Кметът на Париж: Като по чудо олтарът и кръстът в Нотр Дам са спасени

Собственикът на "Гучи" и "Ив Сен Лоран" дава ?100 млн. за възстановяването й
Обновена: 16 апр 2019 08:09 | 16 апр 2019 06:26, Анисия Иванова
19
Кметът на Париж: Като по чудо олтарът и кръстът в Нотр Дам са спасени

Пожарът, избухнал в катедралата "Нотр Дам" в понеделник, е под контрол. Това съобщиха от полицията в Париж, цитирани от CNN. Добрата новина дойде повече от седем часа след разгарянето на пламъците. Битката с тях обаче продължава. Огненият ад изпрати в историята емблематичната кула стрела на църквата, както и част от покрива й.

"На мястото на тавана, където беше кулата, зее дупка, а частите й лежат на пода“, заяви кметът на френската столица Анн Идалго, предава ТАСС. „Като по чудо олтарът и неговият кръст са спасени“, допълни Идалго.

„Всичко е по-малко ужасно, отколкото се страхувах“, каза още градоначалникът.

По-рано представителят на катедралата Андре Фино заяви, че всички свещени предмети се намират в ризницата и нищо не ги заплашва.

Снимки от вътрешността на горящата парижка катедрала „Нотр Дам” показват, че като по чудо, олтарът почти не е засегнат от огромния пожар и интериорът е сравнително запазен, съобщават световните медии.

Спасени от пламъците изглеждат редовете с дървени столове, нефът (издължено помещение) и големият кръст на олтара.

Около него обаче, около седем часа след избухването на пожара, все още се издигаше дим, допълва Нова тв.

„Една малка част от свода е рухнал. Интериорът изглежда относително запазен. Алелуя!”, написаха от управата на катедралата в Twitter. И обявиха, че са запазени безценни съкровища, сред които Трънният венец и мантията на Свети Луи.

Ватикана заяви, че "ужасната новина за пожара, опустошил катедралата Нотр Дам, символ на християнството във Франция и в света, е била посрещната с шок и скръб от Светия престол".

"Изразяваме нашата солидарност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които правят това, което е възможно за справяне с тази драматична ситуация", каза говорител на Ватикана.

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино обеща 100 милиона евро за възстановяването на Нотр Дам, която бе частично разрушена от пожара, предава AFP.

В изявление, изпратено до френската агенция, изпълнителният директор на "Керинг груп", която притежава модните къщи "Гучи“ и „Ив Сен Лоран“, заяви, че "средствата, нужни за цялостното възстановяване на Нотр Дам“, ще бъдат предоставени от инвестиционната компания на семейство Пино "Артемида“ (Artemis).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
13
 
! Отговори
Je suis Notre-Dame преди 5 години
Има провидение! Дни преди да изгори кулата са били свалени заобикалящите я статуи за реставрация! Спасени са също реликвите, включително венеца с който е бил разпнат Христос, пирон с който е бил прикован, както и самия кръст! Двете големи кули също са спасени, заедно с камбаните, органът, гигантските стъклописи, големия кръст и т.н. Бог е с Франция и бди над Notre-Dame! Гърбушкото от романа на Юго е някъде там и е жив! Vive la France!
11
1
 
2
 
! Отговори
като по 3 чудеса преди 5 години
Олтарът е спасен, защото огнеборците са направили жива верига да го запазят, а кръста защото е златен- златото се разтапя при над 1000 градуса целзии, а пожар на база дърво гори на 600 градуса макс. Нищо чудно няма.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градоначалник е шефът на полицията в града. Кмет е нещо друго. Не се научихте. Другото любимо ми е джигит.
9
5
 
4
 
! Отговори
БГ франсе преди 5 години
един фас и край
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходил съм 4-5 пъти в Париж, това нещо никога не ме е привлякло та да вляза и разгледам по-обстойно. Изгоря и сега ме хвана яд, че съм пропуснал.
7
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак добри новини.Пита се обаче защо президент радев мълчи, какво ще измучи? Призовавам рапона да си даде годишната заплата за възстановителни дейности като мъж, а не да прави коремни пред камерите.Иначе Оставка!
6
3
 
26
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Слава Богу, най-важните християнскиСлава Богу, най-важните ХРИСТИЯНСКИ ценности са оцелели.Може да се разглежда двуяко! Ценности на катедралата, а що се отнася до християнските ценности, тях никакъв пожар или бедствие не може да ги унищожи! Мир, любов, доброта, смирение... - т.ест. те са непреходни и това трябва да радва и крепи нашите сърца!
5
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мантията и долните *** на крал Луи също са се запазили това е безценно. Путино питеците и врагове на католицизма нека си вият от злоба.
4
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ценностите в човешките души ги няма вече. Това е страшното! Всичко друго е прах и тлен...
3
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще не е случайно, че точно те са оцелели. Бог пази символите си. И е време, най-накрая, човечеството да се смири пред Спасителя и да се покае за начина, по който живее. Защото съдът на Господа май тепърва почва. И няма да е само за франсетата. Четох, че парижани били на колене, молейки се, като гледали пожара.
2
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че кръстът е цял, другото може да пропадне. Цяла катедрала можем да направим със скулптурите и всичко ама един кръст не можем да направим. Също е много важно и някоя пейка ако има запазена цяла в градината.
1
7
 
43
 
! Отговори
Елена преди 5 години
Слава Богу, най-важните християнски ценности са оцелели.