Експерти: Има огромни диспропорции в заплатите в здравеопазването

Трябва да има реално остойностяване на клиничните пътеки
Обновена: 16 апр 2019 22:28 | 16 апр 2019 21:28, Василия Пейчева
9

3006 гледания   |  Още видео
Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. По този начин стартовата заплата на медиците става 950 лева. Парите ще се дадат под формата на субсидии за болниците.

Увеличението на заплатите идва на фона на протестите на медицинските сестри, които недоволстват вече няколко месеца заради ниските си възнаграждения. Те настояват размерът им да бъде две минимални работни заплати. Медицинските специалисти се заканиха да организират голям протест в София на 15 май.

Бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова каза в студиото на "Денят ON AIR", че сестрите не знаят какво точно им се предлага и как точно ще се случи това увеличение.

Бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков пък попита какво точно искат медсестрите, защото ако се даде на всички по равно, пак ще има недоволни.

"Медицинските сестри поставиха въпроса от две гледни точки. Освен парите, и условията на труд. Те заработват повече като работят на 2-3 места или дават доста извънреден труд, което е ненормално. Този пазар - здравеопазването, което го докарахме до сергия, ще води до все повече конфликти", каза д-р Виткова.

По думите ѝ има огромни диспропорции в заплатите в системата, дори и при самите лекари, което пък ще доведе до скорошна липса на много специалисти.

Бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков пък беше категоричен, че методиката за решаване на проблеми с отпускането на още средства от властта не работи, а според него възнагражденията на лекарите могат да се регулират през клиничните пътеки.

Той и д-р Витквоа се съгласиха, че трябва да има реално остойностяване на клиничните пътеки.

"Първо трябва да променим начина на разплащане в съответната специалност и тогава проблемът ще се реши сам. Самата НЗОК няма концепция. Какво значи пазарно да се направят лимити на болниците. Вървим с даване, не е хубаво да има даване, трябва да се заработва", категоричен беше д-р Спас Спасков пред Bulgaria ON AIR.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
След униженията които преживяхме всички-лекари,сестр,фелдшери и други сега и по 10 000 лева на месец да дадат никой вече не е луд да се занимава с медицина.Никой не иска да учи нито за лекар,нито за сестра.И тези които завършват бягат в чужбина.Положението е неспасяемо.След няколко години няма да има никакви медицински работници-нито лекар,нито сестри.В болниците ни всички които работим сме над 55-60 години.След няколко години ще ударим катинара и толкоз!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4
---------------------------
А всъщност реалната цена е тази на която Цоко и останалите думбази са си купили апартаментите-под 600 Е/кв.м.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много се забавиха сестрите с исканията си! Отдавна трябваше да тропнат по масата.
За тяхното състояние голяма вина имат лекарите, защото те са ръководители навсякъде в здравеопазването.
Дано да имат успех.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам само да Ви кажа, че в пазара на имотите диспропорциите са десетки пъти по-големи!

Пример:
1 квадрат в София на "Латинка" е 2 600 евро, колкото цяла къща в Централния Балкан!
3
1
 
26
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
И да повишат заплатите, вече няма физически лица. Тази година касата увеличи лимитите на болниците, но цената на клиничните пътеки остана същата. Сега болниците приемат всеки, който пожелае да прекара няколко дни в болницата. Персонала не прави нищо съществено, освен да приготвя изрядни медицински документи за касата. От мерките на касата за ограничение на хоспитализациите се получи обратния ефект. Такива са управляващите, такива са им решенията. Пари не отиват при мед. персонал
2
10
 
13
 
! Отговори
мед сестра преди 1 месец
Цялата система е сбъркана! Този който ми дава заплатата мислите ли ,че няма да вземе и за себе си увеличение-разбира се, че така и стана в болницата в която работя, Увеличиха се заплатите на сестрите с 25%,но с толкова си вдигнаха и лекарските и каква стана тя?Гърмя се трещя се и накрая намазаха пак докторите. Затова стягам куфара и в чужбина!Омръзна ми да ме правят на идиотка и да ми се подиграват разни мързеливци,които едно кръвно не мерят и дори болните си не поглеждат!
1
2
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Не разбрах - защо някакъв Лекар не е Съгласен с увеличението на Заплатите на Сестрите и Акушерките до нивото на Касиерка в Квартален Маркет ?
За какво я е Яд тази стара жена с титла от Соца ?