мразят французите заради жестокостите по време на колониализма и войната помежду им. Как очаквате този човек да стане французин? Той ще мрази французите докато е жив и децата му също. Атентата в Ница в който загинаха 80 души, беше направен от "тунизийски французин" - Тунис е още една бивша френска колония. Та нищо чудно и Нотр Дам да са подпалили.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Това е положениетоКакъв комунизъм бе, Хкремент вонящ? Въведи малко ред в малкото си черепче!
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата мълчи като риба щото началника му го е направил и ся се чуди как да го каже на французите.
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че е жалко, когато става такова нещастие!!! Само че въпросът ми е - А КЪДЕ БЯХА ТИЯ "световни лидери" с техните ФАЛШИВИ съчувствия, когато те-ро-ристите унищожаваха ПАЛМИРА, СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, по-старо поне с 2000 години от тази Парижка Богоматери??? И когато обезглавиха и провесиха уредника му само защото не им каза къде са съкровищата??? А....КЪДЕ БЯХТЕ БЕ ЛИ-ЦЕ-МЕРИ???? И не вие ли им давахте оръжие???? Мдддаааа......Господ СКОРО ЩЕ ВИ СТОВАРИ ГНЕВА СИ НА ГЛАВИТЕ ВИ!!!!
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата мълчи като риба .
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли ще плачем с крокодилски сълзи за джендърите на Макарон.
93
0
 
20
 
! Отговори
Мандрагон преди 5 години
Защо тека бе.., защо така се случва!?Вината къде е ЕвроЛидери?Париж вече не е Париж,Европа-не е Европа..нещо виновни да има!?Кой сее войни и мизерия по целият свят?!Кой създаде ИДИЛ!?Кой запали Арабската Пролет..за да изгори цяла Северна Африка!?...та кой насочи цялата омраза на всички тези религиозни фанатици към европейците , кой им посочи ясните цели, кой ги пусна в Европа!?Питай ги тези неща Другарю Борисов, онези дето ги целуваш , прегръщаш и хвалиш.Питай ги защо ни казват Kafir
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е защото изкривиха вярата и се отделиха от Православието - истинската вяра.