Горя Нотр Дам! В първия ден от Страстната седмица на католическия Великден

Най-вероятно огънят е възникнал заради ремонтни дейности
Обновена: 16 апр 2019 08:19 | 16 апр 2019 08:15, Анисия Иванова
136
Горя Нотр Дам! В първия ден от Страстната седмица на католическия Великден
Снимка: БТА

Тълпи от парижани и туристи - някои плачещи, други с молитви - гледаха с ужас в центъра на Париж в понеделник вечерта, когато пожарникарите се бориха с часове да потушат пламъците, поглъщащи катедралата Нотр Дам. За щастие, трагедията се размина без жертви и ранени, съобщава "Фокус".

Огненият ад изпрати в историята емблематичната кула стрела на църквата, както и част от покрива й. "Като по чудо олтарът и неговият кръст са спасени“, заяви кметът на френската столица Анн Идалго. "Всичко е по-малко ужасно, отколкото се страхувах“, каза още градоначалникът.

Пожарът започва в 18:50 местно време (19:50 българско), когато над покрива на "Парижката Света Богородица" се извиха пламъци и облаци сив дим.

Според информация на "Франс прес“ най-вероятно огънят е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата.

Викове "О, Господи“ се чуха от присъстващите в 19:50, когато горната част на кулата на Нотр Дам се срути в огнения ад, който се беше разпрострял по целия покрив.

Френският президент Еманюел Макрон отмени своя важна политическа реч и веднага тръгна към Нотр Дам, където малко след това падна целият покрив, а медиите съобщиха, че пламъците са обхванали носещата конструкция.

В същото време около катедралата се бяха събрали хиляди парижани и гости на френската столица, които в реално време споделяха видео, снимки и коментираха в социалните мрежи. Около сградата бе установен периметър за сигурност. От кадри в социалните мрежи се вижда, че присъстващите на ужасното зрелищи запяват "Поздравявам те, Мария“ и други църковни химни.

Веднага към френската столица потекоха съболезнователни съобщения: от Доналд Тръмп, който предложи в гасенето да се включат пожарогасителни самолети, Ангела Меркел, Тереза Мей и други.

Руската църква също изрази съпричасността си с парижаните, но отбеляза, че трагедията, случила се на Първия ден от Страстната седмица преди католическия Великден е "страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем“.

В гасенето на пламъците се включиха повече от 400 пожарникари, които се опитваха да предотвратят прехвърлянето на пламъците към фасадата и двете основни камбанарии на Нотр Дам и в крайна сметка успяха да го направят.

По последна информация, пострадал е един пожарникар, който е в болница със сериозни наранявания.

Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата от пожара катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена.

"Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От утрешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви Макрон. „Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, успели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век“, напомни той.

Държавният глава заяви, че благодарение на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сценарий. "Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете главни камбанарии на катедралата не бяха разрушени“, съобщи Макрон.

На призива за набиране на средства откликна и собственикът на прочутите модни къщи „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“ – фамилията Пино, която обеща 100 милиона евро. Около 05:00 часа във вторник от пожарната служба съобщиха, че пожарът е потушен.

История

Нотр Дам, наричана още Парижката "Света Богородица“ (на френски: Notre-Dame de Paris), е католическа катедрала в Париж. Построена е през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на града. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император. Нотр дам означава „Нашата Дама", и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица. Катедралата е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм.

През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Тя е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 m и е широка 50 m, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 m. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 t., а само езикът ѝ надвишава 500 kg. Стрелата е с височина 96 m.

Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 m, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности. Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и дълбок хор и централния олтар.

Там се намират и статуите на Луи XIII и Луи XIV. След дълъг брачен период, без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Когато през 1638 г. му се ражда момче, той започва изпълнението на обета си. Тази работа отнема 60 години. От този обет са креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.

В западната част на Нотр Дам се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на това място.

Нотр Дам има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Църквата е свидетел на редица важни събития от живота на Париж. Тук през втората половина на 16 век се състои сватбата между Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който обаче по време на церемонията стои вън. През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I. Също тук е извършено опелото на генерал Дьо Гол през 1970 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
5
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
в същото време в Ерусалим гори някаква известна джамия случайност не вервам
69
5
 
14
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Господаря си бутна кулите, сега нареди и на поклонниците си да си запалят емблемите. Краят на Европа настъпва с пълна сила.
68
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския тестостерон през 2019г. е редуциран до джeндъpcки нива. Това харесва ли ви?! България няма армия, няма икономика, няма собствено мнение - няма нищо. Българина го превърнаха в един джeндъp-евpoпeeц който трябва да козирува на всяка една евроГейска наредба, без право на отговор. България е на повече от 1300г., най-старата държава в Евроап, и никога не е била толкова жалка. Една Гърция има 200 000 армия, България има 30 000. Лошо Седларов, лошо.
67
6
 
