Нотр Дам и поуките за... България

Противопожарните служби ще инспектират храмове у нас
17 апр 2019 17:15, Бойчо Попов
13
Нотр Дам и поуките за... България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж е силен сигнал за целия свят, включително и за България, да направим нов преглед на състоянието на сградите паметници на културата от гледна точка на противопожарната безопасност. Това мнение изказа пред Investor.bg арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България (КАБ).

При пожара, който обхвана един от символите на френската столица, изгоряха две трети от покривите на катедралата, а кулата с форма на стрела рухна под напора на пламъците. Огънят тръгна от скелето на покрива, където от месеци тече ремонт.

"По отношение на този тип сгради в България, за съжаление, както в много области от нашия живот, често правилата са пренебрегвани и подценявани. Истинско чудо е, че досега не сме били свидетели на такъв ужасяващ пожар със сграда паметник на културата у нас. Изключение са Тютюневите складове в Пловдив, но там беше установено, че става дума за криминално деяние“, казва арх. Игнатов.

Според него е необходимо противопожарните служби да извършат инспекция на всички такива сгради и да излязат с конкретни предписания, които трябва да бъдат изпълнени. „Сигурен съм, че на много места липсват пожарогасители и най-елементарни средства за гасене на пожари при инцидент. Има начин да се направи план с конкретни правила, които да бъдат сведени до всеки човек, ползващ сградата постоянно, а също така и до посетителите“, смята арх. Игнатов.

Междувременно противопожарните служби в България са започнали инспекция на условията за безопасност на храмове и сгради паметници на културата в страната, научи Investor.bg от представител на институцията. Конкретни резултати от проверката ще има през следващата седмица. Испания също ще направи проверка на сигурността на електрическите инсталации на историческите си и културни паметници след пожара в парижката катедрала Нотр Дам, заяви испанският министър на културата Хосе Гирао, цитиран от AFP. "Това е ясен сигнал за тревога и ние ще направим проверка на всички инсталации" на важните паметници на културата, заяви Гирао пред испанското национално радио, без да уточнява на кои точно паметници ще бъде направена проверка.

Целия анализ четете в продължението в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да фана един кран, че да издера локо пловдив на купола ....ЙЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поуката е, че президент румен радев не иска да си даде годишната заплата за реставрация на Катедралата.Воден от користно-материалистични цели той желае да се облагодетелствс за сметка на изстрадалия български народ!Оставка на клепоухия!
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая секта, да вземат да я разкарат. 21 век сме, все пак, моля ви се!
2
3
 
8
 
! Отговори
Джил преди 5 години
Крал Луи Боко Борисов щял да реже лентата на новата Катедрала, след като я построи :д
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тая съборетина в центъра на града на софиЕнците и падне боятя, никой няма д аси мръдне пръста, освен някакви туроператори ...