30-40 години може да отнеме реставрацията на Нотр Дам

Пожарът вероятно е тръгнал от оксижен, смята експерт
17 апр 2019 13:25, Елка Василева
70

За реставрацията на „Нотр Дам” може би ще са необходими 30-40 години, казва предприемачът и реставратор Димитър Гавраилов, който от над 50 години живее във Франция. Според него пожарът вероятно е тръгнал от работа с оксижен, но тепърва ще се правят анализи.

„Покривът може да се поправи сравнително бързо. Строежът е започнал през 1160 години и е завършена два века по-късно. Когато покривът пада, разрушават се много статуи, чупят се някои от витражите. Така че като цяло конструкцията на покрива може да се възстанови, но вътре в катедралата има страшно много повредени мозайки и други неща“, казва Гавраилов в интервю за "Монитор".

За евентуалната причина за пожара той обяснява: „Казват, че е имало статуи, които са били свалени за ремонт. В долната си част те са били захванати за постаментите с олово, за да не се рушат. Преди пожара показваха как се свалят статуите с кран. За да се откачат обаче, е имало и работа с оксижен. Вероятно така е почнал пожарът, защото ако една капка олово падне върху дървото, може да тлее известно време и при вятър огънят да се разгори“.

Още по темата

По думите на Гавраилов никой не си е помисли, че пожарът може да е атентат. „Това не се появи дори като някаква версия от самото начало. През цялата нощ гледах телевизия, непрекъснато се акцентираше върху младите хора. Те бяха там с китари, пееха, за да си повдигат духа. Макрон също беше там и други представители на правителството. Той каза, че каквото и да става, Франция ще възстанови „Нотр Дам“.

„Стотици тонове олово от улуците са се изсипали вътре, това е нанесло непоправими щети. Голяма част от самия покрив е оловна и целият този метал се е свлякъл и е рушил. Цялата конструкция на покрива на „Нотр Дам“ е от дъб, това са стари дъбови стволове. Представете си на колко години е този дъб и как е запазен“, обяснява реставраторът.

Според него е „несериозно да се правят прогнози изобщо за сроковете, за които може да се ремонтира и реставрира катедралата. Не мога да имам лична преценка, но чувам, че ще са необходими минимум 30-40 години, за да се възстанови църквата. Положително е това, че основите, понеже тя е построена на остров, са запазени. Тоест, няма да е необходимо да се разрушава и да се строи отново. Специалистите дори виждат в този факт малко чудо, защото можеше състоянието на храма да е и по-лошо“, казва Гавраилов.

По повод събраните досега средства за възстановяването на катедралата той обяснява, че „един от френските милионери Пино каза, че дава безвъзмездно 200 милиона. Фондацията „Луи Вюитон“, тя е много важна за културата на Франция – дава също голяма сума. На другия ден до обед бяха събрани около 500 милиона. Но за реставрацията на „Нотр Дам“ ще са необходими няколко милиарда. Вътре има стенописи и картини, които не могат да се възстановят. Има много подаръци, които са съхранявани в катедралата, като например Тръненият венец на Христос. Вчера разбрах, че обиколката му е 21 см. Той е спасен, но много други артефакти са безвъзвратно изгубени. Има картини и витражи, които също са повредени. Имайте предвид, че „Нотр Дам“ съществува 800 години, представете си колко века са това“, казва реставраторът.

За предстоящото възстановяване на храма той споделя, че „ в едно интересно интервю експерти заявиха, че сега има много по-добра техника, с която може да се строи по-лесно. Така че конструкцията лесно ще се възстанови, но стенописите, картините – за тях ще е необходимо много повече време да се реставрират, а някои и няма да е възможно да се възстановят. Много е малък процентът на работите, които могат да се извършат в кратки срокове. В „Нотр Дам“ има много куполи. Една част от тях са разрушени, когато падна кулата“.

„Всъщност никой още не знае какви точно са последствията – казва Гавраилов. - Едва когато се направи пълно обследване на вътрешността на катедрала, ще стане ясно колко и какви са щетите. В момента се правят анализи, но ще имаме по-точна представа, когато те приключат“.

За срутилата се при пожара кула на „Нотр Дам“ Гавраилов обяснява: „Казват, че кулата е висока 96 метра, но тя е по-ниска. Скелето за реконструкция е било издигнато за нея, защото вече е давала сигнали, че се нуждае от спешен ремонт. Горната част на кулата е дървена. Мисля, че Луи Филип е подарил кулата, тя е направена някъде през 1800 година. Фактически плановете са били кулата да се реставрира изцяло, на практика да се построи отново. Скелето е монтирано, за да не тежи на самата сграда. Никой от скелето не е докоснал кулата, работите са се извършвали около нея по скелето. То дори не е било завършено“.

Запитан от какво най-много се е впечатлил около този трагичен инцидент, Гавраилов казва: „Много неща. Интересно е обаче, че жълтият кръст, който е в дъното на „Нотр Дам“, е оцелял. Всичко около него е покрито с отломки от срутената кула, строшено и разбито, но кръстът е цял и невредим. Има много неща, на които нямаме отговор, но те се случват“.

Димитър Гавраилов е роден в Пловдив. Заминал е за Франция през 1967 г. Живее там от 52 г. За себе си казва, че в момента разделя живота си между Пловдив, Корсика и Париж. Години наред се е занимавал с реставрация на стари къщи. В екип с колеги са изкупували сгради в старите квартали на Париж, възстановявали са ги и са ги препродавали като апартаменти. Има дългогодишен опит като реставратор, тъй като е работил и с министерство на културата в структурата „Френските сгради“, отговаряща за културно-историческото наследство на страната.