11
 
! Отговори
Българино преди 5 години
А бе хора какво ви интересува нотердам ли е нотър дам ли е вие друга работа нямате ли тия кавали имат пари още 100 църкви ще строят ние да гледаме на джоба си дали ще изкараме седмицата
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Това е новина-новина (нали така е модерно? Да се правим, че сме от село) . Приемай я както си пожелаеш. Никой не казва, че си длъжен, д правиш каквото и да е. Ако искаш бъди съпричастен, ако искаш вдиг и празник по повода.
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоеа е подарък от едни друговерци, които на всеки Великден устройват трагични за християните събития и папата що мълчи наистина? да вземе да извади няколко милиона от ватиканската каса!
64
1
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Нотр Дам е културна ценност за човечеството, израз на голямо архитектурно изкуство. Акустиката вътре действително е толкова въздействаща, че те кара да притихнеш и да слушаш музиката. Това великолепно богадство трябва да се пази още хилядолетия напред за да радва и вдъхновява хората.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата що мълчи
62
2
 
18
 
! Отговори
Пенчо Питанката преди 5 години
"...18:30 местно време",работно време ли е във Франция?Никакви съобщения,информация за броя на рабогтиците "по време"на ремонта, за евакуацията им, дори за леко пострадали, или обгазени...Не ми се вярва, след края на работния ден да са оставили неизгасена свещ, или газен фенер, нали? Късо съединение?!?електрозахранването се изключва генерално след края на работния ден, нали?Просто не искат да кажат на глас това, което всички мислят.Пожарът си е избрал и знаков ден -първият от страстната седмица!
61
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б Ъ Л Г А Р И Ятези букви са свещенинотердам мотердам какво ме боли мене за Франция и французите?! О да, трябвало да съм съпричастен защото иначе съм бил "злoбeн пaнeлeн пpoпaднал българин"! А Франция и Англия защо прецакаха България 100 пъти от 1878г. насам?! Колко българи загинаха във войните - уважавайте тяхната памет, лузъpи! Гледайте националния интерес на България (както правят включително и французите, доколкото са французи де, по-скоро котдивоарци, мароканци и алжирци) !!
60
3
 
14
 
! Отговори
ь преди 5 години
Дано не е някакъв извратен ритуал на някое религиозно отклонение, защото Седмицата тепърва започна, а за Възкресение какво може да очакваме. Дано не се превърне в спектакъл всичко, че хич не ми се гледат апокалиптични картини
59
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Какво се случи тази нощ, в Нотр Дама ?!Непрофесионализъм ? Саботаж ?!На скелето пожарогасители, що няма ??"Ремонта" е по почин наш.
58
2
 
14
 
! Отговори
Чиститу преди 5 години
Сега пак обикновените данъкоплатци ще бъдат тупани като брашняни чували за "възстановяването"
57
2
 
17
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Да поканят д-р. Борисов да помогне за гасенето като учен пожарникар.
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има такава книга- "Джамията Нотр Дам". Дано не се сбъдне.
55
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали случайно този пожар стана в страстната седмица?Дали това не е знак към унищожаването на почти всички християнски ценности и най-вече към семейството?Дали подкрепяните от Франция Родител 1 и Родител 2 не са капката, която преля чашата на Божията милост към нас?Време е да се покаят всички продажници на християнството, които наводниха Европа с друговерци и ни убеждаваха, че това е християнско!ПОСЛЕ ИДВА АПОКАЛИПСИСА!!
54
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Kогато християнски Батак гореше, френските жени да не би да бяха съпричастни или когато в Ньой късаха от християнска България територии и ги даваха на варварите. Сега искат да бъда съпричастен..."Именно, Великите сили са предавали балканските страни десетки пъти, и чак когато Сюлейман 1 стига до Виена им става напечено на дупарите, но все още не си дават сметка, че османците и исляма са зло.Трябваше още тогава 1529-та да ги отблъснат от рамките на континента, но само техните дупета си спасиха.
53
2
 
14
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Знак, за французите.
52
2
 
29
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Помните ли? "Смешен плач'' 1871г -ХРИСТО БОТЕВ"Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!...
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е...знак към Запада...свише,че не са богоугодни.Толкоз столетия това не се е случило,та сега.Да не би и наш Боку да има...пръст,че и той много ги...заобича и много взеха да му...дават и е нарушен световния...баланс.Сигурно е...това;за това сме цъфнали и...вързали.Всичко е...материално и е тленно;този пожар го доказа.Защо не изгори...духът на Русо,Пол Жан,Ла Рошфуко,Казанова,Флобер,Дюма,Жул Верн,Волтер и още много други френски умове.Всеки сам би си отговорил.