Защо не са използвали самолети за гасенето в Нотр Дам?

Обясниха как това е било технически невъзможно
Обновена: 16 апр 2019 16:26 | 16 апр 2019 16:14, Елка Василева
80
Защо не са използвали самолети за гасенето в Нотр Дам?
Снимка: Reuters

"Може би трябваше да се използват противопожарни самолети", отбеляза Доналд Тръмп вчера като съвет към френските пожарникари за потушаване на пожара, обхванал парижката катедрала "Нотр Дам".

"Щеше да е като игра на боулинг с катедралата, всичко би рухнало", реагира пред Франс прес говорител на френската Дирекция за гражданска защита.

Противопожарният самолет "Канадер" може да носи до 6300 литра вода. Най-малко 3000 литра се изливат само от единия от двата резервоара. "Равносилно е на 3-тонен бетонен блок, който се стовари със скорост 250 км/ч, обясни подполковник Микаел Берние. При това положение можеше да рухнат и двете камбанарии, отбеляза той.

"Това е технически невъзможно, неосъществимо и най-вече би било абсолютно безполезно", каза Берние, който продължава да се чуди как толкова несериозно предложение е могло да завладее снощи социалните мрежи, докато огнеборците са се опитвали да овладеят стихията.

Още по темата

Това средство за гасене на пожари, което е за ненаселени райони, не може да се използва в урбанизирани участъци, още по-малко в гъстонаселен град като Париж.

"Близките сгради биха били поразени от разлетели се каменни блокове, да не говорим, че преди това трябва да се евакуира целият район, каза представителят на "Гражданска защита". Невъзможно да се приложи снощи за "Нотр Дам", където 500 пожарникари се бореха с огъня, някои от тях - вътре в сградата, подчерта той.

Дори ако става дума за хеликоптер за гасене на пожари, който превозва само 1500 литра вода - далеч под обемите, които може да транспортира самолет "Канадер" - разрушенията биха били значителни. "Корабът на катедралата би се сринал, нямаше да има вече подпорни арки", отбелязва Берние.

"Изливането на вода от самолет върху подобен тип сгради би могло да доведе до разрушаване на цялата конструкция", обясни още снощи в Тwitter "Гражданска защита".

В САЩ идеята да се използва водна бомба е била тествана върху обхванат от пламъци камион, намиращ се на шосе, разказа Берние. "След това на мястото не е останало нищо, всичко били смазано", допълни той.

Друг фактор, поради който снощи е било невъзможно да се приложи този вариант, е, че във Франция е забранено той да се използва нощем, за разлика от Австралия например. "Там действат в участъци, които се намират на 100 км от най-близката къща. Най-много да убият някое кенгуру", отбеляза Берние.

Френският флот от противопожарни самолети - 12 "Канадера", 8 самолета "Тракър" и два "Даш" - са базирани в Ним-Гарон, департамент Гар, Югоизточна Франция, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: нотр дампожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
11
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Защо не са използвали самолети? Защото не са сенилни мaлоумници като Тръмп. Ако излеят тонове вода върху Катедралата има огромна опасност да не издържи и да се срути. Франция е велика, Франция е цивилизация, Франция е майката на хуманизма и на просвещението, Франция е туптящото сърце на Европа. Сигурен съм, че ще възстановят Великата Катедрала и ще я направят за чудо и приказ! Бог я спаси от тотално унищожение, спаси и реликвите! На петлите не са им притрябвали краварски съвети!
58
1
 
1
 
! Отговори
Духът на времето преди 5 години
Един човек ми каза някога: Когато живееш живота си мисли с тридесет години напред. После се поправи и ми каза: Излъгах те ... трябва да мислиш с векове напред. Тук идва вече нещо друго, всички реват, че видиш ли 800 години история били изгорели ... големият въпрос, който аз бих задал е следният ... а какво се случи през тези 800 години? Две световни войни, сто годишни войни, робство ... .. край със средновековието стъпка по стъпка, край с тези примитивни вярвания, край с тези големи лъжи ...
57
1
 
1
 
! Отговори
Духът на времето преди 5 години
Още по-*** е да се вярва, че тази пропаганда е невинна и безвредна. Напротив унищожителна е за човешката психология, човешкото мислене, светската държава и най-вече упостошителна е за бъдещето за което може и да не ви пука, но ще се случи и основният проблем е, че именно в нашите ръце е какво да бъде то ... лично аз мисля, че през последните 30 години тук се извършиха толкова глупости, че бих предупредил само да внимавете в ръцете на какви хора оставяте това да се реши ... не и в религиозни.
56
1
 