70
Още от Водещи мобилна
Мъжът, който подкара първата безплатна линейка в Сомалия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Велика Франция преди 14 часа
До Аман от драми и Airborne

Французите са си е добре. Имат едни от най-високите заплати в света, най-кратката работна седмица, ниска пенсионна възраст, най-доброто здравеопазване, НАЙ-ВИСОКАТО РАЖДАЕМОСТ В ЕВРОПА - по-висока от тази на САЩ/UK. Франция е велика нация и люлка на цивилизацията. Франция ще възстанови съкровището си! Тревожи се за краварите, които бачкат денонощно-роби без живот, управлявани от олигархия. Между другото черните в Сащ са 60 милиона, а латиносите - 70 милиона.
61
0
 
3
 
! Отговори
Vive la France! преди 3 дни
Някои хора отказват да разберат, че Париж е люлка и център на цивилизацията и като такъв е световен мегаполис. Франция е империя - велика, могъща, развита и просперираща държава! Като такава тя е притегателен център за хора от цял свят и неслучайно е най-посещаваната страна на земното кълбо! Това е културната столица на света! Има си всичко! Иначе очевидно става въпрос за инцидент. Но така или иначе Нотр Дам ще бъде реставрирана и отново ще блести в сърцето на великата френска цивилизация!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Валят статии за изгорялата катедрала... ...архитектурен, исторически, културен, туристически и т.н. обект.... ...никой, не говори, че това е Християнска църква, Християнски символ, християнска институция !? Ето това е Главният проблем !
Колкото и милиарда да дарят, няма да се справят така с него !!!!!
59
8
 
4
 
! Отговори
Софииски шоп преди 5 дни
Абе да я бутнат и да дигнат една свестна джамия,а скивай колко шабаби има у франция?!
58
3
 
11
 
! Отговори
Airborne преди 5 дни
Ако искате да видите бъдещето на Франция си пуснете някой мач и гледайте по време на химните 11-те африканчета представляващи страната - първия африкански световен шампион. После разгледайте останките от Нотр Дам и пребройте (ако можете) колко джамии има във Франция. Саркози неслучайно иска франсетата да учат арабски, а макрон се гушка и си прави селфита с тъмни момчета от Африка. Подготвят ги.
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Някой тук се изказват неподготвени,, Франция била в демографски колапс"!!!
Няма такова нещо, милиони нови французойки от афро-азиатки пройзход раждат бебчета за Франция.
56
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 дни
Готов съм и имам желание да им даря 1000 евро за реставрация, но при едно условие:

Руски реставратори НЕ!
Български реставратори НЕ!

Който иска, да помогне с пари, а не да си вре гагата и да пробутва агенти, вредители, крадци на артефакти или просто да си командирова протежетата в Париж на държавни разноски.
55
1
 
5
 
! Отговори
Аман от драми преди 5 дни
Да не говоря за поругаването на гроба на Де Гол, все едно някой да строши Паметника Левски. Около църкви и синагоги патрулират военни с автомати. Преди месеци имаше опит на араби да взривят Нотр Дам, но ги хванаха навреме. Сега не успяха. Супер романтична атмосфера за коконите да се разхождат под дулата на автомати и бетонни стени. Не ми се мисли какво ще става на олимпийските игри в Париж. По-добре да се проведът другаде защото франсетата няма да могат да осигурят сигурностна на атлетите.
54
1
 
1
 
! Отговори
БСП-хуманисти преди 5 дни
Искаме ЦК на БСП да изпратим пари за възстановяване на катедралата !!! НИЕ СМЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ !!!
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тези изказвания за 30-40г.реставрация, и милиарди евро разходи въобще не се вързват с реалностите в стройтелството!
Най-високата сграда /828метра/в света,, Бурж Халифа" бе построена за 10год. за 1,5млрда долара!
Явно франсетата доста ще доят доноорите си!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Франция е една от малкото държави, които имат добра демография.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Почвайте да строите с винкели и еталбонд, кви са тия дъбове и олово...
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Навсякъде пишат 5г но нашите за да са интересни веднага надцакват. Важното е да има паника.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Имайте предвид, че „Нотр Дам“ съществува 800 години, представете си колко века са това
——-

Доста т.по изказване...
48
2
 
7
 
! Отговори
Аман от драми преди 5 дни
Нито са бяла държава, нито са силни (не сме 19в. - правят се на мъже само на такива като България, но пред САЩ, Китай, Индия са джуджета). Нито катедралата може да си върне предишния облик. Пожара е допуснат не на последно място от немърливост. В Лувъра е същата история, всеки може да отиде и да пипа картини на по 200 години. По паркета стъпват и го драскат. Не могат да си опазят културата защото са немърливи и деградирали. По същия начин допуснаха вандали да строшат марианата. Меки китки.
47
1
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 дни
Глупости, то ако е за 30 години въобще да не го почват! До 30 години я камилата я камиларя!
5 максимум 7-8 години (при френските възможности) е реалистичен срок. Само до сега са събрани един милиард евро.
46
8
 
9
 
! Отговори
Абдулазис Ал Сауд преди 5 дни
От скоро живея в Париж и имам предложение, което много хора тук споделят. Тази катедрала наистина може да се превърне в бижу, ако й бъдат добавени четири минарета и ислямски символи. Това ще привлече милиони туристи от ислямския свят на поклонение. Иншалля!
45
1
 
7
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 5 дни
Терористичен акт е !!!
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
до 25-Тогава си имаше места за излизане хората ходеха на работа в целия арабски свят и още на много места- сега като всеки може да влиза и излиза ти чии го дириш тук ами не излизаш
43
1
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 5 дни
в типично френски стил няма да я свършат никва и след 100 год
новата визия на катедралата ще бъде със добавено за векове напред скеле
въпреки огроните налични средства проекта ще се провлачи много дълго