Намериха петела с мощи на светци от кулата-стрела на Нотр Дам

Много от светините в катедралата бяха спасени
Обновена: 17 апр 2019 18:45 | 17 апр 2019 12:10, Елка Василева
38
Намериха петела с мощи на светци от кулата-стрела на Нотр Дам
Снимка: БТА

Реставраторите, изследващи парижката катедрала Нотр Дам след пожара, успяха да намерят металната фигура на петел, която украсяваше изгорялата кула-стрела и се смяташе за унищожена от огъня, съобщи АФП.

В петела се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев - покровители на Париж, както и парченце от Трънения венец. Идеята е реликвите на върха на кулата-стрела да пазят града от беди. Тъй като металната фигура е подсилена, още не е проверено дали реликвите са невредими.

Още по темата

Галският петел е един от символите на Франция.

Кулата-стрела е била унищожена и през Френската революция. Тя е възстановена по време на мащабната реставрация на катедралата във втората половина на 19-и век.

Много от светините в "Парижката Света Богородица" бяха спасени. Тръненият венец, туниката на Свети Луи, парче от кръста на Христос и пирон, с който е бил закован за него, реликварии и картини бяха изнесени с човешка верига от пожарникари, полицаи и служители на кметството.

Ценностите от съкровищницата в катедралата също са спасени.

Монументалната "Пиета" на скулптура Никола Кусту, стояща зад олтара, също оцеля.

Трите големи кръгли витража от 13-и век са спасени. Двата по-големи - северният и южният са с диаметър 13 м.

Големият орган оцеля, но състоянието му ще стане ясно, когато изсъхне.

Триметровите статуи на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата - 16 на брой, миналата седмица бяха преместени за реставрация и оцеляха.


 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
9
 
! Отговори
Франкофил преди 4 години
Французите са си е добре. Имат едни от най-високите заплати в света, най-кратката работна седмица, ниска пенсионна възраст, най-доброто здравеопазване. Франция е велика нация и люлка на цивилизацията. Франция ще възстанови съкровището си! Тревожи се за краварите, които бачкат денонощно-роби без живот, управлявани от човек на Путин. Между другото черните в Сащ са 60 милиона, а латиносите - 70 милиона. Въпрос на вриме е тази сбирщина да се разпадне и да отърве света от себе си.
30
0
 
10
 
! Отговори
Велика Франция преди 4 години
До AirborneА какво му е великото на Тръмпи Мошенника? Сенилен старец, лъжец и човек на Путин. Макрон е интелигентен млад човек с визия за бъдещето и за Европа, а на пeруката му е смее цял свят! Велика Франция ще преживее това. Неведнъж Републиката се е изправяла пред трудности. Сигурен съм, че французите ще възстановят блясъка на Великата Катедрала и даже ще надградят защото са нация от естети с нюх към красивото!
29
10
 
6
 
! Отговори
Airborne преди 5 години
До АнонименИ какво му е великото на Макрон? Какво постигна за 2 години управление? Безработицата ли спадна, французите ли забогатяха? Макрон донесе само бедствия на Франция и ще бъде запомнен като президента по чието време изгоря Нотр Дам. Арогантното му и безчувствено поведение и желанието лу да изгърбва френския народ с нови и нови данъци, предизвикаха най-големите протести от 50г. във Франция. Глобалист и либерал, живеещ в измислен свят и откъснат от реалните проблеми на хората.
28
1
 
9
 
! Отговори
Франкофон преди 5 години
Лично Боко помпиера го е изнесъл на ръце от сърцето на огъня!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малииии, голема новина ! олекнами на сърцето
26
0
 
8
 
! Отговори
Толерасти жалки преди 5 години
милиони го гледаха филмчето на което се вижда "бежанец" с исламска шапчица да обикаля скелето 30 минути след като пожара беше забелязан а тези юдо-масонски слуги се праят че видите ли случаино точно на връх Великден изгоряла катедралатастращно нещо е юдо-масонската толерастия и безродие !!!
25
1
 
0
 
! Отговори
за петела преди 5 години
Емо Костадинов е виновен.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Това показва колко ти е акъла. По-добре си трай и не се изказвай по въпроса, че се излагаш.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малко взе да ми втръсва тая тема с НОТР...
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Стига обвинява него за всички проблеми...
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето точно за това попитах. Статуята с отсечената глава е на свети Денис, пазителя на Париж, който взел главата си и я понесъл на север от Монмартър.
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон е най-великият лидер на света децата във Франция пеят хвалебствени песни за Маршал Макрон, а хората като го видят по улицата и се засилват да го целуват и прегръщат. Макрон е спасителя на Франция и на ЕС трябва да му направим паметник !
19
3
 
2
 
! Отговори
Ми2 преди 5 години
Екстра сега могат да си направят курбан да не се случва пак.
18
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е велика Макрон е по-силен от всякога ЕС най-вeликото нещо на света Путин нека си седи в Крмъл и да си завладява територии на Антаркика и да спасява Венецуела. Българина обича Макрон и мрази Путин.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НБУ да дари Харалан Александров .
16
12
 
6
 
! Отговори
Шафрантия преди 5 години
Франция е дала на света френската любов аз скърбя зa Франция.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя Франция ще пламне, те няква дървения
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само във Франция съм се чувствал като дивак пред местните. Франция е дала на света Малкият принц, Просия - Павлик Морозов.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя венец издържал 2000години от какви тръни е?То бива суеверия ама един пожар им ги разкрива фалшификатите.Да бяха охранявали по-добре сградата като е ценна вместо да разчитат на реликви, кости и прочие.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за 2018 година във Франция имат стотици запалени църкви.