1
 
! Отговори
Духът на времето преди 5 години
https://youtube/watch?v=pTbIu8Zeqp0 Та за религията ... крайно време е човечеството да се вземе в ръце. Първо няма исторически данни за Христос преди втори век. Второ даже и да е имало такава историческа личност, то той е бил един от няколкото хиляди разпънати за щяло и за не щяло от римляните поддържащи империята си. Как точно този образ на вечно добрият разпънат мъченик трябва да бъде почитан като богочовек и да го използват срещу всеки свободомислещ човек за мен е ясно ...
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един вакуумен заряд щеше да потуши пожара.
54
2
 
4
 
! Отговори
Звонимир Йованович преди 5 години
Тръмп рита за да изравни търговските баланси.Не може държави като германиика и чайна само да крадат американският народ.Ще си плащат за масрафа.
53
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
Този покрив няма гасене, ако ще и космически кораб да бяха пратили! Този дървен материал в комбинация с толкова години натрупвана гълъбова тор и сухи като барут не се гасят лесно при развит пожар. Хеликоптер, щеше да мие покрива, а отдолу да гори.
52
1
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До МошеБай Дончо нарита малкото приятели на Америка и се скара с другата половина от света, която все още не мразеше САЩ. Просперитетът на Бай Дончо е на принципа "след мен и потоп". Може икономиката да се въздига в момента, но това е като помпане със стероиди.
51
2
 
6
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Тръмп си върши чудесно работата Американската икономика е във възход за разлика от Микрон.Просто Тръмп има избухлив нрав и се дразни когато се пипа с кадифени ръкавици за разлика от французите които клякат на всеки който мине.
50
3
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Ми да бехме треснали една вакуумна бомба, а? Сичко щеше одма да се угаси. Бай Дончо като наш Бойко - разбирач по всичко, само не и и по това, за което е сложен да върши. Не е работата да удавиш всичко във вода, а да опазиш колкото може повече от това, което не е изгоряло още. Докато онези са гасяли отвън, ония вътре са изнасяли каквото са могли. Органът е оцелял, съкровишницата на катедралата, някои стъклописи.
49
2
 
5
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Не ми говорете за някакви които се прехласват пред африканско и арабско "изкуство" цяла зала има в Лувъра на тия.Какво изкуство могат да имат африканските макаци?!
48
1
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Една част от покрива и да падне по-добре от цялата катедрала а че пилота може да контролира колко вода да вземе е повече от сигурно.Между другото имаше един вариант на Ка-32 с водно оръдие направено за гасене на небостъргачи.
47
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Камънак"Тоя френски "експерт" що е т.п мое ли да обясни.Има канадски кофи Бамби Бъкет за хеликоптери тва се закача отдолу не се пълни догоре и се действа над огъня.Френски кр.тени!"Диванни експертеТеб ти казват че ако сложиш на покрива на полуизгорялата сграда тон и половина вода за 5-10сек (няма да може да се оттече) самия покрив ще се срути.Ще кажеш ще слагат по 500л вода!Е как бре Експерте в Бомб Баскета ще налееш 1/3 от обема? Пилота ще слезе да мери водата която се взема от реката
46
2
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Между другото французите като влезнат в софииският Археологическк музеи и Историческия гледат с отворени уста.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига вече с тая Франция, какво ни интересува нас??
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вриме е да се усъвършенстват цистерните носени от хеликоптери, като се монтират разпръскватели в долната част. Идва и времето на дроновете при гасенето на пожари и други спасителни операции !Надявам се Нотр Дам да е последната трагедия от този род.
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по прst човек от тръмп , пак се изказа неподготвен
42
4
 
5
 
! Отговори
Джизъса преди 5 години
Франция се харесва на ромите турците и комунистите.Това е таргет групата рядко българи ходят там с изключение на някои леки жени искащи нещо по тъмно на които не им се живее в Африка.Само се чудя защо такива субекти киснат в Български фору френски няма ли или едва връзват изречение макар че живеят там от 20 години.
41
4
 
7
 
! Отговори
Johnny Cage преди 5 години
Имат високи заплати, но не забравяйте че имат и най-високите данъци в света. Бил съм в Париж, успях да видя Нотр Дам.. кичозни сгради и монументи и мултикултуризъм. Това е Париж най-общо казано. За всеки случай носете бронежилетка ;) Айфеловата кула ми се стори грозотия, но като се качиш на нея се разкрива красива гледка над града.
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми хвалете страна, чийто граждани чупят и палят националните си светини. Не ми говорете че такава страна е уредена. Никой не протестира да му вадят очите с гумени куршуми от хубав живот. И то от месеци. Тия хора са отчаяни, нямат пари за бензин да отидат на работа. Каква уредена страна е тази *** бе.