Дълго, трудно и скъпо ще е възстановяването на Нотр Дам

Първо стабилизиране на сградата, после реставрация
17 апр 2019 22:40, Елка Василева
35
Дълго, трудно и скъпо ще е възстановяването на Нотр Дам
Снимка: Reuters

Възстановяването на опустошената от пожара парижка катедрала Нотр Дам ще е съпътствано с много предизвикателства, съобщи Асошиейтед прес.

Първото е незабавно да бъде защитен интериорът на сградата от природните сили, след като покривът изгоря. Затова приоритет е да бъде инсталиран временен покрив от метал или пластмаса, който да спира дъжда. След това инженери и архитекти ще започнат да оценяват пораженията.

За щастие съществува пълна документация за сградата. Историци и археолози са направили подробни планове и много снимки, включително много детайлна триизмерна лазерна възстановка на интериора.

Катедралата трябва да бъде обезопасена, без да бъдат местени разпръснатите в нея отломки, които могат да дадат ценна информация, а и материал за реставраторите, каза Дънкан Уилсън, ръководител на организацията за консервиране на паметници на културата "Историческа Англия".

Още по темата

Второто предизвикателство е да бъде спасен материалът, защото част от него може да е подходящ за повторно използване.

"Това е много трудоемко. Прилича на археологически разкопки" - добави Уилсън.

Въпреки опасенията в разгара на пожара, че цялата сграда може да бъде изгубена, конструкцията изглежда невредима. Двете правоъгълни кули са на мястото си, а огромният каменен свод остана върху дебелите стени и масивните контрафорси. Сградата, построена, за да бъде вечна, издържа на най-голямото изпитание.

Том Никсън, старши преподавател по средновековно изкуство и архитектура, каза, че каменният свод е бил като "противопожарна преграда между силно запалимия покрив и силно запалимия интериор", точно както са планирали средновековните строители.

Внимателни проверки обаче трябва да определят дали камъните по свода не са се напукали от топлината. Ако е така, целият свод ще трябва да бъде разрушен и изграден отново.

Изящните витражи изглеждат непокътнати, но и те вероятно са преминали през "топлинен шок" от високата температура, последвана от студена вода. Това означава, че стъклото, обковано с олово, може да се е изкривило, да е било отслабено, и ще трябва да бъде прегледано внимателно.

След като бъде стабилизирана сградата и оценени щетите, ще започне реставрацията. Вероятно тя ще е с участието на експерти от много държави.

Недостигът на квалифицирани майстори, които могат да работят с камък, дърво, олово и стъкло, ще е един от основните проблеми, предаде АФП, цитирана от БТА. Недостиг на такива специалисти има в цяла Европа, каза Франсис Мод, директор на архитектурно бюро в Лондон. Други големи проекти като възстановяването на Уестминстърския дворец също се сблъскват с този проблем.

Предстои важно решение - дали да бъде запазена катедралата както си беше преди пожара, или да бъде предпочетен по-творчески подход. За него влияние ще окажат финансови, политически и естетически съображения.

Осигуряването на материалите също ще е трудно. Покривът беше от дъбови греди от столетни дървета. В Европа надали вече съществуват такива.

Алтернативите могат да са различна конструкция с по-малки греди и дори метален покрив, който няма да допадне на пуристите.

Реставрираната сграда ще трябва да съответства на съвременните здравни стандарти и изисквания за безопасност.

Експертите са съгласни, че проектът ще отнеме години, ако не и десетилетия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
11
 
! Отговори
Обичам Франция! преди 5 години
Колкото е нужно. Ще чакам колкото е нужно. Бог да бъде милостив и да ми дава здраве за да я видя отново! Най-великата страна, най-великия град, най-великата катедрала!
19
0
 
0
 
! Отговори
УЧИ МАМА МУ ДУМАМ.. преди 5 години
ВСЕ МУ ДУМАМ-НО НЕ ОТБИРАМАКРОН ДА СЕ БЕШЕ ИЗУЧИЛ,МАМА, ЗА ПОЖАРНИКАР КАТ БАТ БОЙКО ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА ТИ НА РЕД И "НОТР ДАМ"ЩЕШЕ ДА Е ЦЕЛА ЦЕЛЕНИЧКА.ВИДЕХТЕ ДО КЪДЕ ВОДИ НЕУЧЕНЕНЕТО И ХАЙЛАЗУВАНЕТОТА ВСЕ МУ ВИКАМ:"УЧИ,МАМА ПОЖАРНИКАРСТВО ДА СТАНЕШ ГОЛЯМ ЧОВЕК КАТ БАЙ ТИ БОЙКО"АМА ТРУДНО ВЪЗПРИЕМАТ ПА ХЕПТЕМ ТЕЗИ 55% ДЕКА БЪЛГАРСКИЯ НЕ ИМ Е "МАЙЧИН"ПРЕГРАКНАХ ОТ КАНДЪРМИ-НЕ ОТБИРА КОЕ Е НА ПЪРВО МЕСТОТА НА ДУМАТА:МАКРОН-УЧИ ЗА ПОЖАНИКАРЧЕ ЗА ДА ПРЕУСПЕЕШ
18
0
 
1
 
! Отговори
fotif преди 5 години
locha polichba pedi Velikden.Signala idva ot gore. Franceta mnogo se razglezichte, samo prava, da profitem/ ispolzvame situaziata, bezplatno/.. mnogo sme fatigue /umoreni/ , iskame poveche pari..po-malko rabota.Franzuzoikite vzecha da se sabirat s arabi i chernilki , zachtoto povecheto mage sa pedita ili alkocholizi.magete s kitaiki i vietnamki. navsekade bordel/xaos/i mizeria . zeli sela bez lekar i bez rodilno.. eto do kakvo vodi prekalenato liberte.. Makron ne znae kakvo da pravi.. tazi p
17
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 5 години
Вчера около 17 часа се въстанови система за следене на опасни обекти внедрена в тази обсерватория.системата е на древна наша цивилизация.подобна за първи път засякохме да работи в реално време в древен храм край Старосел преди посещението на Датската кралица.Всички работни станции вкл в UK следят внезапно навлезли обекти тип AndromedaОбмено проследяват много голям опасен за нас обект.
16
0
 
2
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
Франция винаги е била за смях и е яла бой от съседите си. Не може да приеме, че ерата на Наполеон е отдавна свършила и света е доминиран от англоговорящи страни, а френския е второразряден език. Сякаш опожаряването на катедралата символизира уподъка им. Няма страшно и по-лошо ще става.
15
2
 
7
 
! Отговори
Европка преди 5 години
Не че нещо, ама Европа се крепи на Франция, Германия и Англия. Франция се излага като кифладжия, Меркел предаде Германия, а Англия се опитва да избяга в океана.
14
1
 
8
 
! Отговори
Свети Луи преди 5 години
Напрайте си метална катедрала, да. Мой и пластмасова.
13
2
 
10
 
! Отговори
Ей, ся! преди 5 години
Е, да! Чисто по френски се изхвърлихте, че ей сегинка ще я възстановите. Сега се сещате, че май няма да е толкоз лесно. Да изпуснете вие такова голямо национално богатство! Франсетата скапани!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предлагам направо като стадионите да направят - да продадат името срещу спонсорство. примерно нотрдам-етихад или нотрдам-катар-фаундейшън. може даже половината да я направят джамия да питат ердоганеца как стават тез неща, тъкмо мнозинството парижани ше имат добра причина да я посетят шото до сега май само бабички и туристи. и арапите и в двата случая ше кихнат.
11
2
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Обичам да ходя в Париж . Бил съм там над 10 пъти а Нотр Дам ми е едно от любимите места Ама...това да му сложат пластмасов или ламаринен покрив ще е ебасси гаврата с историческата сграда . Дано не му метнат един найлон докато стане готов ламаринения покрив. А иначе за пожара : На много еблематична за християнството дата стана този СЛУЧАЕН , НЕТЕРОРИСТИЧЕН палеж. Чак да се учудиш . Що противопожарни датчици са били "случайно" изключени .... що пазачи са дремели..... що камери не са работили.
10
1
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Първо беше - ...До 5 години ще е готова.Обещание на Макрон. После , ама то е трудно ще трябват 5-8 години ...... Сета в тази статия - Ще отнеме десетилетия .....Очаквам и последна експертна оценка - Никога ...... ама нека се понатрупат ентусиазирани дарители и си бръкнат дълбооооко в джоба . Та ще я реставрирате ли тая Катеддрала все пак или вече не е етнически толерантно да съществува в предишния си вид ?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабите в Дубай за 10год.и 1,5млрда долара вдигнаха,, Бурж Халифа" най-високият /826м./небостъргач в света, а на франсетата им трябва 30-40г.и милиарди евро за да построят покрив и възстановят 4-5статуй и още толкова картини! Има нещо много гнило в този пожар,сега цял свят ще се юрне в следващите години да посети Франция и да зърне,, Нотер Дам"!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС нямали да възстанови Алепо същите които платиха да се унищожи, там имаше постройки по стари от нотр дам.
7
3
 
12
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 5 години
До Анонимен"С тези пари би трябвало да могат да построят огромна модерна катедрала облицована с бял камък,кули витражи стенописи стъклени стени пречупващи светлина златни кръстове и величествена камбанария изобщо което като го видят хората да ахнат и да прославят Бог."и Папата ще идва всеки ден по 2 часа в този паметник на шенгеноидната толерастия за да мие краката на "бежанците"
6
3
 
14
 
! Отговори
И да я възстановите преди 5 години
тарамбуките пак ще я запалят така че направо им дигнете една джамия на местото на Нотърдамтарамбуките разбраха вече колко слаб е запада - сега ще ви залее вълна от исламски терор - такъв им е манталитета на тези "бежанци" ако не им отвърнеш подобаващо те смятат че си слаб и те нападатзапада се състоя !
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смятам, че на мястото на падналата кула трябва да се сложи нещо модерно. През вековете така е ставало с тази сграда, защо не и сега?
4
3
 
2
 
! Отговори
3.14 преди 5 години
До Факта А трябва да те боли к.. за сивото Ти вещество,но Ако го имаш ... . Един иТиод не е лошо,но 5 иТиода е страшна диагноза за бг народ.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно! Нашите пенсионери не са в такава нужда и е редно държавата да преведе пари на Франция за реставрирането на важната за нас Нотр дам.
2
6
 
17
 
! Отговори
Ром,с преди 5 години
Хм,такваз богата и напреднала държава,а да няма хеликоптер с вода с който да гасят пожари при сложни и спешни случаи,а и пожарните на Париж лошо работеха и некординирано за съжаление.(Това няма да пишат ...)
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон каза, че ще е готова за 5 г. въпросът е затворен ще изберем пак Макрон, а тия дето строят дълго и пипкаво да одят на село да пасат овците. Макрон е най великият лидер на ЕС изаслужава медал за храброст и Оpден Стара Планина.