Прокурор: Злополука вероятно е причина за пожара в Нотр Дам

Помощ за възстановяването предлагат от различни части на света
16 апр 2019 14:10, Елка Василева
39
Прокурор: Злополука вероятно е причина за пожара в Нотр Дам
Снимка: БТА

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнайсет от тях са били на място вчера", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам.

Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително.

Междувременно руският президент Владимир Путин предложи на френския държавен глава Еманюел Макрон помощта на най-добрите специалисти от Русия за възстановяване на катедралата "Нотр Дам", като поднесе съболезнования във връзка с пожара в храма на своя колега и на целия френски народ, предаде ТАСС.

Още по темата

"Нотр Дам" е исторически символ на Франция, безценно съкровище на европейската и световната култура, една от най-важните християнски светини - подчерта Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл. - Бедствието, сполетяло Париж тази нощ, отекна с болка в сърцата на хората от Русия."

Путин изрази надежда, че великата катедрала ще може да бъде възстановена, и предложи да изпрати във Франция най-добрите руски специалисти с богат опит в реставрирането на паметници от световното културна наследство, включително на творби от средновековната архитектура, посочва Кремъл.

Правителството на Япония пък съобщи, че обмисля да изпрати помощ на Франция във връзка с пожара в парижката катедрала "Нотр Дам", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Тази щета е загуба за света и нашите сърца страдат", заяви говорителят на японското правителство Йошихиде Суга.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин призова международната общност да се обедини за възстановяването на катедралата. "Нашата любов към човечеството ще бъде проявена по много зрял начин в процеса на възстановяването", заяви той.

"Ще възстановим катедралата заедно като европейци", каза полският премиер Матеуш Моравецки. Той припомни, че Варшава е била построена наново след разрушенията през Втората световна война и че поляците добре знаят какво означава загуба на културно наследство от пожар.

Архиепископът на Ню Йорк кардинал Тимъти Долън каза, че жителите на мегаполиса тъгуват заедно с парижани, които могат "да разчитат на нашата любов, молитви, подкрепа и солидарност". В изявления пред катедралата "Свети Патрик" в Манхатън кардиналът подчерта, че Страстната седмица ни учи, че "смъртта донася живот" и надежда, че "днешната смърт ще донесе въздигане".

Министър-председателят на Ливан Саад Харири също изрази съжаление по повод пожара, който окачестви като катастрофа за човечеството и културното наследство. В Twitter Харири изрази дълбока солидарност с "приятелския френски народ".

Говорител на филипинския президент Родриго Дутерте съобщи: "Нашите мисли и молитви са с народа на Франция".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: нотр дампожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
10
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
До Johnny CageФранцузите са си е добре. Имат едни от най-високите заплати в света, най-кратката работна седмица, ниска пенсионна възраст, най-доброто здравеопазване. Франция е велика нация и люлка на цивилизацията. Франция ще възстанови съкровището си! Тревожи се за краварите, които бачкат денонощно-роби без живот, управлявани от човек на Путин. Между другото черните в Сащ са 60 милиона, а латиносите - 70 милиона. Въпрос на вриме е тази сбирщина да се разпадне и да отърве света от себе си.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция ще възстанови светинята си! Убеден съм! Vive la France!
20
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
И да някакъв акт на заговор, никога няма да го кажат на обществото. Политиците ще го яхнат и ще го използват за своите си властови цели. Искрено се надявам да е било запалване по невнимание, защото всичко друго много лошо, изключително лошо!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че това е божие наказание. Какво ще направят следователите на Господа. Ще разследват Господ. Глупости.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕРОРИСТИТЕ С ЗАТАЕН ДЪХ,ЧАКАТ ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ.НО ДАЛИ ЩЕ Е ТАКА.....
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали Петров и Боширов не са ходили на екскурзия? Нали имат интерес към кулите, двамата заедно.
16
3
 
3
 
! Отговори
Звонимир Йованович преди 5 години
Реално погледнато Франция винаги е била враг на прогресивното човечество.Все с някакви ислямета дружат тяхна си работа само да не се бъркат в работата на другите.Всички ромове на курс по френски и натам с атобуси.
15
10
 
4
 
! Отговори
Johnny Cage преди 5 години
Жалко за Катедралата, но тук се крие много символика. Франция умира от години, френския народ се топи и е подменян от хора с други ценности и култура. От 70г. Франция я управляват камунисти и турболиберали, които й пият кръвчицата, отворили са границите да я пълнят с хора от третия свят, гърбят средната класа с непосилни дългове, за "борба с климата". Чиновници на гурбет в ЕС налагат нови и нови регулации и харчове, а страната трупа дългове, ръста на бвп е слаб. Ще става все по-лошо, знак от Бог
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е дело на" бежанците" мюсюлмани !
13
1
 
3
 
! Отговори
Камънак преди 5 години
Да бе то викаш то не е на 800 години ми всека година гори и пръв Наполеон мубе сложил огнеопорен покрив и след всеки пожар отпреди 800години Вежди и Чапкънов реставрират с пари на ООН през 1810-та.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме никакви съмнения Г-н Прокурор, че е злополука!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз да земе да разгледа кадрите от камерите наоколо,да не би некой некъпан и недоспал тираджия да си я фърлил фаса случайно в обекта.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, четете, защото ми омръзна от вашето невежество! Тази сграда не е такава, каквато е била преди 800 г! Многократно е била реновирана и инцидентите като този са многобройни! Настоящият си облик достига едва през 19.в при Бонапарт!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ЗА ТОВА БОЙКО НЕ СМЕЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕ ГОНЕНЕ НА КГБ ШПИОНИТЕ,ЧЕ ЩЕ ПОДПАЛЯТ БЪЛГАРИЯ!!!!!
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АРАБИТЕ СИ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА АТАКИТЕ.ТОВА Е ДЕЛО НА СТРАХЛИВИ ПАРТИЗАНИ.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАЛЕТЕ,ПАЛЕТЕ МАКРОН ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ С ВАС!!!КАТО ВИ СЛОЖИ ПРОКУРОР И СЪДИЯ
6
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАЛЕЖ
5
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Злополука друг път. 800г как пък не стана никаква злополука, сега като дойдоха получовеците взе че стана. Айде бе.
4
1
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Дори и да е умишлен палеж,ще го скрият за да се запази етническият мир .
3
2
 
16
 
! Отговори
Бони преди 5 години
Няма да кажат истината ,за да няма насаждане на омраза срещу исляма.и да не сметне за тежък удър срещу християнството.иначе америка най много помага.с молби,и съболезнования.