30-40 години може да отнеме реставрацията на Нотр Дам

Пожарът вероятно е тръгнал от оксижен, смята експерт
17 апр 2019 13:25, Елка Василева
70

За реставрацията на „Нотр Дам” може би ще са необходими 30-40 години, казва предприемачът и реставратор Димитър Гавраилов, който от над 50 години живее във Франция. Според него пожарът вероятно е тръгнал от работа с оксижен, но тепърва ще се правят анализи.

„Покривът може да се поправи сравнително бързо. Строежът е започнал през 1160 години и е завършена два века по-късно. Когато покривът пада, разрушават се много статуи, чупят се някои от витражите. Така че като цяло конструкцията на покрива може да се възстанови, но вътре в катедралата има страшно много повредени мозайки и други неща“, казва Гавраилов в интервю за "Монитор".

За евентуалната причина за пожара той обяснява: „Казват, че е имало статуи, които са били свалени за ремонт. В долната си част те са били захванати за постаментите с олово, за да не се рушат. Преди пожара показваха как се свалят статуите с кран. За да се откачат обаче, е имало и работа с оксижен. Вероятно така е почнал пожарът, защото ако една капка олово падне върху дървото, може да тлее известно време и при вятър огънят да се разгори“.

Още по темата

По думите на Гавраилов никой не си е помисли, че пожарът може да е атентат. „Това не се появи дори като някаква версия от самото начало. През цялата нощ гледах телевизия, непрекъснато се акцентираше върху младите хора. Те бяха там с китари, пееха, за да си повдигат духа. Макрон също беше там и други представители на правителството. Той каза, че каквото и да става, Франция ще възстанови „Нотр Дам“.

„Стотици тонове олово от улуците са се изсипали вътре, това е нанесло непоправими щети. Голяма част от самия покрив е оловна и целият този метал се е свлякъл и е рушил. Цялата конструкция на покрива на „Нотр Дам“ е от дъб, това са стари дъбови стволове. Представете си на колко години е този дъб и как е запазен“, обяснява реставраторът.

Според него е „несериозно да се правят прогнози изобщо за сроковете, за които може да се ремонтира и реставрира катедралата. Не мога да имам лична преценка, но чувам, че ще са необходими минимум 30-40 години, за да се възстанови църквата. Положително е това, че основите, понеже тя е построена на остров, са запазени. Тоест, няма да е необходимо да се разрушава и да се строи отново. Специалистите дори виждат в този факт малко чудо, защото можеше състоянието на храма да е и по-лошо“, казва Гавраилов.

По повод събраните досега средства за възстановяването на катедралата той обяснява, че „един от френските милионери Пино каза, че дава безвъзмездно 200 милиона. Фондацията „Луи Вюитон“, тя е много важна за културата на Франция – дава също голяма сума. На другия ден до обед бяха събрани около 500 милиона. Но за реставрацията на „Нотр Дам“ ще са необходими няколко милиарда. Вътре има стенописи и картини, които не могат да се възстановят. Има много подаръци, които са съхранявани в катедралата, като например Тръненият венец на Христос. Вчера разбрах, че обиколката му е 21 см. Той е спасен, но много други артефакти са безвъзвратно изгубени. Има картини и витражи, които също са повредени. Имайте предвид, че „Нотр Дам“ съществува 800 години, представете си колко века са това“, казва реставраторът.

За предстоящото възстановяване на храма той споделя, че „ в едно интересно интервю експерти заявиха, че сега има много по-добра техника, с която може да се строи по-лесно. Така че конструкцията лесно ще се възстанови, но стенописите, картините – за тях ще е необходимо много повече време да се реставрират, а някои и няма да е възможно да се възстановят. Много е малък процентът на работите, които могат да се извършат в кратки срокове. В „Нотр Дам“ има много куполи. Една част от тях са разрушени, когато падна кулата“.

„Всъщност никой още не знае какви точно са последствията – казва Гавраилов. - Едва когато се направи пълно обследване на вътрешността на катедрала, ще стане ясно колко и какви са щетите. В момента се правят анализи, но ще имаме по-точна представа, когато те приключат“.

За срутилата се при пожара кула на „Нотр Дам“ Гавраилов обяснява: „Казват, че кулата е висока 96 метра, но тя е по-ниска. Скелето за реконструкция е било издигнато за нея, защото вече е давала сигнали, че се нуждае от спешен ремонт. Горната част на кулата е дървена. Мисля, че Луи Филип е подарил кулата, тя е направена някъде през 1800 година. Фактически плановете са били кулата да се реставрира изцяло, на практика да се построи отново. Скелето е монтирано, за да не тежи на самата сграда. Никой от скелето не е докоснал кулата, работите са се извършвали около нея по скелето. То дори не е било завършено“.

Запитан от какво най-много се е впечатлил около този трагичен инцидент, Гавраилов казва: „Много неща. Интересно е обаче, че жълтият кръст, който е в дъното на „Нотр Дам“, е оцелял. Всичко около него е покрито с отломки от срутената кула, строшено и разбито, но кръстът е цял и невредим. Има много неща, на които нямаме отговор, но те се случват“.

Димитър Гавраилов е роден в Пловдив. Заминал е за Франция през 1967 г. Живее там от 52 г. За себе си казва, че в момента разделя живота си между Пловдив, Корсика и Париж. Години наред се е занимавал с реставрация на стари къщи. В екип с колеги са изкупували сгради в старите квартали на Париж, възстановявали са ги и са ги препродавали като апартаменти. Има дългогодишен опит като реставратор, тъй като е работил и с министерство на културата в структурата „Френските сгради“, отговаряща за културно-историческото наследство на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари