Големият орган в "Нотр Дам" от 15-и век е спасен

Конструкцията обаче може да пострада от околната разруха
16 апр 2019 18:37, Василия Пейчева
16
Големият орган в "Нотр Дам" от 15-и век е спасен
Снимка: БТА

Големият орган в парижката катедрала "Нотр Дам" не е изгорял в пожара, опустошил сградата, но конструкцията може да пострада от околната разруха, каза един от тримата органисти, цитиран от АФП.

Още по темата
Инструментът е обновяван през вековете, но основната конструкция е от началото на 15-и век. Той "отчасти е запазен, но е покрит с дребни отломки, прах и вода" - каза Филип Льофевр, който свири от 35 години в "Парижката Света Богородица", пише БТА.

"През следващите месеци всичко ще изсъхне и може да се появят проблеми в конструкцията - добави музикантът. - Надяваме се да остане стабилна и щом е възможно, ще бъде пренесена на сигурно място".

Органът е един от най-големите в Европа.

Малкият орган, който беше под кулата-стрела, обаче е повреден от огъня.

"Най-лошото обаче беше избегнато. "Нотр Дам" още стои права, и това, което ни утешава, е единодушната реакция на целия свят" - опита се да се успокои Филип Льофевр.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
11
 
! Отговори
Франкофил преди 1 месец
Катедралата е изключителен шедьовър и съм сигурен, че французите ще я възстановят, че и подобрят! Хубавото е, че щетите не са непоправими. Изгорял е покрива, но емблематичните кули отпред, гигантските камбани, реликвите, стъклените стенописи и дори органът са непокътнати! А статуите около кулата която падна са били свалени преди пожара. Има Бог! Vive la France!
12
0
 
1
 
! Отговори
Гошко преди 1 месец
Става въпрос не за органа на Б.Б., който във възбудено състояние е не повече от 10-15 см, а за музикален инструмент, дълъг 15-20 м. Не виждам как може да се разглоби и пренесе, пък и след транспорта дали ще заработи. На баба внучето беше вдигнал брадата нагоре и смяташе, че с Меркел ще покорят ЕС. Бог слуша, трая си, но накрая не издържа и изпрати от небето божествен огън. Франция остана без религиозния си символ, а Макрон - само с баба Бриджит...
11
0
 
2
 
! Отговори
doko преди 1 месец
Не разбрах колко часа преди пожара е започнал демонтажа на ,,Най-големия орган в Европа,,...С кози крак да го демонтират,пак не се връзва.Постановка!
10
5
 
2
 
! Отговори
MON DIEU ! преди 1 месец
Една от най-хубавите резиденции на Исуус Христос изгоря, а той не си помръдна и малкия си пръст. Дали наистина този е Бог или се е самозапалил, за да грабне застраховка???
9
6
 
2
 
! Отговори
Митю Пищофа преди 1 месец
И моя орган е доста голям,но е едва от 20-ти век
8
5
 
6
 
! Отговори
Колев преди 1 месец
От кметството на Париж са обявили: "Предвид новата политическа реалност и бъдещето на града,взехме решение на мястото на падналата кула да бъдат построени минарета и катедралата "Нотр Дам" да се прекръсти на джамия "Нотр Дам"
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А французите се гаврят с нас за сметкс на африканци.

Какво се гаврят бе алкашин?
Искаш да ти правят ехтибар и да ти дават даром пари, а ти да ги пcyваш?
Кой ти е виновен, че си неудачник?
Защото само такъв може да съди другият гледайки в неговата чиния.
6
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За кво им е катедрала в Париж?
5
3
 
2
 
! Отговори
game1 преди 1 месец
Местии, местанее
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според вас евроджендърите ще съобщят ли ако пожарът е запален умишлено от някой брадат гост?
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това стотната статия ли е вече за катедралата?
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човекът с увреждане Квазимодо и ромката Есмералда са спасени.
1
4
 
17
 
! Отговори
Факт! преди 1 месец
Цяла Франция е построена от българи.Вижте в гугъл кои са Катарите и откъде идват има една много известна тяхна катедрала в забравих града там.А французите се гаврят с нас за сметкс на африканци.Дс ми ги махате от главата.