Пожарът в Нотр Дам потушен, равносметката – драматична

Двама полицаи и пожарникар са леко пострадали
16 апр 2019 12:45, Елка Василева
23
Пожарът в Нотр Дам потушен, равносметката – драматична
Снимка: Reuters

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" е напълно потушен, съобщи говорителят на корпуса на парижките пожарникари Габриел Плюс, цитиран от ТАСС.

Пожарникарите ще останат на място до края на днешния ден, за да реагират в случай на скрити огнища, допълни говорителят.

Огнената стихия беше овладяна днес призори след 12 часа непрекъсната работа на огнеборците, набрани са и много дарения, за да се осигури възстановяването й, предаде Франс прес.

Двама полицаи и пожарникар са леко пострадали при гасенето, съобщи противопожарната служба на Париж, цитирана от ТАСС.

Още по темата

За учудване на хората, дошли рано тази сутрин при катедралата, докато небето над двете й кули блестеше, зловещите поражения от огъня почти не бяха видими отвън.

Голямата розетка във витраж на южната фасада, откъм река Сена, е непокътната. Но през зейнала врата може да се видят купчина потъмнели отломки, греди на срутената дървена конструкция, съобщи от мястото на събитието журналист на АФП.

Най-добре оглед на щетите може да се направи, ако "Нотр Дам "е гледана от въздуха, особено на равнището на покрива, който е почти напълно унищожен.

Към 7 ч. тази сутрин (8 ч. бълг.) пожарникарите най-после обявиха, че бедствието е "овладяно". "Огънят е напълно овладян", каза за АФП говорител на противопожарната служба в Париж, от която бяха мобилизирани 400 огнеборци.

Говорителят предупреди, че равносметката е "драматична". Целият покрив е силно повреден, цялата дървена конструкция е разрушена, една част от свода се срина, а вековните витражи ги няма, както и 93-метровата кула стрела, която се срути снощи.

Кметът на Париж Ан Идалго предложи днес по радио "Франс ентер" провеждането в града на "международна донорска конференция" с оглед възстановяването на катедралата, предаде АФП, цитирана от БТА.

Идалго обяви, че кметството ще отдели 50 милиона евро за възстановяването. Тази сутрин ръководителката на столичния регион Ил дьо Франс Валери Пекрес обяви, че се предоставят 10 милиона евро спешна помощ, предаде ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Парижнотр дампожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
ФРАНЦИЯ Е ВЕЛИКА преди 5 години
Катедралата е изключителен шедьовър и съм сигурен, че французите ще я възстановят, че и подобрят! Хубавото е, че щетите не са непоправими. Изгорял е покрива, но емблематичните кули отпред, гигантските камбани, реликвите, стъклените стенописи и дори органът са непокътнати! А статуите около кулата която падна са били свалени преди пожара.Има Бог! Vive la France!
17
8
 
6
 
! Отговори
. преди 5 години
Половин милиард ще замине сигурно за реставрация! Може и така да е било писано. Извинявайте, ама толкова пари за реставрация? Има нещо объркано в този свят.
16
6
 
13
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Не знам равносметката дали е драматична, ама по-интересното е дали е правилна. Дали французите и най-вече Макрон, също и баба Меркел и сие си дадоха сметка за истинските причини. И дали ще преосмислят политиката си за бежанците. Да видят списъка с работниците по ремонта, да проследят произхода им, вярата им, всичко, и им майчиното мляко. И ако се окаже че са преселници, бежанци и прочее веднага всички да бъдат съдени, а семействата им експулсирани незабавно.
15
15
 
3
 
! Отговори
Ужас!Трагедия! преди 5 години
Направо ми развали апетита! Довечера мислех да постя, ама сега от мъка ще го ударя на кефтета с домашно червено...
14
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При първия сигнал,който се отчита за 18,50 часа са могли с въртолети да погасят пожара,но сякаш са нямали дежурни за целта,а реката е близко при това,щом е пламнало значи бързо трябва да се гаси даже и затворено помещение как за извън работно време щом кат няма никой отвътре да гаси с пожарогасители с пени и от кранове специални да се гаси с вода,ако пък с вода неможе няма ли дежурно отделение за целта снабдено с противопожарни принадлежности и обурудване вътрешно и пречислено към важен обект.
13
1
 
23
 
! Отговори
Бахуро преди 5 години
Викнете Трейс и GP да я ремонтират за 2-3 месеца. Те цяла държава ремонтираха, една катедралка ли ще им се опре? Може после да мине и Артекс да вдигне отново кулата, с частен асансьор. За да им е леко и на папа, и на бащицата като ходят там да се милват по главите...
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кат не поканихте баш пожарникаря да я изгаси,ся ши наемете баш брадатия му реставратор да я реставрира за 100000 млн.евро!Виж статията по-горе!
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Ако някой от новодошлите инеженери и архитекти нарочно е вкарал повечко дървен материал и пожара тръгва около 18 часа, когато вече не би трябвало да има хора там и всички се прибират от работа и трафика е оживен пожарната задължително ще закъснее.
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нещо ми се струва, че хич нямаха желание да я загасят.не знам защо.
9
7
 
39
 
! Отговори
Очевидец преди 5 години
Френската нация се изражда и няма почти нищо останало от французката култура на 60те и 70те. Замря музиката, никакви филми, които да стъпят на малкия пръст на едновремешните. Манталитет на сиренари, бавни, мудни, мързеливи... Арабизиране в катастрофални размери. Малкото останали читави французи се борят, но са обречени. Вземете си сбогом с тази чудесна, но неспособна да се адаптира култура.
8
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после светът се отърва от тая грозна сграда сборище на инквизицията и педофилите, дано направят там един аквапарк или нещо смислено.
7
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преживяла е 800 години, две световни войни и безброй ремонти, за да бъде унищожена от евроджендъри от 21-ви век.
6
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грехове натрупаха с "Пакетът Макрон". Папата ги прокле да не свалят католика Мадуро и да не водят войни. Подкрепяха ислямисти в Сирия срещу Русия. Много грехове натрупаха. Това е Втората национална катастрофа на Франция, след гола на Парк де Пренс на Костадинов през 1993 година.
5
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извода е че трябва а има по-малко разврат,гей бракове, конвенции и евроценности.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Там, откъдено е тръгнал пожарът, достъп са имали само майсторите, които са ремонтирали именно тази дървена конструкция, известна като Гората. Тя е построена през ХII век, като за целта е била изсечена 200-декарова гора. Всяка греда е направена от отделно дърво. Затова се нарича Гората.
3
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая катедрала е предимно от камъни ама гори та се къса ! Как се е подпалила защо не е сработила противопожарната система и защо са се забавили пожарните, какъв е шанса да изгори по тоя начин тоя камънак. За 800 години не изгоря нито камък и изведнъж всичките накуп.
2
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 8 века Бог им дава знак да променят морала си. Не е тайна че Париж е люлката на разврата гей парадите й френската любов. Всичко пошло от там се е зародило. Време е за тотална промяна. Трябва да се почне от Макрон бабохебеца и се стигне до най тъмните и миризливи места. В противен случай ги чака Содом и Гомор.
1
4
 
14
 
! Отговори
ХАЙДЕ НАДДАВАЙТЕ преди 5 години
ТИКВИ и КРАТУНИ кой от вас е повече ПАРЛЕВУ ФРАНСЕ